Támogatói tartalom

Kártya vagy készpénz? Okostelefon!

A cikket támogatta a Mastercard

Jóleső várakozással állok a sorban. A kosaramban mozzarella, illatozó bazsalikom, paradicsom, olaj, jóféle só és bors. Caprese lesz. Könnyű kis vacsora. Légiesen, magabiztosan lépdelek a pénztár felé, azt hiszem most már mindenkinek látnia kell, hogy valami különlegesre készülök. Végre sorra kerülök, a pénztáros szépen lemér mindent, leolvassa a vonalkódokat, mondja az összeget, majd rám néz: “Kártya vagy készpénz?” Vártam már a kérdést, de hanyagul csak annyit mondok: “csippantok”. Majd odatartom a telefonomat, és egyetlen érintéssel fizetek. A telefonommal. Végre!

Bár azt már egy ideje tudtuk, hogy a fenti jelenethez hasonló előbb-utóbb a való életben is megtörténik, abban azért egy darabig nem lehettünk biztosak, hogy pontosan mikor. Hát, mostantól valószínűleg egyre szaporodik majd a mobilfizetési megoldások száma, ugyanis már négy magyarországi banknál is elérhető ez a fizetési megoldás. Vagyis, amikor a bankkártyánk helyett a mobilunkat használjuk egy érintéssel történő fizetésre.

A bankkártyánkat már évek óta használhatjuk így, az MNB adatai szerint a kártyás vásárlásoknak ma már a kétharmada érintéses.

A fizetés evolúciójának következő lépcsőfokára értünk el azzal, hogy  a jövőben az érintéses vásárláshoz egy okostelefon is elég – eggyel kevesebb eszköz, még kompaktabb élmény.

Ez hatalmas könnyebbséget jelent a pénztáraknál, hiszen a készülék szinte állandóan a kezünk ügyében van. Fölösleges is lenne tagadni: a kutatások szerint a magyarok átlagosan 3,5 órát nyomkodják a telefont, amelynek ráadásul hamarabb érezzük meg a hiányát, mint bármi másét. Fizetni pedig már eddig is fizettünk vele: vásároltunk repjegyet, koncertjegyet, befizettünk számlákat, ám azokat általában online vásárlási applikációkon keresztül. A Posta és a DíjNet közös iCsekk alkalmazásával a postai csekkeket, illetve a díjnetes fiókunkba érkező számlákat is pofonegyszerűen tudjuk befizetni. a Simple by OTP applikációban pedig a pizzától kezdve a mozijegyen át a parkolójegyig elég sok mindent beszerezhettünk eddig is. Mostantól az OTP Andoidos NFC-képes mobillal rendelkező ügyfelei egy egyszerű kártyadigitalizálás után már egy érintéssel is fizethetnek az elfogadóhelyeken. Akár egy bankkártyával. Sok olyan helyzet előfordulhat, amikor lehet, hogy nem akarunk egy egész pénztárcát magunkkal vinni, hanem csak a mobilunkat. Nem kell ragozni, mennyivel egyszerűbb így indulni sportolni, fesztiválozni, vagy bárhol másutt szórakozni.

„Az újgenerációs mobiltárcák az elmúlt hónapokban kezdtek el jobban elterjedni Magyarországon. Ezek a Mastercard digitalizációs megoldását használják” – magyarázza Pataky Piroska, a Mastercard digitális fizetési megoldásokért felelős marketing- és PR-vezetője. Ennek lényege, hogy az okostelefonon nem tárolódik fizikai kártyaadat, a fizikai kártyaszám helyett egy virtuális kártyaszámot használunk a fizetési műveletekben. Ha pedig bármilyen rendellenes fizetést észlelünk, a már megszokott módon le tudjuk tiltani a bankkártyát a bankunknál. Az egyérintéses mobilfizetés tehát ugyanolyan biztonságos, mint a bankkártyás fizetés, sőt, további biztonsági megoldások is alkalmazhatók: például számkóddal védhetjük a telefont, vagy ujjlenyomatos azonosítást állíthatunk be.

Magyarországon jelenleg négy banknál elérhető ez a technológia. Tavaly elsőként jelent meg a Gránit Bank a Gránit Pay funkcióval, amelyet a saját banki applikációjukhoz fejlesztettek hozzá. Nem csak itthon, de egész Európában ők voltak az első bank ezzel a megoldással. Őket követte az MKB Pay idén májusban, majd június végén jelent meg a Simple by OTP. A három bank a Mastercard technológiáját, a felhőmegoldásokat, valamint a virtuális kártyaszámot használja a szolgáltatás során, míg a Telenor és a Budapest Bank közös fejlesztése esetében nem a felhőbe, hanem a SIM-kártyánkra kerül a fizikai bankkártyaszám.  – ami egyébként mindegyik bank esetében lehet betéti- vagy hitelkártyát is, ha kibocsát ilyet a bank.

Az, hogy pontosan milyen fogyasztói azonosítás szükséges a fizetés elvégzéséhez, az már a bank saját biztonsági kérdése. A Gránit megoldása például úgy működik, hogy alacsony összeg esetén csak felébresztjük a telefonunkat, hozzáérintjük a terminálhoz és már fizettünk is. Az egyérintéses kártyához hasonlóan 5000 forint felett a fizikai kártya PIN kódját kell megadni a terminálon. Az MKB és az OTP megoldásánál pedig minden esetben azonosítani kell magunkat a telefonon ahhoz, hogy fizethessünk.

Kérdés persze, hogy a jövő kik számára elérhető? A válasz az, hogy bárkinek, akinek NFC-chipes Android 4.4-es (vagy afeletti) operációs rendszert futtató okostelefonja van. Az a helyzet, hogy már szinte alig kapni olyan készüléket, amelyik nem ilyen. Vagyis az a helyzet, hogy jobb, ha hozzászokunk ahhoz, hogy hamarosan mobilok millióval csippantgatnak majd a pénztáraknál.

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.