Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

33 év után először fújták le a világ egyik legfontosabb technológiai vásárát

A koronavírus jelentette globális egészségügyi kockázatok miatt a barcelonai Mobile World Congress szervezői végül törölték a teljes, négynapos rendezvényt. A kiállító nagy techcégek sorra mondták le a részvételt az elmúlt egy hétben.

Noha korábban úgy volt, csak pénteken hoznak döntést a szervezők arról, hogy megtartják-e a világ legnagyobb távközlési és mobilpiaci eseményét, végül már ma sajtótájékoztatót tartottak, és bejelentették, hogy elmarad az idei Mobile World Congress (MWC) Barcelonában, mely rendre 100 ezer látogatót vonz, és az iparág egyik legnagyobb seregszemléje. Az elmúlt 33 évben nem volt példa arra, hogy lefújják az egész eseményt.

A rendezvényen való részvételt sorra mondták le múlt hét óta a világ vezető techcégei, tegnap a Vodafone, a Nokia és a BT is jelezte, a koronavírus jelentette kockázatok miatt nem mennek el Barcelonába. A négynapos konferenciát február végén rendezték volna, mintegy 2800 kiállító céget vártak a 120 ezer négyzetméteres kiállítótérre, ennek 10 százalékát már a hét elején lemondták, a kör pedig azóta tovább bővült.

A szervező GSMA először egy kisebb formátumú rendezvényt javasolt, de a legnagyobb kiállítók azt mondták, semmiképp sem mennek el, még egy kisebb rendezvényre sem. Felmerült az MWC elhalasztása, de egyelőre lehetetlen megmondani, mi lesz a járvánnyal és hogyan alakulnak az egészségügyi kockázatok. A szervezők szerint Barcelonában felkészültek arra, hogy kezeljék a járványt, de az első az egészség és a biztonság, ezért döntöttek az esemény törléséről. Persze az sem mellékes, hogy a legnagyobb kiállítók távolmaradása kész helyzet elé állította a GSMA-t.

A szervezők egyelőre még pontos számot sem tudtak mondani arról, hogy mekkora költségekkel jár az esemény lemondása, a városnak nagyjából 450-500 millió eurós kieséssel jár. A GSMA ugyanakkor elkezdett dolgozni a 2021-es MWC-n.

 

Három óra: mindig túl kései, vagy túl korai időpont ahhoz, amit az ember éppen csinálni akar.