Támogatói tartalom

Újraírják az online számlázást

A cikket támogatta a Billingo

Júliustól már nem az lesz az online számlázás, amit eddig a vállalkozók megszokhattak: egy törvényváltozás miatt alapjaiban újraalakul az online számlázók piaca. A kiélezett versenyben a legfürgébbnek látszó szereplő a mindig újító stílusával kitűnő Billingo volt. Úgy váltottak modellt, arculatot és kommunikációt, hogy közben nem lassítottak a piaci versenyben. A Forbes a miértekről kérdezte az online számlázást újradefiniáló cég vezetőjét.

Mindenki elégedetten közlekedett a lovakkal, Henry Ford mégis azt gondolta, lehetne ennél is hatékonyabb közlekedési módot választani. A mobiltelefonok egészen alkalmasak voltak arra, hogy a zsebünkben is elférjen a telefon, de Steve Jobs szerint az emberek nem csupán telefonálni szeretnének egy ilyen kompakt eszközzel. Az online számlázás is olyan dolog, ami magától értetődően ismert és megújíthatatlan volt – egészen eddig. De ahogyan az automobil lehagyta a lovasszekeret vagy ahogyan az iPhone új kategóriát nyitott, úgy újította meg a piacát a Billingo.

A számlázóprogramokra úgy gondolunk, mint a mindennapos vállalati működés szükségszerű eszközeire. A törvények írják elő nekünk, hogy számláznunk kell, az online számlázók pedig egyszerűvé teszik ezt a feladatot. De semmi több: általuk végrehajtható az, ami amúgy is kötelező.

Ezen a piacon mond egészen újat a Billingo, mikor a számlázás mellé pénzügyi szolgáltatásokat vezet be. Az online számlázási piacon a haszon a többletszolgáltatásokon keletkezik: a webáruházak darabáras API-hívásokkal kommunikálnak a szoftverekkel, a sikeresen menő cégek pedig tömegesen számláznak, több e-számlát állítanak ki, amelyért általában többet is kell fizetniük.

Ezzel a nézettel szakított a Billingo, mert azt mondja, bevételei a későbbiekben nem az alapszolgáltatásokon áll majd, hanem pénzügyi szoftverként adatalapú információs felületként működik majd. A nem is távoli jövőben a megszokott számlázási oldalunkon intézhetjük banki ügyeinket: faktoráltathatunk, személyre szabott hiteltermékeket ajánl a rendszer, sőt bankszámlát is nyithatunk. Bár az online számlázási piacon indultak, másik pályára lépnek.

„Egészen újra kellett gondolnunk a szoftvert” – mondja Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője. – „Mi korábban számlázóprogramot írtunk, de hamarosan online pénzügyi vezérlőpultként működünk tovább.”

„Újraírni egy sok tízezer felhasználóval működő rendszert olyan, mint 10 ezer méter magasan hajtóműveket cserélni egy utasokkal teli Boeingben” – mondja. Az elmúlt években Európa-szerte több nemzetközileg is ismert pénzügyi szolgáltatónál, számlázóprogramnál járt. „Itt láttam meg először, micsoda lehetőségek vannak még a kezünkben: láttam, hogy bár számlázóprogramnak tűntek, valójában adatközpontként tekintettek magukra, és erre építettek szolgáltatásokat” – meséli.

Így indult az elmúlt közel két év fejlesztési maratonja, amelyben újraépítették a szoftvert. Nem mindenki értette még cégen belül sem, miért kell újraalkotni valamit, ami már megy. „Szerintem mi, vállalkozók igazából problémakutatók vagyunk: fölismerjük, mit kellene jobban, azonosítjuk a problémát és likvidáljuk” – állítja Sárospataki. 

„Elképzeltünk egy olyan világot, ahol nem Excel-táblákkal és bonyolult pénzügyi szoftverekkel lehet csak átláthatóvá tenni egy cég pénzügyi működését, és még csak pénzügyi diploma sem kell hozzá. Ha összegyűjtjük és könnyen értelmezhetővé tesszük az információkat, máris irányíthatóvá tesszük a vállalkozás pénzügyeit, így számlázó helyett pénzügyi vezérlőpulttá válunk.”

