Építkezés. Fotó: Újház Centrum
Fotó: Építkezés. Fotó: Újház Centrum
Üzlet

10-20 százalékot emelnek áraikon az építőanyaggyártók jövőre

Forbes
2021. december 06. 2 perc olvasás

Emelkednek az alapanyagok és nyersanyagok árai, a fuvarozás és az energia költségei, így jövőre 10-20 százalékot emelhetnek a hazai ágazati szereplők.

Jövőre 10-20 százalékos áremelésre készülnek az építőanyaggyártók – közölte az MTI-vel Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség. A szervezet tagjainak költségiet hónapok óta növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak. Szóval a veszteségek elkerülése miatt emelik saját áraikat.

A közlemény szerint a versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetett kerámia és tégla termékeknél, a szálas hőszigetelőanyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek 40-50 százalékát.

A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek az idén – tették hozzá.

Mindehhez hozzáadódik, hogy a vegyipari és műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken stabilizálódtak, sőt az üvegért, a pvc-ért és az EPS alapanyagért többet kell a gyártóknak fizetniük, mint a tavasszal.

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash
Tökéletes vihar: drágul az alapanyag, az energia, a munkaerő és a fuvarozás is. Forrás: Unsplash

A kapacitásbővítéseken túl a magyarországi építőanyaggyártók az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházást végeztek el, de a jelenlegi helyzet különösen az energiaintenzív termékek gyártóit sarkallja arra, hogy további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék az energiapiaci kitettséget.

A szövetség tagjainak harmadik negyedéves és októberi jelentése szerint az égetett kerámia, tégla- és cseréptermékek árai idén eddig jellemzően az infláció mértékével vagy annál kisebb mértékben változtak, azonban januártól várhatóan átlagosan 9-10 százalékkal nőnek.