Támogatói tartalom

Hiventures: gyors és hatékony pénzügyi megoldásokra van szüksége most a hazai vállalkozói szektornak

A cikket támogatta a HIVENTURES

Hogy sikerült a Hiventures digitális átállása?

Katona Bence: A folyamataink digitalizálása szerencsére gördülékenyen és gyorsan ment. A munkánk jelentős része már korábban is elektronikusan zajlott, így a technikai átállás nem jelentett komoly akadályt. Úgy gondoljuk, hogy a hirtelen változást elsősorban mentálisan nehéz feldolgozni, de maximálisan próbáljuk egymást segíteni, és számos kreatív megoldást dolgoztunk ki a mindennapok színesítésére.

Mi a helyzet a startupok és a kkv-k terén?

Mikesy Álmos: A startupok és KKV-k esetében is azt látjuk, hogy az átállás elsősorban mentális nehézséget jelent, és csak másodsorban technológiait. Míg az utóbbiaknál jelentősebb kihívást rejt az online átállás és erősen iparág függő, hogy ezt milyen szinten lehet valóban kivitelezni, addig a startupok esetében eddig is népszerűek voltak a személyes interakciót kiváltó digitális megoldások, illetve az atipikus foglalkoztatási formák és metódusok. Ők a jelenlegi helyzetben sokat segítenek azzal is, hogy az általuk fejlesztett szolgáltatásokat, legyen szó például távoktatásról, elektronikus aláírás azonosításról, házhozszállítási robotikai megoldásról, minél szélesebb közönségnek elérhetővé teszik.

Hogyan érinti a vírus a hazai vállalkozói szektort? Melyek a legveszélyeztetettebb szektorok?

KB: Az ellátási lánc megtörése mellett a vírus terjedésének fékezése érdekében bevezetett, valamint önként vállalt intézkedések (social distancing) hatására egyik napról a másikra változott meg kényszerűen és drasztikusan a fogyasztói környezet, ami startup és KKV oldalról is komoly probléma, mert a bevételeik csökkenését eredményezi. A legfontosabb tényező az idő: minél hamarabb véget ér a gazdaság kényszerszerű leállása, annál inkább csökkenthetők a károk. Sajnos vannak szektorok, mint a turizmus és a vendéglátás, melyek tejesen leálltak. Számukra komoly átmeneti állami támogatásokra lesz szükség. Fontos, hogy kisebb arányban ugyan, de ennek a helyzetnek nyertesei is vannak: az IT cégeket kevésbé érinti negatívan ez a környezet, sőt, a tőzsdéken bizonyos részvények így is szárnyalnak.  

Mi a véleményük, hogyan érinti ez a válság a hazai kkv szektort? 

Á.: A hagyományos kkv szektort sokkal általánosabban és széleskörűbben érinti ez a jelenlegi válság, hiszen náluk egyszerre van jelen keresleti és kínálati sokk. Olyan váratlan helyzetekkel kell megbirkózniuk, mint az azonnali keresletcsökkenés – otthonról kevesebbet fogyasztunk, elhalasztjuk a nagyobb beruházásokat, majd később az emelkedő munkanélküliség fog hosszabban tartó általános keresletvisszaesést hozni. Az ellátási és szállítási láncok akadozásával, a távol-keleti gyártás megtorpanásával sok vállalkozás nem tudja teljesíteni a megrendeléseit, több, korábban jól teljesítő cég is komoly problémákkal lesz kénytelen szembesülni. És persze lesznek, akik felkészületlenségük miatt nem tudják folytatni tevékenységüket. A nap végén a cél a gazdasági és pénzügyi szempontból is megmentésre érdemes cégek támogatása.

Előre tekintve, hogy látják, mi lesz a szerepmegosztás az állami és a magán kockázati tőkebefektetők között?

Á.: A két üzletágunk termékpalettája piaci hiányosságokra kínál megoldást, több mint 3 éve célunk, hogy – a magánszereplőknél magasabb kockázati étvággyal rendelkező befektetőként – ezekre a hiányosságokra reagáljunk. Válságok idején a piaci szereplők többsége kivár, óvatosabbá válik, így a finanszírozási hiány mértéke is nő. A jelenlegi krízisben még inkább felértékelődik a szerepünk a hazai startupok és kkv-k stabil, kiszámítható és türelmes tőkeági finanszírozó partnereként.

B.: Fontos, hogy a kockázatmegosztás és a közös érdekek mentén ösztönözzük a befektető partnereket és valamennyi piaci szereplőt, hogy minél több ígéretes céget tudjunk kihúzni az átmeneti válsághelyzetből.

Milyen konkrét tervekkel igyekeznek segíteni a nehézségekkel küzdő startupoknak?

B.: A kialakult helyzet okán még nagyobb erőbedobással és kapacitással üzemelünk tovább, ugyanis a piac új szereplőinek és a jelenlegi portfóliónknak is segítséget kell nyújtanunk. Folyamatosan vizsgáljuk az átmeneti szabályozásokat, amelyeket az Európai Unióban bevezetnek, és ezekhez mérten igyekszünk mi is további támogatást nyújtani. A portfóliócégeink körében, ahol üzletileg racionális, ott további finanszírozást tudunk biztosítani a likviditási problémák elhárítására vagy a növekedésre. Az új startupoknak kedvező lehet ez a helyzet, de mindenképp stabil partnerre van szükségük, aki vállalja a megnövekedett kockázatot, segíti az átmeneti problémák megoldását és finanszírozza a fejlesztéssel járó költségeket. Mi a nehéz időben is ilyen partnerek tudunk lenni.

Hogyan tudnak a kkv-knak segítséget nyújtani?

B.: Várható, hogy a bankok is sokkal kockázatkerülőbbek lesznek az elkövetkező időszakban, így a mentőövet kereső kkv-k számára mindenképpen pozitív hír egy magas kockázati étvággyal rendelkező állami tőkebefektetési partner jelenléte a piacon. Feladatunk, hogy a rendelkezésre álló eszközeink, tudásunk és kreativitásunk segítségével enyhítsük a hazai vállalkozásokat érintő negatív hatást.

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.