Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Oktogon Ventures. Fotó: Sebestyén László

Fehér Gyula otthagyja az IBM-et, milliárdosokkal és ismert startuparcokkal indít befektetőcéget

Fehér Gyula Pistyur Verával, a Bridge Budapest vezetőjével indít közös befektetőcéget, magyar milliárdosok mellett régiós és amerikai sikersztorik arcait – és pénzét – csábították magukhoz társtulajdonosnak. Nem akarták megvárni, hogy a nagypályás alapok jöjjenek a régióba, inkább ők hozzák ide az amerikai szemléletet: a nyerő tétekre duplát tesznek, ami nem megy, elengedik. Összesen 20 millió euróból vadásszák a régió startupjait, már megvannak az első befektetéseik. Az áprilisi Forbes magazinban jelentették be az Oktogon Ventures indulását.

Fehér Gyula három év elteltével, hogy eladta a Ustreamet az IBM-nek és vezető pozíciót töltött be az amerikai világcégnél, felmondott, hogy valami egészen újba vágjon:

Pistyur Verával, a Bridge Budapest vezetőjével közös befektetőcéget indítanak Oktogon Ventures néven.

Fehér Gyula március 29-én töltötte az utolsó munkanapját az IBM Budapest Labnél, Pistyur Vera pedig hátrébb lép a Bridge operatív vezetésétől, és a board tagjaként már csak stratégiai kérdésekkel fog foglalkozni. A mostani bejelentést több mint egy éves előkészület előzte meg, onnan kezdve, hogy elhatározták magukat, felfrissítették nemzetközi kapcsolataikat, majd elkezdték az európai-amerikai cégstruktúra kialakítását és a forrásgyűjtést.

Oktogon Ventures. Fotó: Sebestyén László

Fehér Gyula a saját vagyonával is beszáll, Pistyur Vera partner lesz az Oktogon Venturesben. Fotók: Sebestyén László

A teljes sztori az áprilisi Forbesban olvasható, itt most összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat, hogy milyen cégekbe, mennyit és kiknek a pénzéből fognak befektetni.

Gerendai, Lakatosék és nemzetközi startuparcok is beszálltak

Az Oktogon Ventures egy befektetési holding, aminek két lába, egy európai és egy amerikai struktúrája is lesz. Eddig 10 millió euró forrás gyűlt össze, amit a következő egy évben 20 millió euróra – azaz több mint 6 milliárd forintra – fognak feltornászni, elsősorban az amerikai láb kiépítésével.

A befektetők egyben társalapítók is, több magyar milliárdos is társalapítóként száll be, akiket név szerint említhetünk, az Gerendai Károly Sziget-alapító, a Lakatos család vagyonkezelőjén keresztül Lakatos Péter Videoton társtulajdonosa és társvezérigazgatója, valamint fia, Lakatos Dávid, akinek a korábbi startupját (Sold) a Dropbox vásárolta fel, jelenleg az unikornis státuszú Formlabs termékfejlesztési igazgatója.

A tudás megszerzésének a problematikája maga az üvegplafon – páros interjú a magyar cégek jövőjéről

A külföldi társtulajdonosok között felbukkan a Salesforce alenöke, a legnagyobb francia integrátor tulajdonosa, az egyik legnagyobb bolgár exit mögötti alapító is, és több név még a csőben van.

Fehér Gyula a saját vagyonából 1,5 millió euróval, kábé 500 millió forinttal szállt be.

A cég seed (magvető) fázisú startupokba fognak fektetni, kifejezetten Kelet-Európában, összesen nyolc országban – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bulgária, Horvátország – keresnek korai fázisú startupokat. Fontos kritérium, hogy a befektetési célpontok már az első pillanattól kezdve nemzetközi piacokat célozzanak, ahol megvan a kritikus tömeg. Ez lehet Amerika, Nyugat-Európa, esetleg Ázsia is.

Oktogon Ventures. Fotó: Sebestyén László

Elmondása szerint Verának van egy hatodik érzéke: évekkel előre megmondta, melyik magyar startupok fognak berobbanni.

Amerikai szemlélet, százszoros növekedési potenciálú techcégekre vadásznak

Alapvetően technológiai cégeket néznek, szektorálisan nem húztak vonalat, de elmondásuk szerint a figyelmük mindig olyan cégekre vetődik, ahol a termék vagy szolgáltatás időt vagy pénzt szabadít fel más vállalatoknak.

Összesen 20–25 céges portfólióval terveznek, és jellemzően 5–10 évig maradnak benn. Lesznek, ahol ők vezetik a befektetési kört, és olyan is, amikor más mellett szállnak be, ennek függvényében minimum 150 ezer, maximum 1,5 millió euró közötti forrást helyeznek ki egy-egy cégbe – a maximum arra vonatkozik, ha már egy újabb körös befektetést húz be a startup. Ezért kisebbségi részt kérnek, egy körben tipikusan legfeljebb 20–25 százalékot lehet elkérni összesen szerintük, hogy az alapítók motiváltak maradjanak, és maradjon helye a következő tőkebevonási köröknek. A kapcsolatot már kiépítették a vezető osztrák, román, cseh, lengyel régiós alapokkal, akikről azt gondolják, hozzáértés és track record szempontjából is megfelelők, de aktív a kapcsolat a japán Softbankkal is.

Oktogon Ventures. Fotó: Sebestyén László

Fehér Gyula a Ustream során az amerikai és japán befektetői körökben mozog otthonosan, Pistyur Vera a Bridge révén az európai színtéren van képben.

A befektetési szemléletükről a következőt mondták: a nyerő tétekre duplát tesznek fel, a többit pedig fájó szívvel, de el fogják engedni. Ezzel az amerikai filozófiát követik: nagyobb rizikót vállalnak be, nem mennek olyan cégbe, amiben első ránézésre három–négyszeres növekedési potenciál van, csak olyanba, amiben benne van a százszoros növekedés.

„Lehet, hogy nem nekünk lesz a legjobb túlélési arányunk, de ami bejön, az hatalmasat szól majd.”

A stratégia szerintük teljesen racionális: ha tele a portfólió két–háromszoros hozampotenciálú cégekkel, nem fognak nagyot szakítani, mert szabályszerű, hogy a fele a levesben végzi. Attól nehéz, hogy nem tudni előre, melyik fele megy a levesbe, és melyik robban be, ezért kell olyan cégekbe beszállni, amikben legalább a potenciál megvan az exponenciális növekedésre. Az első befektetéseik már meg is vannak: két magyar alapítású technológiai startup, és mindkettő legnagyobb piaca az USA.

Az áprilisi magazinban emellett beszélnek még az új vállalkozásuk indulásának hátteréről, saját motivációjukról, és hogy mi köze van Ashton Kutcher amerikai színész-befektetőnek ahhoz, hogy kockázati befektetőknek állnak.

Oszd meg!