Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Távozik a legendás Disney-vezér, aki olyan volt a rajzfilmnek, mint Steve Jobs az Apple-nek

Távozik a Disney éléről Bob Iger, aki 2005 óta vezette a médiacéget és sokak szerint Hollywood legnagyobb hatalmú embere volt – adta hírül a BBC hírportálja, Iger keddi közleményére hivatkozva.

Iger azt írta, a „legjobb időben” lép vissza ahhoz, hogy el lehessen kezdeni az irányítás átadását egy új vezetőnek. Nevéhez fűződik Rupert Murdoch szórakoztatóipari birodalma, a 21th Century Fox (azóta 21th Century Studios) megvásárlása tavaly márciusban és a Disney streamingszolgáltatásának tavaly év végi elindítása.

A Disney korábbi óriásbeszerzéseit, a Pixar, a Marvel és a Lucasfilm bekebelezését szintén ő irányította.

„Az elmúlt 12 hónapban cég nagyobb és komplexebb lett. Úgy éreztem, hogy a cég vagyoni alapjai a helyükön vannak, a stratégia kialakult, így a lehető legtöbb időt kellene vállalkozásunk kreatív ügyeire fordítanom ” – mondta el Iger egy keddi konferenciatelefon alkalmával.

Elhatározása meglepte az iparágat.

A Disney közölte, Bob Chapeket nevezi ki utódjául, aki eddig a vállalatóriás vidámparkjait és termékeit felügyelte. Ő lesz az 1920-as években alakult cég hetedik elnöke. Mint Susan Arnold, a Disney igazgatói tanácsának tagja elmondta, a cég piaci értéke ötszörösére nőtt Iger elnöki ideje alatt.

Tavaly a világ legnagyobb mozis kasszasikereinek tízes listáján hét filmet készített a cég. Új streamingszolgáltatójának már több mint 28 millió előfizetője gyűlt össze. Iger ügyvezető elnökként a Disney-nél marad 2021 végéig.

Borítókép: Pan Xiaozhen / Unsplash

"Rohadtul nem akarom, hogy úgy keressünk többet, hogy valami kicsit rosszabb lesz."

Gerendai Károly, a Sziget alapító-ügyvezetője