Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

2020-tól megszűnnek az államilag támogatott képzések a Corvinuson, lesz olyan képzés, ami akár négymillióba is kerülhet

A Népszava egy dolgozói értekezletre hivatkozva azt írja, hogy az egyetem vezetése az önköltséges hallgatók arányának növelésével tervez a következő időszakra, és a cél, hogy az egyetem a világ legjobb 200 egyeteme közé kerülhessen. 

A cikkben azt írják: “A BCE kancellárja, Pavlik Lívia elmondta: 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen (a jelenlegi helyzet egyébként épp ennek a fordítottja: ma 60 százalék az állami ösztöndíjas, 40 százalék az önköltséges hallgatók aránya). Számítanak a külföldi – feltehetőleg fizetős – hallgatók számának növekedésére is: 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45 százalékra akarják növelni arányukat.” A cél az, hogy nemzetköziesítsék az intézményt, a Népszava szerint a folyamat egyik kezdő lépése lehet a kínai Fudan Egyetemmel köttetett megállapodás, amit most pénteken írhatnak alá. Ennek keretében egy kettős diplomaprogram indul az egyetemen – szemeszterenként mintegy négymillió forintos tandíjjal.

Az önköltséges helyek számának növelésével a tanári fizetéseken is akar javítani az egyetem, de az, hogy mennyivel, nem derült ki. A cikk szerint többen is kritikával illették a változásokat, mert szerintük az átalakítást nem az egyetem kezdeményezte, és azt sem tudni, hogy az egyetem működtetését jövő évtől átvállaló állami alapítvány kuratóriumában hány olyan tag kap helyet, aki a kormányt képviseli.

Forrás: Népszava

 

Nyitóképet készítette: Derzsi Elekes Andor –

 

Oszd meg!