Croissant / Unsplash
Üzlet

A 9-től 5-ig tartó munkanap halott, állítja a Salesforce elnöke, és egyre többen adnak igazat neki

Forbes
2021. február 12. 4 perc olvasás

Brent Hyder szerint a járvány után a legtöbb munkavállaló legfeljebb három napot tölt majd az irodában. A nagy techcégek már készülnek az átállásra, de nem biztos, hogy ez annyira jó lesz, mint amennyire elsőre hangzik.

Augusztus végén a felhőalapú szolgáltatást kínáló Salesforce bejelentette: a járvány miatt július 31-ig minden munkavállalója otthonról fog dolgozni.

Brent Hyder, a cég elnöke akkor úgy fogalmazott,

„megértjük, hogy az iroda otthonra költöztetése nem mindig könnyű vagy kellemes – különösen a családosoknak vagy azoknak nem, akik egyedül érzik magukat –, és dolgozunk is azon, hogy minden munkavállalónk egyéni igényeinek eleget tegyünk.”

Hyder az amerikai Forbes szerint ezért azt ígérte, a korábban erre a célra biztosított 250 dollár mellé újra ugyanekkora összeget biztosít a munkatársaknak az irodai felszerelések otthoni beszerzésére.

A járvány megölte a kötött munkaidőt

A Wall Street Journal szerint új fejlemény, hogy a Salesforce-nál bejelentették, a járvány után a cégnél részben, de akár állandó jelleggel is távmunkában dolgozhatnak a munkavállalók. Ezzel pedig csökkeni fog a cég helyigénye.

Az üzleti lap úgy tudja, a Salesforce-nál dolgozók 65 százaléka 1-3 napnál többször nem megy majd be az irodába a járvány után. Ez éppen negyven százalékkal nagyobb arány, mint a járvány előtt.

„Az új évhez kreativitással, lendületesen és úgy kell hozzáállnunk, mintha valami teljesen újba vágnánk bele – ehhez hozzátartozik az is, hogy miképp formáljuk a céges kultúránkat. Az állandó munka nem kötődhet ma már csak egy asztalhoz az irodánkban.

A reggel kilenctől délután ötig tartó munkanap halott” – mondta Hyder.

A munkavállalók visszajelzései alapján háromféle munkavégzés lesz lehetséges a cégnél.

  • Rugalmas: a járvány lecsengésével egy héten 1-3 napot kell csak az irodában tölteni egyeztetések és prezentációk miatt.
  • Távmunka: azok, akik távol laknak az irodától, vagy a feladatuk elvégzése nem igényel személyes jelenlétet, teljes távmunkában dolgozhatnak.
  • Irodai: a legkevesebb munkavállalót érinti majd, nekik a megszokott módon hetente 4-5 napot az irodában kell tölteniük

Időnk felében merengünk. És egy új kutatás szerint ez jó

Az Amazon már munkásszálót épít

Nem a Salesforce az egyetlen nagy techcég, amelyik újragondolja a munkanapok szervezését. Az Amazon nemrég bejelentette, hogy Virginia állam északi részén egy új központot létesít. Itt nemcsak irodákat, hanem többféle szálláslehetőséget is biztosít a munkavállalóinak.

Ennek megvalósítására 2,5 milliárd dollárt szán a cég, és a tervek szerint akár 25 ezer munkavállalót is el tudnak majd itt szállásolni. Emellett helyet kap még három 22 emeletes irodaház és kereskedelmi egység is.

Mi több: kialakítanak erdősített részt, sétálóutakat, szabadtéri színházat, biciklitárolókat és a kutyafuttatókat is.

Home office-ban sms-ben is jöhet a felmondás?

Hasonló ötletekre a Facebook és a Google anyavállalata, az Alphabet is jelentős összegeket áldozott. Előbbi egy 37 ezer négyzetméteres új campust vásárolt, amiben a munkavállalók a természethez is közel érezhetik magukat. Utóbbi pedig a kaliforniai Mountain View-ban tervez kialakítani új komplexumot házakkal, irodákkal és kereskedelmi egységekkel több tízezer négyzetméteren.

A jól hangzó tervek mellett kérdés, valóban jó megoldás-e minél jobban összekötni az emberek szabadidejét a munkájukkal. A nagy techcégek egyelőre úgy tűnik, ebbe az irányba mozdultak.

Borítókép: Croissant / Unsplash