Támogatói tartalom

A digitális biztonság velünk kezdődik

A cikket támogatta a Sicontact Kft.

Home office, távoktatás, kényszermegoldások: a koronavírus terjedése miatt az otthonok „digitális” átállására villámgyorsan volt szükség, a legtöbb esetben már meglévő eszközökre alapozva. És ha nem lenne elég gondunk, a kiberbűnözők igyekeznek kihasználni a felhasználók tapasztalatlanságát. Az elmúlt időszakban 667 százalékkal növekedtek a koronavírushoz kapcsolható e-mailes támadások. Az IT biztonsággal foglalkozó Sicontact az elsők között lépett: az általa forgalmazott ESET biztonságtechnikai szoftvercsalád akciójában ingyenessé tették az Internet Security programot minden diáknak és tanárnak 3 hónapra, a cégek számára pedig ingyenes tanácsadást biztosítanak.

Szokodi Judit, a Sicontact Kft. cégvezetője szerint a vállalatok sok esetben nincsenek technikailag felkészülve arra, hogy rendszereiket irodán kívülről használják. Mindeközben diákok százezrei ültek napi 10 órákra a gép elé, de a szülőktől sem elvárható, hogy egész nap szemmel tartsák gyerekeik internetes tevékenységét, pláne, hogy sokan ugyanezekkel a kihívásokkal küzdenek a home office munkavégzés kapcsán.

Szokodi Judit, a Sicontact Kft. cégvezetője

Sérülékeny otthoni biztonság

Csak néhány szám a probléma érzékeltetésére: a gyerekeknek és a tanároknak sok esetben kapkodva, pár óra alatt kellett megismerkedniük rengeteg platformmal, letölteni mindeddig ismeretlen programokat. Egy tanároknak szóló csoportban pár napja szavazás indult arról, hogy ki milyen online eszközöket használ: pillanatok alatt 65 különböző gyűlt össze. Várható volt, hogy ebben a helyzetben a kiberbűnözők sem maradnak tétlenek. A statisztikák alapján a vírusok, kártékony kódok 38 százaléka álcázza magát Microsoft Office dokumentumnak. Emellett az okostelefonok, táblagépek elleni támadások is meredeken emelkednek, jelenleg 24 ezer rosszindulatú alkalmazást blokkolnak az áruházak naponta, miközben a Statista adatai szerint a mobil okoseszközök csupán fele használ valamilyen vírusvédelmi megoldást. És a feltört fiókok, ellopott jelszavak sora csak bővülni fog, ahogy haladunk előre az időben. 2019-ben óránként 19 ezer új ellopott fiókról szól a statisztika, 2020 márciusára 9 és fél milliárd kiszivárgott jelszónál tartunk. „Ezek külföldi adatok, de itthon is sok gépről hiányzik a vírusirtó, így sajnos a botnet statisztikákban is élen járunk. A korábbi, csak angol nyelvű adathalász támadások után már a magyarok is megjelentek” – mondja Csizmazia-Darab István, a Sicontact IT-szakértője.

„A Sicontact működésének kezdetétől kereste azokat a lehetőségeket, hogy miként lehet közelebb vinni az ügyfeleinkhez az informatikai biztonság témáját és közérthetően beszélni róla” – mondja Szokodi Judit cégvezető. „Az információbiztonság bizalmi kérdés, nem mindegy, hogy egy cég, vagy egy magánügyfél kire bízza a jelszavait, számítógépes védelmét. Elsőként ismertük fel, hogy magyar nyelvű szakszerű terméktámogatásra van itthon szükség, support részről pedig egy képzett informatikai szakemberekből álló csapatra. A cégünk által értékesített szoftverek gyártója, az ESET az egyik leginnovatívabb technológiát képviseli, folyamatosan fejlesztenek, 200 országban vannak jelen, 13 kutatólaborjuk van, teljesen naprakészek információbiztonság terén. A komplett és személyre szabott szolgáltatásban hiszünk; szeretnénk, hogy az online biztonság fogalma a mindennapokban is értelmezhető legyen” – mondja Judit.

