Üzlet

8 erős mondat a mindig előrefelé tekintő nőktől

Forbes
2021. március 27. 4 perc olvasás

Kicsit furcsán, hibrid megoldásokkal tarkítva, de sikerrel zártuk tegnap a második Forbes Women’s Summitot. Az Egyenesen előre című szekcióban Váradi Ibolya, lapunk újságírója beszélgetett Szabados Ágnessel az RTL Klub híradósával és a Libertine Könyvesbolt alapítójával, Lakatos Mónikával, a Romengo együttes énekesnőjével, valamint Boldizsár Ildikó mesekutatóval, íróval. Innen idézzük most a legerősebb mondatokat.

Boldizsár Ildikó mögött harmincöt év mesekutatás, ezer tanítvány és ötvennégy kiadott könyv van már. Kutatónak indult, majd egy tragikus fordulat miatt kezdett terepmunkába, aztán végül az írásba. Az általa megalkotott meseterápiás módszert börtönökben és állami gondozott gyerekek segítésére is használják. A visszavonulás szó fel sem merül benne, amikor lehet, újra világgá megy, hogy mesék után kutasson, és írna még legalább nyolc könyvet. Lehet, hogy egy marokkói vagy üzbegisztáni karavánszerájban futunk vele össze legközelebb. Portréját márciusi számunkban írtuk meg.

Arról, hogy miért lett a beceneve Dömdödöm:

„Lázár Ervin mesefigurája, Dömdödöm csak annyit tudott mondani, hogy dömdödöm. Régen az egyetemen volt egy hosszú szakasz, amikor egyszerűen nem beszéltem, nem mertem megszólalni, nem mertem felvállalni, amit érzek, gondolok. Pedig belül nem egy kővé változott világ voltam, sőt, gazdagabb voltam belül, mint kívül. Csak meg kellett várnom, hogy a két világ nagyjából egybecsússzon.”

Hibrid volt az idei Women’s Summit: volt, aki élőben, volt, aki online tartott velünk. // Fotó: Fekete Csaba

Arról, hogy lehet folyamatosan előre menni:

„Túl sok a hátranézés, nem kell ennyit hátranézni. Főleg a mostani helyzetben nem célravezető.”

Hogy szeret magára gondolni:

„Úgy szeretek magamra gondolni, hogy mesemondó vagyok. Saját képemre is formálhatom a meséket, én is hozzáadhatom, ami én vagyok.”

Némelyek aztán el is tűntek

A friss Womex-díjas Lakatos Mónika – aki a díj történetének legfiatalabb díjazottjaként és első cigány származású énekesként kapta meg az elismerést – tényleg „csak” ezt csinálja. Van a csodálatos hangja, van ő, aki 25 éves tapasztalattal a háta mögött is ugyanúgy izgul minden fellépés előtt, és van egy oláh cigány hagyományok szerint játszó zenekar. A Romengo mindkét lemeze bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz albuma közé, Mónika szólólemezét a World Music Charts Europe legjobb öt lemeze közé választották 2017-ben. A zenekarral Európa-szerte, illetve Dél-Amerika és Ázsia nyolc országában turnéztak az utóbbi években. Mónikáról novemberben írtunk

Lakatos Mónika. // Fotó: Fekete Csaba

Lakatos Mónika arról, hogy mennyire volt termékeny a járványidőszak:

„Persze, születtek új dalok ebben az időszakban. Némelyek aztán el is tűntek.”

Arról, hogy lehet önbizalmat szerezni, vagy legalábbis magabiztosnak tűnni:

„Az első fellépésnél nagyon féltem, görcsöltem. A környezetem az, ami a mai napig ösztönöz, hogy bátran vállaljam magam.”

Bátorság és önbizalom

Szabados Ágnest minden nap láthatjuk az RTL Híradóban, van véleménye a bulvárról, de próbálja tudatosan használni azt is – öt éve viszont elhatározta, hogy nem normális, hogy lassan ciki olvasni, tesz ellene. Azóta rendületlenül dolgozik azon (is), hogy minél többen olvassanak, amiből csak most csinál üzletet, fillérekért ugyanis nem akarta magát eladni. Élete különböző területei egymást alakítják, kiegészítik és építik. Portréinterjúját másfél éve írtuk meg

Szabados Ágnes, Lakatos Mónika és Váradi Ibolya. // Fotó: Fekete Csaba

Szabados Ágnes arról, miért alapított könyvesboltot a járvány alatt:

„Bátorságra és önbizalomra vall, hogy megnyitottunk, de azt éreztem, hogy  nagyon megbánnám, ha nem tenném meg.”

Az olvasás szeretetéről:

„Ha valaki nem szeret olvasni, az csak azért van, mert nem neki való könyvet olvasott. Ebben próbálok segíteni.”

A könyvek fontosságáról:

„Az előítélet és az empátia egy kalap alá vehető. Ha többen olvasnának, többen látnnának bele olyan témákba, amibe eddig nem láttak bele.  Kevesebb előítélet is lenne a társadalmunkban.”

Fotó: Fekete Csaba

Borítókép: Fekete Csaba