Fotó: Fotó: DEA
Üzlet

Rács mögött: 10 milliárdos és exmilliárdos, akik megjárták a börtönt

Forbes
2020. február 04. 8 perc olvasás

A hongkongi Thomas Kwok vagy az amerikai Michael Milken megtarthatták a vagyonukat, míg mások, így a bennfentes kereskedésért elítélt alapkezelő, Raj Rajaratman vagy Allen Stanford egykori pilótajátékos búcsút inthettek a pénzüknek. Stanford és a drogkereskedő Joaquín Guzmán Loera még mindig ülnek.

Január 23-án öt és fél év börtönre ítélték John Kapoor egykori milliárdost, a fentanylgyártó Insys Therapeutics gyógyszercég alapítóját. Kapoor és társai orvosokat fizettek le, hogy azok olyan betegeknek is felírják fel az erős és függőséget okozó, fentanylt tartalmazó fájdalomcsillapítókat, akiknek valójában nem is volt arra szükségük.

Egy héttel korábban másfél évet kapott a spanyol milliárdos exbankár, Jaime Botín, amiért egy Picasso-festményt akart kicsempészni az országból a jachtján. A tudósítások szerint Botínnak talán nem kell letöltenie a büntetését, mert ez volt az első effajta kihágása, ám Kapoor valószínűleg nem ússza meg a börtönt. Nem ő lesz az első ex-milliárdos, aki rács mögé kerül. Legalább féltucat milliárdos vagy egykori milliárdos töltötte, vagy tölti élete egy részét a rácsok mögött. Jó páran pedig épphogy megúszták.

Az amerikai Forbes vezető sztorijában összegyűjtött tíz milliárdost vagy egykori milliárdost, akik életük egy részét börtönben töltötték vagy töltik.

Allen Stanford

Allen Stanford börtönfotója 2009-ből. Fotó: United States Marshals Service

Rács mögött töltött idő: 10 év a 110 éves ítéletből

Nettó vagyon: 2009-ben lekerült a milliárdoslistáról

2009-ben vádolták meg azzal, hogy összesen 7 milliárd dollár kárt okozott piramisjátékával az Antillákon bejegyzett Stanford International Bankon keresztül. Bernie Maddoff után az övé volt a világ második legnagyobb efféle csalása. 2012-ben 110 év börtönre ítélték, bűnösnek találták többek között csalásban, összeesküvésben, pénzmosásban és az igazságszolgáltatás akadályozásában is. Az ítélet szerint 5,9 milliárd dollár pénzbüntetést is kellett fizetnie, az összeg egy részét azok kapták meg, akiket átvert.

Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev

Hodorkovszkij 2013-as szabadulásakor. Fotó: Mitya Aleshkovskiy

Rács mögött töltött idő: 10 év

Nettó vagyon: Hodorkovszkij 2006-ban, Lebegyev 2005-ben esett le a milliárdoslistáról

15 milliárd dolláros vagyonával Oroszország egyik leggazdagabb embere és a világ 16. milliárdosa az ország leghíresebb börtönlakója lett, amikor 2003-ban adócsalásért letartóztatták üzlettársával, Platon Lebegyevvel együtt. Bukta olaj- és gázcégét, a Jukoszt, és 13 év börtönbüntetést kapott abban az ellentmondásos perben, amelyet szerinte Vlagyimir Putyin elnök manipulált. Büntetése részeként Hodorkovszkijt egy délkelet-oroszországi munkatáborba küldték, ahol háromrészes esszét írt a politikai és a társadalmi felelősségről, Baloldali fordulat (Left Turn) címmel. Mindkettőjüknek 2011-ben kellett volna szabadulnia, ám hűtlen kezeléssel és pénzmosással is megvádolták őket, így további hat évet kaptak. Hodorkovszkij 2013 decemberében szabadult, miután Putyin megkegyelmezett neki. Hodorkovszkij a kegyelmi kérvényében emberiességi okokra hivatkozott és azt írta, hogy az édesanyja beteg. Lebegyevet egy hónappal később engedték szabadon.

Raj Rajaratnam

Rács mögött töltött idő: 8 év

Nettó vagyon: 2010-ben pottyant le a milliárdoslistáról

A Srí Lanka-i Rajaratnam mint a New York-i fedezeti alapokat kezelő Galleon Csoport alapítója lett milliárdos. Az FBI 2009-ben tartóztatta le bennfentes kereskedésért, és 14 vádpontban találták bűnösnek. 2011-ben 11 év börtönre ítélték, több mint 50 millió dollárt koboztak el tőle, plusz 10 milliós bírságot követeltek tőle. Tavaly júliusban szabadult, miután Donald Trump aláírta a nem erőszakos fogvatartottak szabadon bocsátását célzó, First Step Act nevű rendelkezést. A most 62 éves egykori milliárdos állítólag cukorbeteg, és New Yorkban, szigorú felügyelet alatt él.

