Üzlet

150 milliárdos kártérítést fizethet az Apple, amiért lassította a régi Iphone-okat

Forbes
2020. március 03. 1 perc olvasás

Beleegyezett az Apple, hogy akár 500 millió dollárt is fizessen, amiért csöndben lelassította az öreg telefonokat, hogy ezzel is az új készülékek megvásárlására sarkallja a felhasználókat adja hírül a Reuters.

A cég ellen az USA-ban indítottak csoportos polgári peres eljárást a szoftveres lassítás miatt. A döntést még el kell fogadnia az ügyet vivő bírónak is a San José-i bíróságon. A vállalat eddig nem reagált nyilvánosan.

A kártérítésre azok az amerikai tulajdonosok jogosultak, akiknek Iphone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7Plus és SE telefonja van, és az iOS 10.2.1 vagy későbbi operációs rendszert futtatja. Szintén érinti az Iphone 7 vagy 7 Plus telefonok amerikai tulajdonosait, ha 2017. december 21 előtt vásárolták és az iOS 11.2 vagy későbbi verziója fut az eszközön.

A kártérítés telefononként 25 dollár, azaz valamivel több, mint 7500 forint. Ez az összeg magasabb vagy alacsonyabb is lehet annak függvényében, hogy hányan lehetnek jogosultak. Az biztos, hogy legalább 310 millió dollárt (95 milliárd forintot) fizet az Apple.

A periratok szerint a cupertinói vállalat tagadta, hogy rosszhiszeműségből jártak volna el, hanem egy biztonsági megoldás volt a túlmelegedés megelőzéséért.

Korábban már elmarasztalták az Apple a lassításért: Franciaországban 27 millió dolláros kártérítést kellett fizetniük.