John Cameron
Üzlet

2021-től pontrendszert vezetnek be az Egyesült Királyságban, hogy szűrjék a külföldi munkaerő minőségét, itt vannak a kritériumok

Forbes
2020. február 19. 2 perc olvasás

A bevándorlás mértékének csökkentése fűtötte a Brexit kohóját, most, hogy a kilépés folyamata elindult, jönnek a változások.

2021-től pontrendszert vezetnek be az Egyesült Királyságban, ennek segítségével akarják megszűrni a szigetországba érkező külföldi munkaerő minőségét. Mivel az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, a szabályok a Magyarországról érkezőkre is vonatkoznak majd.

A Bloomberg információi szerint a szakképzett munkaerőnek is bizonyítania kell többek között azt, hogy beszél angolul, vagy hogy az állás, melynek betöltésére érkezik legalább 25 600 font jövedelmet biztosít (korábban 30 ezer fontról szóltak a hírek).

A vízumot csak azok kapják meg, akik elérik a megfelelő pontszámot, a BBC szerint összesen 70 pontot kell begyűjteni, melynek elosztásánál figyelembe veszik a szaktudást, a képzettséget és a fizetés mértékét is, illetve közzétettek egy táblázatot, mely részletesen bemutatja a kritériumokat és az azokért járó pontokat.

Pontrendszer
Kötelező elemekPontszám
Munkaajánlat egy regisztrált munkaadótól20
Szakképzettségnek megfelelő munkaajánlat megléte20
Angol nyelv ismerete10
Fizetés (éves bruttó)Pontszám
20480 – 23039 font0
23040 – 25599 font10
25600 font vagy felette20
További pontszerzési lehetőségekPontszám
Hiányszakmát betöltő munkaerő20
PhD fokozattal rendelkezik olyan tudományágban, mely kapcsolódik a munkájához10
PhD fokozat STEM (tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) területen20

A rendszer lehetővé teszi, hogy ha valakinek nem járna pont fizetés alapján, ledolgozhassa a hátrányát, ha hiányszakma betöltésére érkezik, vagy PhD fokozattal rendelkezik egy releváns területen. A szigetországban jelenleg hiány van mérnökökből, kórházi ápolókból, pszichológusokból, de a BBC szerint még a klasszikus balettáncosok is elfogytak.