Thomas Kwok

A hongkongi Thomas Kwokot 2014-ben csukták le. Fotó: Forbes.com

Rács mögött töltött idő: 3 év

Nettó vagyon: 1,9 milliárd dollár (Forbes)

A 43 milliárd dollár piaci kapitalizációjú hongkongi ingatlancég, a Sun Hung Kai Properties ex-társelnöke öt éves börtönbüntetést kapott 2014-ben, emellett 500 ezer dollár bírságot kellett fizetnie, amiért 8,5 millió dollár kenőpénzt adott Rafael Hui egykori főtitkárnak. Kwok tagadta a vádakat. Bátyja és akkori elnöktársa, Raymond Kwok tisztázta magát a vádak alól. 2019 márciusában szabadon engedték, három évnél valamivel többet ült.

Joaquín Guzmán Loera

Joaquín El Chapo Guzmán Loera a 2017-es kiadatásakor. Fotó: DEA

Rács mögött töltött idő: 2 év az életfogytiglanból

Nettó vagyon: 2013-ban esett le a milliárdoslistáról

Ő a leghírhedtebb, de talán a legveszélyesebb is ezen a listán, ismertebb neve: El Chapo. A mexikói Sinaola kartellt vezette sokáig, miután kétszer is megszökött a mexikói börtönből, 2017-ben az USA-ba vitték. Tavaly tíz vádpontban találták bűnösnek kábítószer-kereskedelemért és pénzmosásért, és életfogytiglanra plusz 30 év börtönre ítélték. Emellett elkobozták 12,6 milliárd dollárját is. A kartell több száz tonna kokaint importált az USA–ba, és Mexikó drogkereskedelmének 60 százalékát tartotta a kezében.

Michael Milken

Michael Milkent egy életre eltiltották az értékpapír-kereskedéstől. Fotó: Forbes.com

Rács mögött töltött idő: 2 év

Nettó vagyon: 3,7 milliárd dollár (Forbes)

A modern bóvli kötvények királyának is nevezik. Milken az 1970-es és ’80-as években a Drexel Burnham Lambert befektetési bankban dolgozott. 1990-ben bűnösnek nyilvánították, hat vádpontban sértette meg az adó- és az értékpapír-jogaszabályokat, és 600 millió dolláros bírságot kellett fizetnie. Emellett beleegyezett, hogy segíti a további nyomozásokat e téren. Két évet töltött börtönben, és egy életre eltiltották az értékpapír-kereskedéstől. 1993-ban, nem sokkal azt követően, hogy prosztatarákot diagnosztizáltak nála, létrehozta a Prosztatarák Alapítványt. Ő az elnöke a Milken Institute nevű kutatóintézetnek, amely Los Angelesben minden évben konferenciát rendez. Utóbbit a nyugati part Davosaként szokták emlegetni.

Jay Y. Lee

A Samsung elnöke vesztegetés miatt került hűvösre. Fotó: Forbes.com

Rács mögött töltött idő: 11 hónap

Nettó vagyon: 6,9 milliárd dollár (Forbes)

A Samsung Electronics alelnökét 2017-ben zárták rács mögé Dél-Koreában vesztegetés vádjával. Ügye hozzájárult az ország akkori elnökének, Park Geun-hye-nak és bizalmasának, Choi Soon-sil-nek az elítéléséhez. Lee 38 millió dollárt adott Choinak, hogy segítsen a Sansung C&T és a Cheil Industries összeolvadásának engedélyezésében. Lee tagadta a vádakat. 2018 februárjában kiengedték, miután fellebbezett, addig 11 hónapot töltött a börtönben. Most újra a bíróság előtt van az ügye, és nem kizárt, hogy visszaküldik a rács mögé, miután időközben a vesztegetési összeg is emelkedett, sőt kiderült, hogy Choi lányának egy 2,8 millió dolláros lovat is ajándékozott.

Alfred Taubman

Rács mögött töltött idő: 9 hónap

Nettó vagyon: halálakor 3,1 milliárd dollárra becsülték a vagyonát

A Sotheby’s aukciósház egykori elnökét Anthony Tennanttal, a Christie’s aukciósház elnökével együtt ítélték el, amiért árkartellt létesítettek. Taubmanék a mesterségesen magasan tartott jutalékok révén 400 millió dollárral rövidítették meg az aukciósházak ügyfeleit. Egy év börtönbüntetésre ítélték, amiből végül 9 hónapot töltött le. Taubman (aki 2015-ben elhunyt) vidéki amerikai plázáiból lett milliárdos. A két fia által vezetett családi cége, a Taubman Centers ma is mintegy húsz bevásárlóközpontot birtokol az USA különböző részein.

S. Curtis Johnson

Rács mögött töltött idő: 3 hónap

Nettó vagyon: 4 milliárd dollár (Forbes)

Johnson a multimilliárdos családi tisztítószeróriás, az SC Johnson alapítójának ükunokája. 2011-ben azzal vádolták meg, hogy rendszeresen zaklatta akkor tinédzserkorú mostohalányát amiért akár 40 évet is kaphatott volna. De a lány nem volt hajlandó az orvosi leleteit átadni, így hároméves jogi közdelem után Johnson aláírt egy egyezséget: kisebb szexuális vétkeit elismerte, és négy hónapra börtönbe vonult, emellett 6 ezer dollár bírságot fizetett.

Borítókép: Mitch Lensink // Unsplash