Támogatói tartalom

Mertek újra kicsik lenni

A cikket támogatta a STS Group

Gyepes Tamásék a mélypontról hozták vissza a megújuló energetikával foglalkozó családi vállalkozást. Jól számoltak.

Minden hónapban sok olyan történet kerül a lapba, melyek főszereplői olyan emberek, akik a semmiből építettek fel sikeres vállalatokat. Gyepes Tamás, az STS Cégcsoport tulajdonosa és vezérigazgatója viszont emelni akarta a tétet: ő kétszer tette meg ezt, ráadásul ugyanazzal a céggel. Másodszorra két ambiciózus, hozzáértő fiatal munkatárs is kellett a sikerhez – igaz, nagyon nem kellett bajlódnia a felkutatásukkal, hiszen két gyermekéről van szó.

Kezdjük a történetet az elején. Gyepes Tamás közel húsz évig dolgozott az azóta már az E.ON részeként működő Északdunántúli Áramszolgáltató Rt.-nél, azaz az Édásznál, és már a 2000-es évek elején meglátta a potenciált a megújuló energiák piacában. Egy barátjával 2002-ben alapították meg az STS Cégcsoportot a technológiai változások és a hazai energiapiac megnyitása kínálta lehetőségek kihasználására. Jól számolt. A cég mindenféle megújuló energetikai projektben, és ezek minden fázisában részt vett, a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetésig, a legnagyobb sikereket mégis a 2004-től beinduló „szélpark-boom” hozta el. Az STS Cégcsoport a néhány éven belül létrejött jelentős kapacitások 80 százalékában szerepet kapott valamilyen formában, ezzel meghatározó szereplője lett a hazai megújuló energetikai piacnak.

Zuhanórepülés

Gyepes Tamás azonban nem akart itt megállni. Az újabb és újabb fejlesztések mellett a külföldi piacra való kilépésben is gondolkodott, közben viszont beütött a 2008-as válság is. A futó projektek miatt ez ugyan egy darabig nem érintette a céget, de mivel a banki finanszírozási csatornák gyakorlatilag befagytak, elkezdtek tőkeerős befektetőt keresni, hogy megfelelő pénzügyi háttért teremtsenek a további fejlődéshez. Sokan érdeklődtek, Gyepesék azonban elsősorban szakmai és magyar befektetőt kerestek, a Videoton pedig fehér lovon, ideális kérőként érkezett.

„Sok-sok szép ígérettel és sok-sok szép reménnyel kezdődött ez a történet” – meséli Gyepes Tamás a 2010-ben lezárult ügyletről, amelyben társának 50 százalékos tulajdonrésze mellett a Videoton az ő részéből is megvett 1 százalékot. A közös élet nem indult könnyen. „Óriási volt a két cég közti kulturális különbség, a Vidi egy termelővállalat volt, konkrét, egyszerű termékekkel, mi projektalapú cég voltunk, nehezen illeszkedtünk a rendszerükbe” – magyarázza a tulajdonos. Látszott már azonban a fény az alagút végén, amikor az új kormányzat szinte minden megújuló energetikai projektet leállított, a szélerőművek építését pedig gyakorlatilag lehetetlenné tette. „Kihúzták a piacot a fenekünk alól, zuhanórepülés volt” – Gyepes Tamás nem szépíti a helyzetet.

Ő külföldre nyitott volna, a Videoton viszont nem látta ebben a lehetőséget, így egy vegetáló időszak után elvált a két cég útja. Felmerült az STS Cégcsoport megszüntetésének lehetősége is, de a vezérigazgató nem hagyta magát, és végül visszavásárolta a kiüresített cég többségi tulajdonrészét. „Jól jellemzi a helyzetet, hogy 12 ezer forintért vásároltuk vissza a részesedést, a cégnek pedig 200 milliós tartozása volt.” Ezt már Gyepes Krisztina, Tamás lánya teszi hozzá, aki ma saját ügyvédi irodája élén intézi az STS Cégcsoport jogi ügyeit. Talán racionálisabb lett volna más néven újrakezdeni.

