Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Quick PS / Unsplash

100 ezer embert küldött kényszerszabadságra a Disney, a vezetők közben busás bónuszokat kapnak

A koronavírus-járvány alaposan megtépázta a közel 100 éves konglomerátum bevételeit, mire a cég sajátos üzletpolitikával reagált. Amellett, hogy felfüggesztik az alkalmazottak felét, a vezetők látványosan lemondanak fizetésük nagy részéről. Zseniális PR-fogás, de közben az igazán nagy pénzt jelentő bónuszokról hallgatnak.

A Disney tulajdonában vidámparkok, hotelek, filmstúdiók, televíziós csatornák és ingatlanok vannak – pont olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amik igazán megsínylik a járványhelyzetet. A bevezetett szigorítások, kijárási tilalom és rendezvények betiltása miatt Disneyland és a hotelek bezártak, filmjeiket a moziban nem vetítik.

A cég bejelentette, hogy költségcsökkentés címén durván 100 ezer alkalmazottat küldenek kényszerszabadságra.

Számításaik szerint körülbelül 500 millió dollárt fognak így megspórolni.

A legtöbb kolléga a Disney tematikus élményparkjaiban dolgozott, amik a legtöbb pénzt hozták a cégnek. A Disney Parks and Resorts divíziója a Disney 2019-es bevételének 35 százalékát tette ki – írja az amerikai Forbes.

A vidámparkok mellett az egyéb részlegekben, így a filmes és tévés ágazatokban is tömeges leépítések várhatóak. Kompenzálás gyanánt a cég állja a felfüggesztett kollégák éves egészségbiztosításának száz százalékos költségeit.

A Disney vezetőit továbbra sem fenyegeti anyagi csőd

Miközben a cég elképesztő leépítésekbe kezd, a felsővezetőknek továbbra is dől a pénz, bár ezt igyekeznek palástolni. Bob Iger, a Disney korábbi vezérigazgatója lemondott 3 millió dolláros éves fizetéséről, míg a jelenlegi vezető, Bob Chapek 2,5 millió dolláros éves fizetésének csak a felére tart igényt.

A gesztusok inkább látványos PR-akciók, mint nagylelkű felajánlások:

a fizetéscsökkentés félrevezető és figyelmen kívül hagyja azokat a hosszú távú ösztönző rendszereket és bónuszokat, amikre vezetőként jogosultak.

Iger összfizetése így 2018-ban évi 65,6 millió dollár, tavaly évi 47 millió dollár volt, ami 900-szor több mint egy Disney-dolgozó átlagjövedelme.

A Disney társalapítója, Roy Disney unokája, Abigail Disney Twitteren tombolt az egyenlőtlenségek miatt. Kifogásolta Iger brutális bónuszait, különösen annak fényében, hogy mennyit keres egy rangidős Disney-alkalmazott. Disney támadta a cég üzletpolitikáját, és a részvényeseknek kifizetett osztalékokat is.

Nem ez az első alkalom, hogy Disney kiakadt a nagyapja által alapított cégre. Tavaly áprilisban a The Washington Postban támadta a cég vezetőit, akik szerinte a dolgozóik hátán gazdagodnak meg.

Kép: Quick PS / Unsplash

 

„Egy gyufaszálat sem számolok el a cégben, a telefonom is a saját nevemen van.”

Holló Gábor, milliárdos, a Hírkereső.hu alapítója