Támogatói tartalom

Társ a menedzsmentben

A cikket támogatta a Hammel & Hochreiter

Hiszünk az emberekben, és hiszünk a vezetőfejlesztés erejében


A Hammel & Hochreiter menedzsmentszolgáltató: villámgyorsan alkalmazkodik a változásokhoz és a lean szemlélet mentén, interim menedzserek bevetésével bármely cégkultúrában és iparágban biztosít igény szerint menedzser erőforrást, tapasztalatot, tudást. Gyors és alapos diagnózist készít, interim menedzserekkel, alkalmazott vezetőkkel, projektmenedzserekkel vagy akár komplett csapatokkal támogatja a vállalatokat a változás- és válságmenedzsment, üzletfejlesztés és átalakulás, teljesítménymutatók javítása, családi vállalkozások esetében pedig az utódlás-menedzsment területén.


Kapkodás és tűzoltás jellemezte számos hazai cég napi operatív tevékenységét az elmúlt években. Pedig elegendő lenne egy jó diagnózis, majd némi türelem, energia, befektetés. Profi szakembergárdával az összes felmerült akadály orvosolható, ahogy azt a Hammel & Hochreiter csapata is tapasztalja.

Látszólag csak egyetlen vezető hiányzott a Hammel & Hochreiter egyik ügyfelénél, miután a cég az egyik szomszédos országba telepítette a termelését. Azonnal pótolni szerették volna, ám amikor a menedzsmentszolgáltatóhoz fordultak, addigra komoly minőségi és mennyiségi gondjaik voltak, döcögő logisztikával, plusz fuvardíjak hatalmas növekedésével, áfaproblémákkal, elégedetlen ügyfelekkel.

Fejős Péter, a H&H Partnere, interim gyárigazgató, lean-szakértő

„Már az első találkozókor felvetettük, hogy ez válságos helyzetnek tűnik. Ők mégsem érezték, hogy válságban lenne a cég, hiszen a tűzoltás akkorra természetes része lett a mindennapjaiknak. Csupán egy minőségbiztosítási vezetőt szerettek volna, abban látták a megoldást. Márpedig a minőséget gyártani kell, nem ellenőrizni.” – meséli Fejős Péter, a H&H Partnere, interim gyárigazgató, lean-szakértő.

A cégek többsége abban bízik, hogy ha felvesz egy vezetőt, az majd mindent azonnal megold. A válságról viszont nem szívesen vesznek tudomást: csak akkor változtatnak, ha nagyon ég a lábuk alatt a talaj. A menedzsmentszolgáltató célzott, hatékony beavatkozásokkal segít átlendülni a nehézségeken: szervezeti változásokkal, folyamatok fejlesztésével, a vezetők képzésével.

Ne legyen elfogadott a folyamatos tűzoltás

Legyen szó multinacionális, nemzetközi vagy magyar tulajdonú vállalatokról, a cégkultúra mindig a folyamatokból, a rendszerekből és az emberekből áll össze. A háromlábú széknek kevés helyen stabil mind a három lába, legtöbbször csak az emberek tartják össze a céget, esetleg a rendszerek. Mivel a fluktuáció az elmúlt négy-öt évben exponenciálisan nőtt, ezért hihetetlenül meggyengült ez a régen oly stabil láb.

Kristóf Györgyi, a H&H Managing Partnere, interim-menedzsment és karriermenedzsment szakértő

„Hat-tíz éve a cégek még folyamatosan leépítettek, csökkenésmenedzsmentről beszéltünk. Aztán hirtelen, négy-öt évvel ezelőtt hatalmas kapacitáshiány keletkezett. Épp csak a megfelelő mennyiségű és minőségű ember nem állt rendelkezésre, mert természetesen a képzést, fejlesztést is éveken át megspórolták. Sőt, hosszú időn át teljes mértékben lemondtak a tapasztalt, képzett 40-50 pluszos korosztályról. Mindez nagyjából olyan helyzetet teremtett, mint amikor egy beteg leugrik a műtőasztalról, majd kéz és láb nélkül indul a maratonon. Az eredmény: sok vállalatnál óriási a fluktuáció, dolgozók és vezetők is hiányoznak, nincsenek rendben a folyamatok és a struktúra sem tökéletes. Gyakori, hogy gazdasági vagy kontrolling vezetőt kérnek tőlünk, aztán kiderül, hogy valójában nem a gazdasági és a riporting területen vannak megoldatlan feladatok, csupán ott csapódik le, mert a számok ott érnek össze. Így az analízis után kiderül, hogy több területet kell fejleszteni egyszerre, emiatt egy komplett interim csapatra lesz szükség.” – magyarázza Kristóf Györgyi, a H&H Managing Partnere, interim-menedzsment és karriermenedzsment szakértő.

