Üzlet

1000 milliárd forintos válságalapot javasol a 21. leggazdagabb magyar

Sándor Krisztián, újságíró
2020. március 25. 3 perc olvasás

Nagy Elek hatpontos csomagot javasol a kormánynak a vállalkozások mentésére.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, egyben a 21. leggazdagabb magyar üzletember 100 százalékban állami tulajdonú válságkezelő holding létrehozását javasolja a kormánynak, derül ki a kamara közleményéből.

A koronavírus-járvány negatív pénzügyi és gazdasági hatásait ellensúlyozó, hat pontból álló pénzügyi intézkedéscsomag a következő intézkedésekre tesz javaslatot:

  1. Magyarország Kormányának célszerű lenne minél hamarabb létrehoznia egy 100 százalékbanban állami tulajdonban lévő Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt.-t.
  2. Létrejötte után a Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt. állami kezességvállalás mellett kibocsát 1000 milliárd forint kötvényt 0%-os kamattal, amit a Magyar Nemzeti Bank vásárol meg.
  3. A Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt. szakosított válságkezelő leányvállalatokat (vagy divíziókat) hoz létre – ez lehet meglévő állami cégek átszervezésével is, – amelyeket a kötvénykibocsátásból befolyó összegből feltőkésít. Az egyes szakosított válságkezelő leányvállalatok (vagy a divíziók) a kutatási eredmények által azonosított problémacsoportokra fókuszálnak majd.
  4. A Kamara több javaslatot dolgozott ki a létrehozandó társaságok (esetleg divíziók) funkciójára: többek között válságkezelő kockázati tőkebefektető, eszközkezelő és követeléskezelő cég is szerepel a javaslatban.
  5. A Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt. a kötvénykibocsátásból befolyó összegből már meglévő állami cégeket és programokat is tőkéhez juttatna, például a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t és a SZÉP Kártya Programot (ez utóbbit a válság utáni fogyasztás ösztönzésére).
  6. Amennyiben elfogy az első körös kötvénykibocsátásból befolyt 1000 milliárd forint, akkor egy újabb kör kötvénykibocsátás javasolt, amíg szükséges az állami beavatkozás, és az Európai Központi Bank múlt szerdán meghirdetett kötvényvásárlási politikája nem változik.

A csomagot a kamara szakértőkből álló munkacsoportja készítette elő, és a kis- és középvállalkozók közvetlen visszajelzései alapján állították össze. A Budapesti Iparkamara a magyar társas vállalkozások 40 százalékát foglalja magába.

Nagy Elek érdekeltségébe tartozik a BÁV, a Főtaxi, vállalatcsoportja több mint százezer négyzetméternyi ingatlanportfóliót kezel. A BKIK elnöki pozícióját 2019. február óta tölti be. Vagyonát a legfrissebb Forbes milliárdoslistáján 59,2 milliárd forintra becsültük.

Nem ez az első kezdeményezése a koronavírus kapcsán: korábban a 105 szobás szállodáját ajánlotta fel karanténkórháznak.