Üzlet

5 dolog, ami a sikeres embereket teljesen hidegen hagyja

Forbes
2020. február 20. 3 perc olvasás

Sokféle siker létezik: ami valaki számára maga a mennyország, az más számára egy rémálommal érhet fel. Van azonban néhány olyan dolog, amivel a sikeres emberek – függetlenül attól, hogy számukra mi a siker – egyszerűen nem foglalkoznak. Ezek közül gyűjtött össze ötöt a Forbes.com.

1, Mit kellene tenniük mások szerint

Talán a szüleid azt szerették volna, hogy ügyvéd vagy orvos legyél. Talán a legjobb barátod szerint a világ legjobb ötlete lenne, ha ti ketten közös vállalkozásba fognátok. A sikeres emberek tudják, hogy amikor saját életükről van szó, senki más akarata nem számít, bármilyen jó szándék is vezérli a jóakarókat. Tudják, mit és hogyan akarnak elérni: ők maguk döntik el, mit kell tenniük, és akkor kérik ki mások tanácsát, amikor valóban szükségük van rá.

2, Nagyszabású tervek

Nagy a különbség az ambíció és a teljesítmény között. A grandiózus tervek és az azok körüli hájp irreleváns, ezért a sikeres emberek nem is pazarolják az időt arra, hogy erről beszéljenek – és átlátnak azon is, amikor valaki más csak a száját tépi. Tudják, hogy a tervek változnak, az emberek meggondolhatják magukat, és azt is, hogy sok olyan dolog van, amit eltervezünk, és aztán soha nem lesz belőlük semmi. A sikeres emberek nem akarnak olyasvalakinek tűnni, aki ígérget, de utána nem mutat fel eredményt: ehelyett inkább keményen dolgoznak, és akkor osztják meg a híreket, amikor már valóban van miről beszélni.

3, Apró feladatok

Apróságok elvégzése ritkán vezet valami nagyhoz. A sikeres emberek azért vannak ott, ahol, mert különbséget tudnak tenni az apró és a nagy dolgok között – előbbibe tartoznak az adminisztratív és értelmetlen feladatok, utóbbiba pedig azok a projektek, amikkel valós változást tudunk elérni. Fontos, hogy tudjuk, mi a különbség a fontos és a sürgős feladatok között, és hogy ezt figyelembe véve alakítsuk ki a to-do listánkat.

4, Igazuk van-e

A sikeres embereket nem érdekli, hogy mindig igazuk van-e; sőt igazából azt szeretnék, ha valaki bebizonyítaná, hogy nincs igazuk. Szeretik hallani mások véleményét, mert tudják, hogy mennyit fejlődhetnek azáltal, ha más nézőpontokkal is megismerkedhetnek – ami egyben azt is jelenti, hogy mindig nyitottak arra, hogy megváltoztassák véleményüket. Tudják, hogy mennyire értékes az idejük, ezért nem mennek bele olyan konfliktusokba, ahol tudják, hogy felesleges időpazarlás lenne vitatkozniuk.

5, Mindenkit boldoggá tenni

Nem kell mindig mindenre igent mondani. A sikeres embereknek nem okoz különösebb lelkiismeret-furdalást, ha kilépnek egy Whatsapp csoportbeszélgetésből vagy nemet mondanak egy olyan eseményre, ami nem fontos nekik. Tudják, hogy mi az, ami az ő érdeküket szolgálja, és azt is, hogy aki igazán ismeri őket, az nem fogja személyeskedésnek venni, ha időnként nemet mondanak. Ha viszont valamire rábólintanak, százszázalékosan belevetik magukat, hiszen tudják, nem érdemes semmit sem fél gőzzel csinálni.