Fotó: Timothy Springer. Fotó forrása: Canada Gaidner Awards / Youtube
Üzlet

3+1 gondolat a megfontolt befektetés gyümölcseiről a dollármilliárdos filantróp Harvard–professzortól

Forbes
2020. május 26. 2 perc olvasás

Timothy Springer, a Harvard 72 éves biológia professzora tíz évvel ezelőtt fantáziát látott egy friss biotechnológiai cégben, és beszállt befektetőként. Ma a céget már Modernaként ismeri a világ, Springer pedig dollármilliárdos lett.

A Moderna koronavírus-vakcina fejlesztésének ígéretes eredményei vannak, Springernek pedig 3,5 százalékos részesedése a cégben. 2010-ben alapító befektetőként 5 millió dollárt rakott a cégbe, ez az összeg ma 870 millió dollárt ér. Miután ők léptek először a védőoltás klinikai tesztelésének szakaszába, május közepén 12 százalékot ugrottak a tőzsdén a Moderna-részvények. A 72 éves professzor a Forbes.com-nak nyilatkozott a váratlan sikeréről és a tudatosságról, ami mögötte van.

„Aktív befektető vagyok, de a szívem mélyén mindig tudós maradok. Ezért jönnek be a tippjeim.”

Springer a fontolva haladók táborát erősíti, analitikus, kockázatkerülő gondolkodásában bízik, ami a tudományban is sokszor tett jó szolgálatot. 

„Az aktív befektetés fontos, de az aktív jótékonykodás még fontosabb.”

Vagyonából folyamatosan támogatja a tudományt:

2017-ben 10 millió dollárt adományozott a proteininnováció-és kutatás elősegítésére.

„Kertészkedni szeretek és köveket gyűjteni. Nincs szükségem a pénzre, elméleti életre rendezkedtem be.”

Springer egy milliárd dolláros vagyona ellenére továbbra is biciklivel jár a munkahelyére, ahol PhD-hallgatókat mentorál és immunológusként kutat.

„A gyógyszeripart korábban azzal démonizálták, hogy kizsigereli a felhasználókat. Most sokaknak leesik, mennyi minden múlik ezen az iparon.”

A professzor hite a biotechnológiában megingathatatlan, amit most a vakcinafejlesztés úttörésében még inkább megalapozottnak lát.

Nyitókép: Timothy Springer. Fotó forrása: Canada Gaidner Awards / Youtube