Támogatói tartalom

Közös innovációval az egészségért

A cikket támogatta a eit Health InnoStars

Soha nem volt még ennyire szükség az egészségügyi innovációk összefogására és nyomon követésére, mint most. Az EIT Health régiós szinten tartja a kezét az egészségügyi startup szféra ütőerén, és karolja fel a fejlesztő megoldásokat. A közösség ezúttal a koronavírus-járvány elleni küzdelemben keresi a legjobb ötleteket és kollaborációkat az üzleti, oktatási és egészségügyi terület szereplőinek összekötésével.

A páciens lázát és véroxigénszintjét is méri, az értékeket pedig feltölti az egészségügyi rendszerbe a magyar Team Discover 3D-nyomtatással elkészíthető, szenzorokkal ellátott szemüvege. Hasonlóan egyedülálló a cseh DEX IC lélegeztetőgépe, amely szintén 3D-nyomtatóval előállítható, olcsó alkatrészekből építhető fel. Mindkét projekt komoly potenciállal bírhat a koronavírus-megbetegedések kezelésében, és közös bennük az is, hogy az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) Health ökoszisztéma részeként segíthetik a járvány elleni harcot. „A COVID-19 válság világszerte soha nem látott mértékű együttműködést és erőforrás-mobilizációt kényszerít ki. A szereplők együtt gondolkodására és országhatárokon átívelő közös munkájára van szükség ahhoz, hogy hatékony, gyors és fenntartható megoldások szülessenek” – mutat rá Békási Tamás, az EIT Health RIS régiójának startup akcelerációs portfólióért felelős projektmenedzsere.

Békási Tamás, az EIT Health RIS régiójának startup akcelerációs portfólióért felelős projektmenedzsere

Mindehhez erős hátteret biztosít az az egészségügyi innováció támogatására szakosodott innovációs és tudásközösség, amely a globális kihívások leküzdésére és a vállalkozói tehetség támogatására létrehozott intézet égiszén belül működik. A 150 partnerintézményt tömörítő EIT Health célja az európai polgárok életminőségének, valamint az egészségügyi és szociális ellátórendszerek fenntarthatóságának javítása; indulása óta több mint 700 startupot karolt fel, közel hatvan termék fejlesztését támogatva.

A szervezet Európa-szerte keresi az ígéretes megoldásokon dolgozó szereplőket, ezúttal pedig, megválaszolandó a pandémia kihívásait, különleges platformot hoztak létre. „Egy virtuális asztalhoz ültettük a koronavírussal kapcsolatos kutatásokon és fejlesztéseken munkálkodó egyetemek és cégek képviselőit a frontvonalban harcoló egészségügyi intézményekkel. A cél az, hogy összekössük őket a szükségletek, javaslatok és jó gyakorlatok mentén, és így új, gyümölcsöző együttműködések születhessenek” – magyarázza a projektmenedzser.

Ilyen sikeres kooperációba kezdett az EIT Health közreműködésével például a fizioterápiás eszközgyártó Vitafon egy zágrábi kórházzal. A cég rendelkezésre bocsátotta a COPD-ben küzdő betegek tüdőfunkcióit javító mikrovibrációs készülékét, hogy koronavírusos betegek esetében is megvizsgálják annak légzéstámogató hatását. Az ötletek egyharmada az innovációs szempontból felemelkedő klaszterbe tartozó, úgynevezett InnoStars régióból érkezett, amelybe olyan országokat találunk többek között, mint Magyarország, Lengyelország vagy Portugália.

Az EIT válságkezelési kezdeményezésének részeként 60 millió eurót különítettek el az innovátorok számára. A finanszírozás egyrészt olyan járványkezelési projektek elindítását teszi lehetővé, amelyek közvetlenül szállnak szembe a COVID-19 válsággal, másrészt segíti a gazdaság gyors helyreállításához nélkülözhetetlen innovatív vállalkozások elindulását. Kifejezetten az EIT Health berkein belül közel 7 millió eurót fordítanak olyan, a járványra rövidtávon reagáló projektekre, mint például a Łódźi Orvosi Egyetem tüdőultrahang-szimulátora.

Az eddigi eredmények igazolják, hogy krízis idején mekkora erő rejlik az innovátorok páneurópai közösségében. Az elmúlt hónapokban feltérképezett termékek és szolgáltatások amellett, hogy gyors és hatékony választ képesek adni az aktuális pandémiára, hosszú távon is alkalmasak lehetnek az egészségügyi rendszerek tehermentesítésére és az ott dolgozók munkájának megkönnyítésére” – foglalja össze Békási Tamás.

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.