Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Többet költenek a magyar családok, 6,5 milliárdosra bővülhet a nyári játékpiac

A magyar családok többet költenek játékra idén nyáron, mintegy 10 százalékkal nő az átlagos kosárérték, a teljes költés elérheti a 6,5 milliárd forintot is a Regio Játék friss eladási statisztikái szerint. A legjobban fogyó termékek sorát a Fidget Spinner helyébe lépő Slime nyitja, de a kiugróan magas labdaeladások kapcsán a foci-vb is érezteti hatását. A kisgyermekes családok 40 százalékának nehézségeket okoz a nyári gyermekfelügyelet, amit hetente 20-40 ezer forintba kerülő táboroztatással és a nagyszülők bevonásával oldanak meg.

Tavalyhoz képest ismét többet költenek a magyar családok nyári játékokra és strandkellékekre: online vásárlások esetében 10 százalékkal 7526 forintra, míg a bolti értékesítésnél közel 15 százalékkal 5672 forintra nőtt az átlagos kosárérték a cég friss adatai szerint, az egész piacra nézve ez azt jelenti, hogy az idei évben a nyári játékpiac összességében elérheti a 6,5 milliárdos forgalmat. A szezon slágertermékei a szabadtéri, illetve strandoláskor használatos játékok közül kerülnek ki. A 10 legjobban fogyó konkrét termék közt nyolc a strandoláshoz köthető, habár éppen az aranyérmes nem sorolható ide. Úgy tűnik, hogy megvan a Fidget Spinner utódja, a hónapok óta tartó Slime őrület ugyanis eladási rekordokat döntöget. Ezenkívül

az éppen zajló foci-vb is komoly hatással van az értékesítésre, a nyári játékok sorában a labda előkelő helyen szerepel.

Nagy segítség a szülőknek a tábor és a nagyszülők

A friss kutatásból kiderült, hogy a nyári gyermekfelügyelet megoldása 10 magyar családból 4-nek nehézséget okoz, a kiskorúakra egyébként a háztartások kétharmadában leginkább az anya vigyáz. A közös teherviselés csak nagyjából minden harmadik családra jellemző, míg 100 esetből mindössze 4-szer fordul elő az, hogy az apa marad otthon. Aduászként az esetek háromnegyedében a nagyszülők kerülnek elő, ők azok, akik kitöltik a szülők nélküli napokat.

Emellett a leggyakoribb alternatívát a táborozás jelenti, ami közel minden második családra jellemző. A szülők a választás során elsősorban a biztonságra és a programokra helyezik a hangsúlyt. Ez utóbbi kapcsán sorrendben a sportolást, az alkotást, illetve a természetközeli élményt keresik gyermekünknek,  egy hétre pedig a többség maximum a 20-40 ezer forint közötti sávban áldoz. Persze ez csak a tábor közvetlen költsége, ehhez társul még például a zsebpénz, amire a szülök 43 százaléka naponta maximum 1000 forintot, 38 százaléka 1000-3000 forint közötti összeget biztosít.

Nyári iskolakényszer

S habár a gyerekek nyáron szívesen megfeledkeznének az iskoláról, ezt a szülők egy része nem engedi; a szünidő során tíz válaszadóból mindössze négy biztosít teljes kikapcsolódást gyermekének. Minden harmadik szülő törekszik rá, hogy gyermek hetente 1-2 órát foglalkozzon iskolai dolgokkal, míg minden negyedik családban bevett forma, hogy a gyermek augusztusban már megkezdi az iskolai felkészülést.

A nyári tanórák leggyakoribb eleme egyébként a kötelező olvasmányok olvasása, az előző év során tanultak ismétlése, amit az idegen nyelv tanulása és gyakorlása követ.

 

 

Néhány tanács szabadtéri és strandjáték vásárlás esetén:

  1. A felfújható játékokra különösen ügyelni kell (pl. úszógumi, karúszó, felfújható, ráülős játékok), vegyük figyelembe, hogy ezek csak az úszást segítő eszközök, de nem akadályozzák meg a vízbe fulladást, ezért úszni nem tudó gyereket nem szabad ezzel sem a mély vízbe engedni. Ellenőrizzük a szelepeket, mielőtt a gyermeknek adnánk, és győződjünk meg róla, hogy nem ereszt-e a játék. Mindig legfeljebb karnyújtásnyira távolodhat el a felnőtt a gyermektől.
  2. Úszógumi: a fentieken kívül ügyeljünk arra is, hogy a gyerek felemelheti mindkét karját, és így kicsúszhat az úszógumiból.
  3. Karúszó: ellenőrizzük, hogy a gyermek életkorának és súlyának megfelelő eszközt használjon, mert lehet, hogy nem bírja el az eszköz.
  4. Strandlabda: a szabad vizekben balesetveszélyt jelenthet, ha a szél vagy a hullámok elsodorják a labdát, és a gyermek utánamegy. Világosítsuk fel a gyermeket ennek veszélyeiről, és értessük meg vele, hogy nem éri meg a kockázatot, lehet másik labdát vásárolni.
  5. Vízipisztoly: tanítsuk meg a gyermeknek, hogy nem célzunk vele arcra, a szemkárosodás veszélye miatt.
  6. Hinta: mindig a gyermek súlyának és korának megfelelőt vásároljunk. A babák még nem tudnak megülni a laphintákon, ezért számukra speciális bébihinta a megfelelő. Soha hagyjuk a gyermeket felügyelet nélkül, legyen karnyújtásnyira a szülő.
  7. Csúszda: ügyeljünk arra, hogy ne legyenek éles tárgyak és sarkok a csúszda közelében, a balesetveszély miatt. Ne legyen nappal szemben a csúszás iránya, hogy a gyermek lássa, hová érkezik. A kicsi gyerekeknek meg kell tanítani a hátradőlve csúszást, mert fejnehézségük miatt derékszögben ülve kibukhatnak a csúszdából.
  8. Kismotor, futóbicikli, ráülős járművek: erősítik az izomzatot, fejlesztik a mozgáskoordinációt, javítják a szem-kéz koordinációt, viszont figyeljünk a megfelelő védőfelszerelés használatára, különös tekintettel a sisakra, a fejsérülés elkerülése végett.

 

 

Nyitókép: Caleb Woods / Unsplash

Oszd meg!