„De apu úgy döntött, nem engedi el azt, amiben az egész élete benne volt” – magyarázza Krisztina, aki ekkoriban egy tehetséges vállalati jogász szokásos pályaívének elején tartott, egy nagy nemzetközi iroda munkatársa volt. Élete része volt azonban az STS, a cégénél is foglalkozott megújuló energetikai projektekkel.


Gyepes Tamás vezérigazgató, STS Cégcsoport

1962-es születésű villamosmérnök-közgazdász.Kezdő mérnökként az Édásznál indult pályafutása, ahol Hálózati Igazgatói szintig jutott. Az Édász privatizálása után az akkor már E.ON-t elhagyva 2002-ben alapította az STS-t. Neve egybeforr a hazai megújuló energetikai piaccal. Vezető tervezője és műszaki vezetője is egyben a cégcsoportnak.

Gyepes Krisztina irodavezető, jogi képviselő, Gyepes Ügyvédi Iroda

Krisztina az ELTE jogi karának elvégzése után nemzetközi és magyar jogi irodáknál dolgozott mint energetikai szakjogász és vállalati jogász. Olyan cégcsoportok jogászaként, mint a MET tudta bővíteni a családi vállalkozás profiljából egyébként is eredő energetikai szaktudását, melyet most már a saját ügyvédi irodájában kamatoztat.

Gyepes Balázs ügyvezető igazgató, STS Service Kft.

Balázs pályafutása mindig is az STS-hez kötődött. Már középiskola óta gyakorlatozott és a szakma mélyéről indította pályafutását. A műszaki egyetem elvégzése után már főállásban segített a cég újraépítésében és újraszervezésében. A cégcsoport stratégiai és vállalkozási vonalát képviseli, azonban operatívan részt vesz a tervezéstől a kivitelezésen át minden ügyes bajos dolgában az STS-nek.


Új kezdetek

Elindult tehát az újjáépítés. Méghozzá az abszolút mélypontról, mert az STS Cégcsoportot a Gyepes Tamás bizalmát korábban teljes mértékben élvező cégvezető is cserben hagyta, a munkatársak egy részét is átvitte egy saját, hasonló profilú vállalkozásba. „Először egy irodakonténerben alakult meg a cég, ekkoriban pedig egy 30 négyzetméteres szuterénban kezdtük újra” – szemlélteti a helyzetet Gyepes Balázs, aki ekkortájt tanulmányai vége felé járt a Műszaki Egyetemen, de a cégben már a régi szép időkben is dolgozott. „Minden nyáron villanyt szereltem.”

Az összeomlás mindhármuknak nagy megrázkódtatás volt, de közösen úgy döntöttek, nem adják fel, az ekkor szerzett tapasztalatok pedig megfizethetetlennek bizonyultak. „Válsághelyzetben derül ki az emberekről, mi van bennük” – fejti ki Gyepes Tamás, és hozzátehetjük, hogy nemcsak a cég mellette kitartó munkatársairól, partnereiről beszél, hanem ugyanezt róla és gyermekeiről is elmondhatjuk. A bizalom kulcsfontosságú kérdéssé vált ebben az időszakban, mind cégen belül, mind a külső partnerek tekintetében. „Ekkor döntöttünk úgy, hogy mi ezt már nem akarjuk kiengedni a kezünkből” – mondja Krisztina.

