Támogatói tartalom

D. Tóth Kriszta: A gödör legmélyén tudtam megfogalmazni, hogy ezt így tovább nem csinálom

A cikket támogatta a Forbes

D. Tóth Kriszta, vagy ahogyan az ország egy ideje ismeri, DTK nagyot fordított saját karrierjén: egykori híradósból lett egy sikeres saját médiacég tulajdonos-vezetője. A WMN-sztorijáról  az első online MesterAkadémia kurzusában mesél – de nemcsak a karrierváltásról, hanem arról, ami neki már sikerült: az álomötlet megvalósításáról.

A magyar Forbes kiadói tavaly ősszel indították el új vállalkozásukat, a Mesterakadémia.hu-t. Az oldalon ismert és elismert emberek videókurzusain keresztül tanulhatnak és inspirálódhatnak mások. Alföldi Róbert, Nánási Pál, Kiss Ádám és Molnár Ferenc Caramel után az oldal legújabb trénere D. Tóth Kriszta, a WMN alapító-tulajdonosa. Kurzusából, mely az álomprojekt megvalósításáról szól, most 10 erős gondolatot emelünk ki.

 

 

  1. A változással járó veszteségekről

„A gödör legmélyén tudtam megfogalmazni, hogy ezt így tovább nem csinálom. Minden ilyen döntésben megvan a veszteség lehetősége, sőt, törvényszerű. El fogsz veszíteni embereket, kapcsolatokat, a múltad egy darabját, viszont a befektetett munka az nem vész el.”

  1. A túl sok vélemény veszélyéről

„Nagyon fontos, hogy legyenek körülötted olyan emberek, akik úgy istenigazából őszinték veled. Akik elmondják, amilyennek téged és a helyzetedet látják, de nem akarják megmondani, hogy mit csinálj, csak képesek reflektálni rád. Viszont ne kérdezz meg fűt-fát, mert neked kell meghozni a döntést, és előbb-utóbb úgyis csak azt fogod meghallani, ami alátámasztja, amit hallani akarsz. Ezt hívják véleménybuboréknak.”

 

  1. Arról, hogy merj büszkének lenni a sikereidre

„A Forbes címlapján nincsnek lusta emberek, ha oda akarsz jutni, akkor dolgozz. Ha már ott vagy, akkor pedig bátran szabad büszkének lenni rá. Ha választanom kell a kedves, szerény és a kedves, büszke lány között, akkor biztos, hogy az utóbbit fogom választani.” (DTK 2016 áprilisában szerepelt a Forbes címlapján.)

  1. Arról, hogy a karrierváltás előtt meg kell találnod a problémád valódi gyökerét

„Amikor döntési helyzetben vagy, akkor meg kell találni a gyökerét annak a diszkomfortnak, ami a boldogtalanságodat okozza. Lehet, hogy ha igazán magadba nézel, akkor kiderül, hogy nem a munkáddal, hanem a múltaddal, valamelyik emberi kapcsolatoddal vagy tisztázatlan konfliktusoddal van a baj, és ott van dolgod. Nem kell azonnal a karrieredet felrúgni. Én mindent felrúgtam, mert nekem alapvetően szakmai problémám volt.”

  1. A csapattagok kiválasztásáról

„Amikor a csapathoz keresek embert, akkor természetesen fontos az, hogy szakmailag legyen rendben, de alapvetően személyiséget keresek. Megégettem már magam azzal, hogy nem figyeltem arra, hogy ki fog beleilleni a már létező kollektívába.”

  1. Arról, hogy minden vezetőnek egyben pszichológusnak is kell lennie

„Főnökként nem elég, ha a szakmához értesz. Főnökként pszichológusnak is kell lenned. Reggeltől estig, és az év minden napján. Ez egy olyan feladat, ami ellen lehet ágálni, de nem érdemes, ha már úgy adta a sors vagy az ambíciód, hogy vezetővé váltál, akkor ez kutya kötelességed. Azok az emberek, akik csatlakoztak hozzád egy munkaközösségben, várják tőled, hogy iránymutatást nyújts és a felmerülő konfliktusokat kezeld.”

  1. A személyre szabott problémakezelésről

„Ismerd a munkatársaidat! Amikor valamilyen problémájuk van, próbálj meg személyre szabott figyelmet nyújtani nekik. Van olyan munkatársam, aki azt szereti, ha félévente leülök vele kávézni, hogy elmondhassa a gondolatait. Van olyan, aki megőrülne attól, ha állandóan kávéznék vele, inkább szeret időről-időre egy hosszabb emailben szakmai észrevételeket tenni. Ezt egy tizenöt fős csapatban meg lehet csinálni, ha harmincöten vagytok, már nem biztos.”

  1. Arról, hogy állj ki magadért

„Ha azt tapasztalod, hogy toxikus megjegyzés vagy hátrányos megkülönböztetés ért, akkor határozottan, de kedvesen, vagy ha nincs kedved kedvesen, akkor egyszerűen csak határozottan és keményen emeld fel a szavad! Mondd azt, hogy állj, ne haragudj, ez nekem rosszul esik, ez nem korrekt! Vezesd rá a tárgyalópartnered arra, hogy ez egy rossz gyakorlat!”

  1. A felkészültségről

„Egyszer-egyes példa, de baromi fontos, hogy magad mögé rakd azt a felkészültséget és háttértudást, amire aztán ráeshetsz, ha valami baj van. Lehet, hogy túlkészülök, de nekem ez biztonságot ad. Tudd, hogy kivel ülsz le tárgyalni, mit fog képviselni, készíts „A”, „B” és „C” szcenáriókat. A víziód legyen mindig konyhakészen, és tudd, hogy mi az a három mondat, ami biztosan hatni fog!”

  1. Arról, hogy igenis hazaviheted a munkád

„Gyakran halljuk azt, hogy ne vidd haza a munkád. Én ezzel vitatkoznék egy picit. Szerintem az embernek azért van családja, társa, közeli barátai, hogy megossza velük a problémáit, hogy eszmét cseréljenek a lehetséges megoldásokról. Azért van ez a véd- és dacszövetség otthon, hogy megoszd velük a terheket.”

DISCLAIMER: Ez a cikk saját ügyben született, a MesterAkadémia.hu és a Forbes tulajdonosai azonosak. Fotók: Mesterakadémia

 

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.