Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

3-4 hónap várakozással kell számolni a jelenlegi ingatlanpiacon

Szebb jegyeket vitt haza az ingatlanpiac áprilisban, mint márciusban, de továbbra is jelentős a visszaesés. 3-4 hónappal érdemes számolniuk azoknak, akik fontolgatják az eladást.

A Duna House legfrissebb elemzése szerint áprilisban jelentős volt a visszaesés adás-vételek számában (58 százalék), de márciushoz képest élénkebb volt a vevői érdeklődés és a befektetői aktivitás a piacon. Tapasztalatuk szerint a fővárosi vevői oldalon újra erősödött a befektetői aktivitás (35 százalékos részaránnyal közelít a normál helyzetben megszokott 40-45 százalékos szinthez), és pozitív képet mutat, hogy eladói oldalon nem jelent meg kimutatható módon a befektetési célból vásárolt ingatlanok piacra dobása.

A bizonytalanabb piaci környezetben lassultak az ingatlanpiac tranzakciók,

panellakások esetében 3, téglalakások esetében már 4 hónappal érdemes számolni azoknak, akik el szeretnék adni ingatlanukat.

Az alku tekintetében kimutatható emelkedés tapasztalható éves összehasonlításban szinte minden kategóriában, Budapest belvárosában tégla lakások esetében például 3-ról 9 százalékra, a pesti oldal panellakásainál 2 százalékról 6 százalékra emelkedett az alku mértéke.

A DH Hálózata által értékesített ingatlanok értékének tekintetében már éves összehasonlításban is változó képet mutat az ingatlanpiac, de az előző negyedév (2020Q1) áraihoz képest a fővárosi téglalakások kivételével mindenhol csökkenés volt kimutatható, amelynek mértéke 1-10 százalék közötti volt ingatlantípustól és elhelyezkedéstől függően. (Az áprilisi adatok vizsgálatánál fontos, hogy a kevés tranzakció miatt az eddigieknél jóval kisebb elemszámon lehetett összehasonlítani az adatokat, a tényleges árváltozásról pedig a második negyedéves indexált mutató vizsgálata fog pontosabb képet kirajzolni.)

Az új helyzetre adott érdekes ingatlanpiaci változás, hogy a lakásvásárlók körében megnőtt a nagyobb ingatlanok iránti érdeklődés az agglomerációban.

A Pest megyei adatok alapján a 80 és 120 négyzetméter közötti otthonok már majdnem az adásvételek felét képezték (45 százalék),

de a 160 négyzetméternél nagyobb ingatlanok aránya is 10 százalékpontot emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Fotó: Sebestyén László

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."