Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

33 milliárd dollárt költ az IBM, hogy utolérje az Amazont a felhők között

Az IBM lecsapott a Red Hat Inc. nevű cégre, ami az azonos című, nyílt forráskódú Linux disztribúcióval vált ismertté az IT-világban. Az operációs rendszert szerverfeladatok ellátására tervezték, a fejlesztők felhőrendszerek üzemeltetéséhez is ajánlják.

A Red Hat 33 milliárd dollárba (forintra átszámítva több mint 9 ezer milliárdba) kerül az IBM-nek, ez a cég eddig legnagyobb bevásárlása, az ok pedig pofon egyszerű:

be kell érni a felhőtechnológiában durván elhúzó Amazont, sőt a Microsoft, a Google és az Oracle is jelentős előnyre tett szert ezen a területen.

A Red Hat Linux az IBM Hyper Cloud részlegébe folyik bele, amely a cég felhőmegoldásaival foglalkozik.

Bár az IBM a több mint százéves fennállása során vitathatatlan érdemeket szerzett a mainframe számítógépek gyártásában és tervezésében, a felhőkorszakban kissé lemaradtak, jelenleg az Amazon és a Microsoft is ráver az IBM portfóliójára.

A Red Hat nyílt forráskódú technológiája segíthet ezen, az üzlet pedig az amerikai Forbes szerint kölcsönösen is kifizetődő, mert egy Linux-szal foglalkozó cég képtelen akkora piacot elérni, mint mondjuk egy IBM. Pedig a Red Hat maga is sikeres húzás: a 25 éves cég 1999-ben ment tőzsdére, tavaly 259 millió dollár nyeresége volt, és az idei üzleti évben is növekedni tudott. Így talán érthető, miért fizet 190 dollárt az IBM azokért a Red Hat részvényekért, amelyek egyébként 117 dollár alatt zártak.

Ezzel az üzlettel átalakul a felhőpiac, az IBM lesz a legnagyobb hibrid felhőszolgáltató a világon.

A Red Hat Linux-szal kapcsolatban megoszlanak a szakmai vélemények, egyes szakértők szerint lett volna jobb rendszer is a piacon, az IBM azonban nem engedheti meg magának a hibát, mert az Amazon és a Microsoft előnye ezen a területen vitathatatlan.

A felhőipar egyébként tovább hízik, a Gartner előrejelzése szerint 2018-ban 35,9 százalékos növekedés várható, 2021-ben pedig már 83,5 milliárd dollárt ér majd az infrastruktúra-szolgáltatás globális piaca.

A teljes felhőpiac ekkor már 302,5 milliárd dolláros üzlet lesz.

Oszd meg!