„A hazai számlázók forradalmának itthon kell indulnia” – fejti ki. „A nemzetközi vállalkozások nincsenek fölkészülve a hazai adójogszabályokra, a piacunk pedig nem elég nagy falat nekik, hogy beleássák magukat. Nekünk, hazai vállalkozóknak kell megreformálni a nemzetközi tapasztalatok alapján. Új pályára léptünk, már nem a számlázók mezőnyében versenyzünk többé.” 

ÚJRAFOGALMAZTÁK AZ ONLINE SZÁMLÁZÁST

A Billingo eddig is a közvetlen, fiatalos, laza számlázóprogram volt: míg a piacon jellemző a hang, mely szerint a számlázás valami kötelező, nemszeretem dolog, addig ők szórakoztatónak és hasznosnak nevezik. „A számlakiállítás a céged szívdobbanása: amikor pénz áll a házhoz, akkor az nem lehet rossz élmény” – mondja olyan lelkesen, hogy nem is nagyon tudnánk megkérdőjelezni.

De többé nem online számlázóként gondolnak magukra: amit lehetett, megcsinálták. A következő hónapokban kéthetes rendszerességgel kapcsolnak be újabb funkciókat. „Decemberig minden szempontból meghaladjuk azt, amit ma online számlázóként ismernek idehaza” – mondja.

Az új irányvonalhoz egészen új arculat is dukált. A csinos weboldalnál azonban több változott: „Már nem az online számlázásban versenyzünk, úgyhogy nem is innen várjuk a bevételek jelentős részét. Éppen ezért azt mondjuk, legyen a számlázónak egyetlen havi vagy éves díja, de semmi másért ne kelljen pluszban fizetni. Szerintünk ne legyen drágább egy számlázó, ha többet használod. Nálunk a számlázáshoz kapcsolódóan egyetlen díjtétel van, a vállalat méretéhez igazított havidíj, utána 0 Ft az e-számla, 0 Ft az API-hívások díja (pl. webáruházból számlázni), 0 Ft a tömeges számlázás” – mondja az ügyvezető.

A Billingo pénzügyi vezérlőpultja hamarosan a bankszinkronnal válik még értékesebbé. „A hazai nagybankoknál futtatott céges számlákra érkezett utalásokat azonosítani tudjuk majd, így nem kell figyelni, mit fizettek már ki” – mondja. Ez azonban nem minden: hamarosan a NAV-tól megkapják a cég nevére kiállított minden számla adatát, így már nemcsak a kimenő számláinkat látjuk egy helyen, hanem minden bejövőt is – függetlenül attól, hogy milyen számlázóprogramban állították ki.

Ha ezek az adatszinkronizációk megvalósulnak a következő hónapokban, akkor nemcsak minden számlát és banki számlaforgalmat láthatunk egy helyen, hanem ezekből az adatokból a pénzügyi tervezéshez is egyedülálló ajánlásokat és segítséget tud majd adni a szoftver. „Ennyi adat egy adott cégről eddig csak a profi pénzügyeseknél szerepelt. Mi mindezt automatikusan, virtuálisan és azonnal átláthatóan, elemezhetően tudjuk majd megmutatni, amire pedig olyan szolgáltatások fognak épülni, amilyenek eddig elképzelhetetlenek voltak” – fejti ki. „Nehéz ennek a hatásait pontosan megfogalmazni, mert nem hasonlítható máshoz: ilyen még nem volt itthon.”

Ha pénzügyi területen pár lépés hátrányban is volt a tipikus magyar kkv, most egy gyors sprinttel behozhatja a lemaradást, legalábbis erre tesz ajánlatot a Billingo. Egy év alatt háromszorosára nőtt csapatával a most harmincfős startup víziója kézzelfogható közelségbe került: „Megváltoztatjuk azt, ahogy Magyarországon a számlázásra gondolnak. A legjobbak szeretnénk lenni” – mondja az ügyvezető.

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.