Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

43-szorosára nőttek egy üzenetküldő alkalmazás letöltései a Whatsapp új felhasználói szabályzata miatt

A népszerűségnövekedés nem fejezi ki igazán, ami a Signallal történt: 4200 százalékkal ugrott meg a letöltéseik száma.

Hétfőn írtunk róla, hogy a korábban a legbiztonságosabb üzenetküldő alkalmazások között emlegetett Whatsappot komoly kritikák érték, miután az utóbbi időben rendszeresen fogalmazódtak meg adatvédelmi aggályok a Facebook által tulajdonolt applikációval kapcsolatban.

Legújabban a felhasználókkal február 8-ig elfogadtatni kívánt új felhasználási feltételek miatt éri kritika a céget. Ez alapján a Whatsappot használóknak a jövőben több adatukat is meg kell osztaniuk a Facebookkal. Habár a két cég már eddig is azonos tulajdonban volt, a Whatsappot az adatokat jobban védő alkalmazás hírében állt.

Február 8-a után viszont például telefonszámokat és helyadatokat is megosztanak a Facebookkal, ha elfogadják az új feltételeket.

Elon Musk is besegített

A Tesla- és SpaceX-alapító Elon Musk a Whatsapp körüli történésekre reagálva január 7-én Twitteren a Signal letöltésére biztatott. Valószínűleg nem függetlenül attól, hogy a Facebook-vezér Mark Zuckerbergnek már évek óta szívesen szúr oda.

Elon Musk képtelen leszállni Mark Zuckerbergről

Hogy a dél-afrikai milliárdos tweetje mennyivel tette népszerűbbé a Signalt, nem tudni, mindenesetre az alkalmazások elemzésével foglalkozó Sensor Tower a Business Insider szerint több milliós letöltési számokat produkált az elmúlt napokban.

A Signal előretőrésének egyébként már csak a Signal Advance-nél örültek igazán. Az ő részvényeik a tweet után 11700 százalékos növekedést produkáltak – apró szépséghiba, hogy a kis techcégnek semmi köze az üzenetküldő alkalmazáshoz.

„Január 6-a és 10-e között nagyjából 7,5 millióan töltötték le világszerte az App Store-ból és a Google Playből a Signalt” – mondta az üzleti lapnak a Sensor Tower egy képviselője.

Ez a letöltésszám egyébként 4200 százaléknyi növekedés az alkalmazás egy héttel korábbi eredményeihez képest.

Nem is csoda, hogy a Signal a Google és az Apple alkalmazáskínálatában is a csúcsra tört az USA-ban az App Annie elemzőcég szerint. Jelentős növekedést produkált a kódolt üzenetküldő szolgáltatás, a Telegram is: ez január 6-a és 10-e között kilencmillió új felhasználót szerzett, 91 százalékkal többet az azt megelőző héthez képest, és a második a Google és az Apple alkalmazásboltjában.

Az indiaiak is rákaptak

A Signal és a Telegram is elsősorban az indiai felhasználók letöltéseinek köszönheti a nagy növekedést. A Signalt 2,3 millióan telepítették az elmúlt napokban az ázsiai országban – ez az összes eddigi letöltés 30 százaléka. A Telegram esetében ugyanezek a számok 1,5 milliónál és 16 százalékon állnak.

A Signalt az USA-ban is sokan választották, ott egymillióan döntöttek úgy, hogy telepítik az applikációt.

Nem hagyják ott a felhasználók a Whatsappot

A Signal és a Telegram robbanásszerű népszerűségnövekedése azonban nem jelenti azt, hogy a Whatsappról lemondanának a felhasználók. Legalábbis Brian Acton, aki a Whatsapp és a Signal társalapítója is egyben, így gondolja. Szerinte az emberek mindkét alkalmazást használni fogják, csak más-más beszélgetésekhez.

„Szeretném, ha lenne választási lehetősége az embereknek. Ez nem egy szigorúan vett, a győztes mindent visz forgatókönyv” – mondta Acton.

Hozzátette, hogy a Whatsappnál továbbra is elkötelezetten fogják védeni a privát üzeneteket.

„Világossá szeretnénk tenni, hogy az eddigi feltételek megváltoztatása semmilyen módon nem érinti a családi vagy baráti beszélgetések magánjellegét. Ehelyett ez a változás az üzleti ügyekben folyó kommunikációhoz kapcsolódik, ebben is választható és további átláthatóságot garantál az adatgyűjtéseinkről” – fogalmazott Acton a Whatsapp változtatásokat magyarázó dokumentumában.

Borítókép: Pixy


“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”