Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

2010 óta nem akartak ennyit költeni a magyar cégek

Sokéves csúcson van a kkv-k beruházási hajlandósága, háromból két cégvezető  tervez valamilyen fejlesztést a követő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adatiból. Mostanra hatékonyságnövelés a legfontosabb, megelőzve a sokáig első helyen levő informatikai beruházásokat. Az árbevételt tekintve a középvállalkozásoknál, az ágazatokat nézve a mezőgazdasági cégeknél várható leginkább beruházási boom.

Tovább emelkedhet a nemzetgazdasági beruházások volumene, hiszen egy éve folyamatosan javul a hazai vállalkozások beruházási kedve. Jelenleg a kkv-k kétharmada, 67 százaléka gondolja úgy, hogy valamilyen fejlesztésbe kezd az előttünk álló egy évben. Ez igen látványos előrelépés az egy évvel ezelőtti értékhez képest, amikor a cégek mindössze 41%-a vélekedett így. Utoljára 2010-ben volt hasonlóan magas szinten a cégek beruházási kedve – áll a K&H közleményében.

Úgy tűnik a cégek a hatékonyság növelését tartják most legfontosabbnak, mivel a gépek, berendezések fejlesztése (35%) már harmadik negyedéve őrzi elsőbbségét az informatikai beruházásokkal (33%) szemben. A gépjárműpark korszerűsítése kissé lemaradva, de stabilan őrzi harmadik helyét (27%), míg az előző negyedévben kiugró ingatlanberuházási hév tiszavirág életűnek bizonyult, és visszakorrigált egy alacsonyabb szintre.

Kilőttek az agrárberuházások

A fejlesztési hajlandóság – az előző negyedévben még rendkívüli beruházási lázban égő középvállalkozásokat kivéve – minden árbevétel kategóriában és ágazatban nőtt. A középvállalkozások beruházási kedve 10 százalékponttal, 81%-ra mérséklődött az előző negyedévhez képest, ennek ellenére még mindig közülük készülnek legtöbben fejleszteni, míg a kis- és mikrovállalkozásoknál ez az arány 69% és 63%.

A szektorokat tekintve jelenleg a mezőgazdasági cégeknél várható beruházási boom, hiszen 57%-ról 77%-ra ugrott fejlesztési szándékuk. Tőlük épp hogy lemaradva az ipar található (75%), miközben a szolgáltató és a kereskedelmi szektor az átlagnál alacsonyabb arányban tervez beruházni (65% és 62%). A Vidékfejlesztési Program keretében a Miniszterelnökség az idei évben összesen 27 milliárd forint kötelezettségvállalást tett, ami mintegy 1500 kérelem támogatását jelenti.

Oszd meg!