Bár alapnak számítana, tervezésre és képzésre sok vállalat nem szívesen költ. Kész embert akarnak, és iparágtól függetlenül azonnali eredményt várnak. Bár a minőséggel vagy az emberhiánnyal kapcsolatos gondokat sok helyen látják, a megelőzés és a tudatos beavatkozás helyett a kapkodás és a folyamatos tűzoltás számít általános működési módnak. Tipikus hiba, hogy nem projektekben, feladatokban, hanem pozíciókban gondolkodnak. Még mindig él a hamis remény, hogy egy új vezető belépése, vagy egy régi bizalmi ember plusz projektekkel való megbízása varázsütésre megold mindent. Holott az utóbbi évek intenzív növekedése az eddiginél is hangsúlyosabban követelné meg a strukturális és folyamatszintű változásokat is.

Menedzsmentszolgáltatás, Interim Menedzsmentszolgáltatás, Vezetői erőforráshiány-pótlás, Változás- és válságmenedzsment, Lean-menedzsment, Generációváltás vagy eladásra felkészítés, Menedzsmentfejlesztés, Karriermenedzsment, áthelyezés, elbocsátás esetén is; Interim Menedzserképzés és -fejlesztés


A siker kulcsa a jó diagnózis

Kapkodás helyett célzott, hatékony megoldásokkal segíti a cégeket a Hammel & Hochreiter csapata. Első lépésként számos esetben interim menedzsmentszolgáltatást igényelnek tőlük: sokak fejében ők az akut helyzetek kezelésére behívott problémamegoldó szuperhősök. Kevesen tudják, hogy nem csupán egy adott pozíció három-hat hónapig tartó betöltésére vethetők be, hanem tapasztalatuk és szaktudásuk akár pár órára vagy napra is használható egy-egy elakadás esetén. Nem ritka, hogy az interim feladatok megkezdését követően a szükségleteknek megfelelően a Hammel & Hochreiter tanácsadással, képzéssel, fejlesztéssel, keresés-kiválasztással, csoportos vagy egyéni coachinggal támogatja a projektet, biztosítva annak sikerességét. Máshol a generációváltás adta kihívásokat lehet az interim menedzserek segítségével megoldani, ami a magyar tulajdonú kis-közép és nagyvállalatok esetében nem rövid folyamat.

Virágh Rajmund, a H&H ügyvezetője, a menedzsmentszolgáltató cégutódlás-specialistája

„A cégalapítók ragaszkodnak a stafétához, ha viszont már átadnák, a gyerekeknek sok esetben a családi vállalkozás az első munkahelye. Mielőtt beülnek a vezetői székbe, az utódoknak mindenképp érdemes világot látni és tapasztalatot gyűjteni, hogy aztán a mesebeli legkisebb királyfihoz hasonlóan, próbatételeken megedződve térjenek haza az örökségükért.” – vélekedik Virágh Rajmund, a H&H ügyvezetője, a menedzsmentszolgáltató cégutódlás-specialistája.

Minden szolgáltatásnál kritikus pont az elakadások valós természetének feltárása. Már csak azért is, mert az igazán nagy kríziseket szeretik letagadni a cégeknél. Vagy tényleg nem látják a krízist, mert már természetes, hogy nem a folyamat adja az eredményt, hanem „okosban megoldják”, ami ugyan lehet gyors, de megismételhetetlen. „A vezetők gyakran nem is vesznek róla tudomást, hogy válságban vannak: megszokták az utóbbi években. Behívnak minket egy konkrét feladat megoldására, aztán kiderül, hogy tíz lyukon át ömlik be a víz, amit egyetlen dugóval kellene elállítani. Ilyenkor egyértelmű, hogy csak csapattal lehet eredményt elérni, nem elég egy szál interim menedzser. Minden analízisnél arra vagyunk kíváncsiak, mire van a cégnek valóban szüksége, és a diagnózis helyességét a lehető legjobb szakértőkkel biztosítjuk.” – mutat rá Kristóf Györgyi.

A jó diagnózis tehát az alap, a megoldáshoz azonban már megfelelő vezetők is kellenek. Ennek érdekében a H&H állandó szakmai csapata mellett számos speciális területen más cégekkel is együttműködik, így ténylegesen az egyes szakterületek krémjével dolgozik a megoldáson – legyen szó vezetői erőforráshiány-pótlásról, karriermenedzsmentről vagy eladásra felkészítésről. Továbbá kiveszi a részét az interim menedzserek képzéséből is, így azok a piac mai, valós helyzete alapján szereznek kiterjedt szaktudást, nem pedig évtizedek óta porosodó, idejétmúlt jegyzetekből.

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.