Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brandon Griggs / Unsplash

Vége az áfakedvezménynek, 1 millió forint felé közelít egy átlagos új lakás négyzetméterára Budapesten

Az új lakásokat már 27 százalékos áfával lehet értékesíteni, a fővárosban a lakások átlagos négyzetméterára 946 ezer forint volt 2019 és 2020 téli hónapjaiban.

Sok projektet egyelőre még nem érintett az emelkedés, mivel azok az ingatlanok, amiknek 2018 novembere előtt már megvolt az építési engedélyük, még 5 százalékos áfával értékesíthetők.

Jelenleg egy átlagos fővárosi új lakás ára 946 ezer forint, a medián ár most 900 ezer forint – írja a Portfolio az Eltinga első negyedéves lakásriportja alapján.

Kilenc olyan fővárosi kerület van, ahol az ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladja az egymillió forintot, míg a XI. kerület éppen csak lemarad ettől.

Advertisement

Az V. kerületben a leghúzósabb a lakásvásárlás, itt az új lakás átlagos négyzetméterára átlápte a 1,8 millió forintot.

A másfél milliós határt a XII., a II. és az I. kerület új lakásainak átlagos négyzetméterárai is megugrották.

Hasonlóan a korábbi negyedévhez, a VIII. és IX. kerület hozza az átlagos négyzetméterárakat, azaz az új lakások ezekben a kerületekben 946 ezer forint/négyzetméteráron mozognak.

A kedvezményes lakásáfa az ingatlanberuházásokra is hatással volt, 2019-ben rekordot döntöttek a lakásépítések Magyarországon.

Kiemelt kép: Budapest belvárosa // fotó: Ivan Akimenko / Unsplash

 

Az érdem azé, aki elkezdi, akkor is, ha az, aki folytatja, jobban csinálja.