Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

17 éves, 60 agyrázkódást diagnosztizált eddig

Amikor a testvérénél nem tudták megállapítani a sérülést, a srác előállt egy új módszerrel.

Rohan Suri az Averia Helath alapítója mindössze 17 éves. Az amerikai Forbes 30 sikeres fiatal 30 alatti listáján is szereplő fiú előállt egy költséghatékony és megbízható módszerrel arra, hogy az orvosok felismerjék az agyrázkódás tüneteit.

Persze nem jókedvéből kezdett el a diagnosztizálással foglalkozni – testvére fejsérülést szenvedett sportolás közben, és az orvosok nem jöttek rá, hogy a srác agyrázkódást is kapott. A sérülésből cirka két hét alatt lehet felépülni – ha nem ismerik fel, akkor viszont ennek az időtartamnak akár a duplája is szükséges lehet.  A szemmozgás követését figyelő orvosi eszközök ugyan megbízhatóak, de rendkívül drágák, Suri viszont egy okostelefonnal megoldotta a problémát. A fejhez rögzített telefon kamerája segítségével az alkalmazás követi a páciens szemmozgását, és jelez, ha az agyrázkódás tüneteit észleli.

rohan_test

A projekt tesztelésébe több egyetemi futballcsapat is beszállt, eddig 270 vizsgálatot végeztek el, és 60 alkalommal sikerült megállapítani agyrázkódást vele.

Oszd meg!