Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

23 éves milliárdos vette meg a patinás angol klubot

Kyril Louis-Dreyfus lett a jelenleg harmadosztályú, de korábban hatszor bajnoki címet szerző, patinás Sunderland AFC tulajdonosa, jelentette be a klub.

A Louis-Dreyfus család eddig is komoly befektetője volt a profi futballnak, Kyril édesapja, az Adidast is sokáig elnöklő, 2009-ben leukámiában elhunyt Robert az Olympique de Marseille többségi tulajdonosa volt, a családnak ma is van 5 százaléka a nagynevű francia csapatban. 

A Louis Dreyfus SAS legnagyobb részesedésével jelenleg az özvegy, Margarita Louis-Dreyfus (leánykori nevén Bogdanova) rendelkezik, a Forbes 5,6 milliárd dollárra teszi vagyonát. Margarita 2016-ban eladta a Marseille-ben lévő részvényeinek nagy részét, ugyanebben az évben ikreket szült, 53 évesen (élettársa Philipp Hildebrand, a BlackRock elnöke). Az orosz-svájci milliárdosnő amúgy nem először adott életet ikreknek, Dreyfustól ugyanis három gyermeke született, köztük egy fiú ikerpár, Kyril és Maurice (melléjük érkezett a két lány 5 évvel ezelőtt). 

Az Athletic már korábban írt arról, hogy a 23 éves örökös, Kyril lehet a befutó. A családot az a Juan Sartori, uruguayi üzletember vitte Angliába, akivel már több közös befektetésük is van Franciaországban, köztük a Marseille focicsapata is. 

A korábbi tulajdonos, Ellis Short feladta a csapat finanszírozását, 5 évvel ezelőtt többek között emiatt is esett ki a Sunderland az első osztályból, a Premiere League-ből, ami a világ egyik legjövedelmezőbb bajnoksága. Az északiak addig stabil középcsapatnak számítottak, de miután kizuhantak a másodosztályba nemhogy nem sikerül azonnal a megcélzott feljutás, hanem a harmadosztályba estek ki, azóta is a League One-ban ragadtak. Short távozása után a biztosítási bizniszben meggazdagodott oxfordi Stewart Donald és az ex-újságíró Charlie Mechven vette át befektetőként a csapatot, Sartori csendestársként 20 százalékkal már ekkor beszállt.

Donald és Mechven maradnak kisebbségi tulajdonosként, Kyril nemcsak a többségi pakettet vette meg, de ő lett az igazgatóság elnöke is.

Sartorinál is családi vonás a futballbefektetés, apósa az a Dmitrij Ribolovljev, aki az AS Monaco többségi tulajdonosa. 

A Sunderland vergődéséről a Netflix forgatott üzleti szempontból is izgalmas és tanulságos dokumentumsorozatot. 

Borítókép: Kyril Louis-Dreyfus a Fény stadionjának (Sunderland AFC) lelátóján. 

 

 

 

Oszd meg!