Üzlet

Újabb nagy igazolás: a Facebook kaliforniai központjából csábított vezetőt a legforróbb magyar startup

Sándor Krisztián, újságíró
2020. június 15. 3 perc olvasás

Hodicska Gergely elcsábította a Bitrise-hoz Kun Árpádot. Nagy rizikót vállal bevallása szerint azzal, hogy a koronaválság közepén otthagyja a közösségimédia-óriást, de vonzotta a kihívás és az építkezés lehetősége.

Kun Árpád lett a Bitrise szolgáltatást futtató infrastruktúráért felelős vezetője – közölte a cég a Forbesszal. A Facebook San Francisco-i központjából csatlakozik a (holtversenyben) legforróbb magyar startuphoz, amelyik olyan befektetőket tudhat maga mögött, mint Ashton Kutchert, a Cápák közöttből ismerős Fehér Gyulát, és több nemzetközi nagypályás kockázatitőke-befektetőcéget.

A közösségimédia-óriásnál a több mint 2,6 milliárd havi, 1,7 milliárd napi aktív felhasználót kiszolgáló Content Delivery Network-ön dolgozott, ez biztosítja a tartalom hatékony célba jutását a szolgáltatótól a felhasználókhoz világszerte.

Kun Árpád bevallása szerint komoly rizikót vállalt, hogy otthagyta a biztonságos óriáscéget, de beszippantotta a Bitrise technológiai kihívása.

„A Facebook az infrastruktúra tervezés, építés és üzemeltetés területén a top három cég egyike. Bár folyamatosan változtattunk, optimalizáltunk és javítottunk a már meglévő részeken, illetve új funkciókat terveztünk és építettünk, a Facebook infrastruktúrájában már nagyon sok mindent skálázhatóan megépítettek, kevesebb nulláról felépíthető terület van.  Felhővel (Hodicska Gergely) beszélgettünk a Bitrise-ról és beszippantott a technológiai problémájuk. A Bitrise működtetése olyan probléma, aminek nincs triviális megoldása, így ezzel a csapattal része lehetek a tervezésnek, a megoldásnak és a kivitelezésnek is” – magyarázta a váltás szakmai indokát. Hodicska Gergely kulcsfigurája volt a Ustream sikertörténetében, ő 2020 januárban csatlakozott a céghez az IBM-től.

Úgy véli, hogy azzal, hogy a koronajárvány és -válság közepette egy biztonságos óriáscéget hagyott ott, komoly rizikót vállalt azért, hogy egy olyan problémán dolgozzon, ami nagyon sok embernek fogja megkönnyíteni az életét a jövőben. „Jobbá tesszük a világot azzal, hogy a fejlesztők nem az unalmas, automatizálható feladatokkal szúrják el az idejüket, hanem alkothatnak helyette. Ez lenne az én hozzáadott értékem a világhoz” – mondja Kun.

A 2015-ben alapított Bitrise egy mobilapp-fejlesztők munkáját automatizáló szolgáltatást fejleszt, olyan cégeket tudhat az ügyfelei között, mint a Mozilla, a Transferwise és a Sixt. Ma már a gyors növekedési szakaszban tart, a tavalyi évben triplázta a bevételét és a létszámát. Három nemzetközi irodával rendelkezik, a legfrissebb Forbes startupjelentésben jelentették be a negyedik, bostoni iroda nyitását.

A Bitrise csapata:
A Bitrise csapata, középen Birmacher Barnabás, CEO. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Korábban beválogatták őket a világhírű startup-inkubátorba, a Y Combinatorba, ahol a cég alapító-CEO-ja, Birmacher Barnabás egy második, az eredményes skálázást segítő vezetői továbbképzésen is szerepelhetett. Legutóbbi befektetési körüket 2019-ben zárták, 20 millió dollár tőkét kaptak a finn Open Ocean és a francia Partech részvételével.