Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Like Nastya Vlog // Facebook

18 millió dollárt keresett idén az ötéves orosz kislány, aki terápiás céllal kezdett Youtube-ozni, hogy a barátai is lássák a fejlődését

Idén is összeállította a legjobban kereső Youtube-sztárok listáját az amerikai Forbes. A dobogón két tízévesnél fiatalabb gyerek van, a top 10-ből hatan gamerek.

Anastasia Radzinskaya nem mindennapi médiasztár. Cerebrális parézissel született, az orvosok azt hitték, sosem lesz képes beszélni. Kezelése dokumentálását a Youtube-on azért kezdte el, hogy a barátai és rokonai láthassák a fejlődését. Ma, Nastya művésznéven 7 csatornája, 107 millió feliratkozója és 42 milliárdos össznézettsége van világszerte.

Fotó: Like Nastya Vlog // Facebook
Fotó: Like Nastya Vlog // Facebook

Azok a tartalmak, amelyekben gyerekek szerepelnek majdnem háromszor akkora nézettséget kapnak, mint más, egyébként nagy feliratkozószámmal rendelkező csatornák. Meglátszik ez a Forbes.com éves listáján, ami a legjobban kereső youtubereket gyűjti össze. Nastya a harmadik legjobban kereső Youtube-sztár, ami nem rossz egy ötéves kislánynak, de egy „rangidősnek” azért mégis sikerült megelőznie. Ryan Kaji nyolcéves, unboxing (kicsomagolós) videóival lett világhíres, ma ő a legjobban kereső youtuber 26 millió dolláros vagyonnal. A lista adatai adózás és más kifizetések előttiek, a szponzoráció, a reklámbevétel, a turnébevétel és a merchandising bevétellel számolva.

A top 10 legjobban kereső youtuber összesen 162 millió dollárt keresett, köztük van Ryan, Nastya és öt gamer is. A dobogó második helyezettje a Dude Perfect nevű formáció, amelyben öt harmincas férfi játszik jóval fiatalabbaknak való játékokkal.

Fontos megjegyezni, hogy a videókészítés ilyenkor csak a kezdet. Az első helyezett Ryannek saját játék-, ruha- és háztartási márkája van az Amazonon, a Targetben és a Walmartban, saját Nickelodeon sorozata és egy Hulu-szerződése, hogy újraforgalmazhassák a videóit. Nastya hatszámjegyű csekkeket kap olyan szponzoroktól, mint a Danone vagy a Legoland, neki is érkezik saját játékmárkája, mobilos játéka és könyve is. Tavaly Oroszországból Floridába költözött szüleivel.

De a Youtube kemény lépéseket tervez a gyerektartalmak szabályozásáért. Elsőként 2020-tól betiltják a targetált hirdetéseket az ilyen tartalmakon, ami jócskán érintheti a bevételi forrásokat is. De Nastyának legalább van B terve: delfintréner és cicadoktor lesz.

A top 10 legjobban fizetett youtuber

10. Vanossgaming (gamer)

11,5 millió dollár (3,4 milliárd forint)

9. DanTDM (gamer)

12 millió dollár (3,5 milliárd forint)

7. Markiplier holtversenyben (gamer)

13 millió dollár (3,8 milliárd forint)

7. PewDiePie holtversenyben (gamer)

13 millió dollár (3,8 milliárd forint)

6. Preston (gamer)

14 millió dollár (4,1 milliárd forint)

5. Jeffree Star (sminkvideók)

17 millió dollár (5 milliárd forint)

4. Rhett and Link (gasztro)

17,5 millió dollár (5,2 milliárd forint)

3. Nastya (vlog)

18 millió dollár (5,3 milliárd forint)

2. Dude Perfect (sport, gamer, vlog)

20 millió dollár (5,9 milliárd forint)

1. Ryan Kaji (unboxing, gyerekjátékok)

26 millió dollár (7,7 milliárd forint)

Borítókép: Like Nastya Vlog // Facebook

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.