Az alapító, eredeti terveinek megfelelően, megpróbált külföldre nyitni. Lettországban, Romániában, Boszniában, Üzbegisztánban, sőt Észak-Koreában is tárgyalt projektekről. „Megcsináltam a saját kis ’keleti nyitásomat’ – emlékezik nevetve. – Olyan helyekre jutottam be, olyan emberekkel beszéltem, mint kevesen.” A tervekből alig valami valósult meg, viszont – különösen Romániában – fontos hozadéka volt a próbálkozásoknak. „Itt ismerkedtünk meg a naperőművek fejlesztési stratégiájával, kapcsolatokat építettünk, partnereket, tapasztalatokat szereztünk.” Apró, 10 millió forint árbevételű cégként ezek révén is eljutottak végül oda, hogy 2015-2016-ban a Molnak egy 50 MW-os naperőműpark az utolsó részletig kidolgozott fejlesztési lehetőségét tudták felajánlani. Az óriáscég végül az utolsó pillanatban a román piac bizonytalansága miatt a projekt finanszírozása ellen döntött.

Szakmai és emberi alapok

Ez a merész hozzáállás viszont új lehetőségeket nyitott meg. „Mi minden ajtót berúgtunk, ma is ez a filozófiánk” – mondja Balázs, aki azért nem tagadja, hogy ezeket a meghiúsult üzleteket pofonként élték meg. „Mi tudtuk, mire vagyunk képesek, de nem tudtuk megvalósítani” – teszi hozzá Krisztina. Merniük kellett tehát újra kicsinek lenni.

És munkához láttak. Ismét itthon kerestek lehetőségeket, kis villamosenergia-hálózati, villanyszerelési megbízásokat vállaltak el. „Egyszerre voltam villanyszerelő, művezető, beszerző, ügyvezető, minden” – meséli Balázs, Krisztina pedig napi „rendes” munkája mellett éjszaka nézte át a szerződéseket, intézte a bonyolult papírmunkát. De a stratégia működött. A kemény tanulási folyamat, a korábban a szélerőművekben, biogázfelhasználásban szakértő cég napenergiára való átállítása tökéletes helyzetbe hozta az STS-t, hogy profitáljon az újabb magyarországi megújuló energetikai befektetési hullámból, amelynek középpontjában ekkor már a napenergia állt. 2016-tól a cég újra meredek fejlődési pályára állt, és mára pénzügyi szempontból nagyjából ugyanott tart, mint a válságos évek előtt.

Minden más szempontból viszont előrébb tartanak. „Ma magasabb színvonalon állunk. Jót tett ez a hullámvölgy a cégnek, és személy szerint nekem is – állítja Gyepes Tamás. – Át kellett gondolni, mi állt a rossz döntések hátterében. Másként látjuk a világot, de a világ is más, mint 10–15 évvel ezelőtt, máshogy működnek a bankok, másképp működnek a befektetők, a politika szintén.” Az STS családi cégként épült újjá, és a kicsiben követett hozzáállást most, a magyarországi napenergiaszegmens meghatározó szereplőjeként is megtartották. „Az STS-nél nem valakinek dolgozunk, hanem valakivel” – szögezi le Krisztina. „Nemcsak megcsináljuk a feladatot, hanem megnézzük, jó-e a feladat. Megkeressük benne, amit optimalizálni, javítani lehet” – teszi hozzá édesapja, aki szerint ez az, amit a partnereik nagy részét kitevő külföldi befektetők nagyon értékelnek, de lassan a magyarországi megrendelők is felismerik ennek előnyeit, és egyre nagyobb számban keresik meg az STS Cégcsoportot.

Nem mellékes persze a szakértelem sem. „Egy naperőmű felépítése nem atomfizika – állítja Balázs. – Mélységében nézve viszont nagyon is komplex feladat. Az erőművet be kell kötni az áramszolgáltatók hálózatába, ki kell egyenlíteni a teljesítmény ingadozását és így tovább.” Mivel az árampiac átalakulásával az áramszolgáltatók az ilyen feladatokat inkább külsős cégekre bízzák, akárkit nem engedhetnek oda a hálózathoz. Gyepes Tamás évtizedes szakmai múltja garanciát jelent a hozzáértésre, Balázs is testközelből ismeri a felmerülő problémákat. Még Krisztinának is nagy előny, hogy ebben nőtt fel. „Tudom mi az, hogy inverter, vagy hogyan kell ’kicsengetni’ egy kábelt. A legtöbb jogász nem ismeri ilyen mélységben a szakmai részleteket.”

Visszaesést várva, új utakra készülve

Nem csoda tehát, ha a 2021 végére tervezett, nagyjából 2000–2500 MW-nyi napenergia-kapacitás körülbelül feléhez van köze a cégnek, legalább a tervezés szintjén. Most elképesztő ütemben fejlődik ez a szegmens, de az STS saját bőrén tanulta meg, hogy a hullámnak nem csak teteje van. „Projektek mellett olyan üzemeltetési és más munkáink is vannak, amelyek stabilan hoznak a konyhára – magyarázza az alapító, hogyan készülnek az elkerülhetetlen lassulásra. – A kormányzatnál most ott a szándék, a forrásokat is biztosítják, a felfutás nagyjából felénél tartunk. Utána lesz más. Abban bízunk, hogy mi ott vagyunk, benne vagyunk. Lesznek lehetőségek a szabályozásban, a tárolásban, az egyre intelligensebb hálózatok kiépítésében, az elektromos autókban – az energiaipar átalakulásának talán a tizedénél tartunk.”

A jövő tehát biztosítottnak tűnik, de ehhez az is kell, hogy a cég magját képező, szó szerinti és átvitt értelemben vett család továbbra is jól működjön együtt. „Az elején nehezebb volt elengedni a kezüket, de gyorsan kiderült, hogy a gyerekek még jobban is értenek sok dologhoz, mint én – mondja büszkén az édesapa. – Mára ott tartunk, hogy szerintem a cég 80 százalékát ők viszik.” Vannak azért összezördülések, viták is. „Kicsit olaszos néha a hangnem, a kollégák sokszor nem is értik, hogyan tudunk mi így együtt dolgozni, ilyen vehemenciával” – teszi hozzá vidáman Krisztina, majd azt is elmondja, néha édesanyjuk lép közbe, hogy tegyék már le kicsit a benti dolgokat. Gyepes Tamás azt is kiemeli, hogy ez a nyílt hangnem nála már családon kívül is elvárás. „Hosszú távon nem lehet szőnyeg alá söpörni a problémákat, hanem ki kell tenni őket az asztalra és megbeszélni, ezt megtanultam. A lényeg pedig az, hogy megmutattuk, meg lehet újítani egy megújuló energiával foglalkozó céget, és az STS Cégcsoport nagyjából oda jutott, ahova én mindig is el akartam jutni – egy kis kitérővel.”

Balázs és Krisztina pedig az édesapjuk által lefektetett szakmai alapokon, az ő magánemberi és cégvezetői hozzáállása és elvei mentén folytatják majd egyre önállóbban az elkezdett munkát. Krisztina reméli, hogy idővel a cég a megújuló energiával, környezetvédelemmel kapcsolatos hazai, még elég maradi, tévhitekkel teli hozzáállás átalakulásához is hozzájárulhat. „Kétéves kislányom Győr felé az autópályán mindig elmondja a szélparknál, hogy ’Papa építette’. Maradandót akarunk alkotni – itthon.”

 

Árbevétel

(millió Ft)

STS Service Kft.

Fő tevékenység: Naperőműparkok és napelemes rendszerek építése, egyéb villamos kivitelezés.

Tulajdonos, ügyvezető:

Gyepes Balázs

2016 – 40

2017 – 60

2018 – 670

2019 – 1800

2020* – 2500

 

STS Engineering and Construction Kft. 

Fő tevékenység:

Erőmű és erősáramú létesítmény építési fővállalkozás (villamos alállomások, távvezetékek nagyfeszültségen).

Tulajdonos, ügyvezető:

Gyepes Tamás

 

2016 – 33

2017 – 75

2018 – 90

2019 – 2000

2020* – 6000

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.