Csizmazia-Darab István, a Sicontact IT-szakértője

Hamar léptek

Az, hogy a Sicontact a vészhelyzet kihirdetése után a lehető leggyorsabban reagált, nem meglepő, hiszen a cég eddig is ott segített, ahol tudott. „Van olyan egészségügyi és oktatási szervezet, ahol azt kérték tőlünk, hogy tegyük számukra ingyenesen elérhetővé a szolgáltatásainkat. Vannak olyan intézmények, akiknek azzal segítettünk, hogy a kórházban gyógyuló gyermekek ott tartózkodásának idejét tettük örömtelibbé különféle eszközök biztosításával. Vannak olyan iskolák, akiket azzal tudunk támogatni, hogy előadásokat, beszélgetéseket tartunk arról, miként lehet a digitális térben biztonságosan mozogni” – meséli a cégvezető.

Két módon is igyekeztek könnyíteni a kialakult helyzeten. A tanárok és diákok számára 3 hónapra ingyenessé tették legnépszerűbb lakossági terméküket, az ESET Internet Security alkalmazást – ez több ezer regisztrálót jelent. Ez egy olyan nagy tudású újgenerációs programcsomag, amely a hagyományos vírusvédelem mellett a mindennapos internetes tevékenységek közben felmerülő legújabb fenyegetéseket is blokkolja. Ilyen például a webkamera-védelem, amely a videós beszélgetések során gondoskodik arról, hogy a kameránk képét valóban csak az láthassa, akivel megosztjuk. Szintén ide tartozik az adathalászat elleni modul, a zsarolóvírusok elleni védelem, valamint a biztonságos online vásárlást támogató netbank- és tranzakcióvédelem. A vírusvédelmi programok kulcsfontosságúak abban, hogy a gyerekek elkerülhessék a főbb internetes veszélyeket, ám a Sicontactnál hangsúlyozzák: emellett szükség van sok otthoni beszélgetésre, a digitális tudatosságra való nevelésre is. „Nagyon fontos, hogy megtanulják a biztonságos jelszó használatát, megismerjék a kétfaktoros hitelesítést, és tudják azt is, milyen fotók azok, amelyek feltöltésével nem árulnak el túl sokat magukról vagy családjukról” – mondja István.

A diákok és tanárok támogatása mellett a cégek felé is fordultak: számukra ingyenes tanácsadást biztosítanak. „A cégeknek a home office gyors megszervezésében adunk technikai tanácsokat. Nálunk az ügyfelek nem csupán a termék licencét vásárolják meg, hanem folyamatos szolgáltatást is kapnak. Az úgynevezett Unilicenc révén az összes (Windows, OS-X, Linux) platformon használhatják a megfelelő védelmi szoftvert a licencben meghatározott darabszámig, sőt a licenc érvényességi időtartama alatt díjmentesen térhetnek át az új verziók használatára is” – mondja az IT szakértő.

Új világ jön

Szokodi Judit szerint az eddiginél is jobban fel kell készülnünk a védekezésre. „Az online tér sérülékeny, ahol láthatatlan ellenségekkel, de nagyon is valós veszélyekkel, támadásokkal szembesülhetünk, számos esetben már csak utólag: a következményekkel, a károkozással. Ez ellen egy újfajta gondolkodás, hozzáállás szükséges, amely a megelőzésre teszi a fő hangsúlyt, és mi ebben igyekszünk partnerek, illetve iránymutatók lenni.”

Az otthoni online biztonság 8 legfontosabb pontja

  • Legyen rendszeres mentésünk!
  • Haladéktalanul futtassuk az alkalmazói programok és az operációs rendszer hibajavító frissítéseit.
  • Gyerekekkel is napi szinten beszéljünk a digitális eszközökről, az online tér veszélyeiről, valamint a lehetséges védekezésről.
  • Vásárlásnál és bankolásnál figyeljünk az SSL titkosított webkapcsolat meglétére.
  • Csak megbízható helyről (hivatalos piactér, gyártó weboldala) töltsünk le programokat.
  • Jelszókészítésben legyünk kreatívak, használjunk hosszú, egyedi jelszavakat, minden alkalmazásban variáljuk. Használjuk ki a 2 faktoros azonosítást!
  • Használat után (például videokonferenciákat követően) takarjuk le a webkamerát, és szabályosan lépjünk ki.
  • A kézmosás mellett az informatikai higiénia is fontos: használjuk rendszeresen a szűrőprogramokat, és legyen naprakész a vírusirtónk!

Biztonság a digitális világban

A Sicontact Kft. az egyik legjelentősebb, IT biztonsággal foglalkozó hazai szoftverdisztribútor. Felkészült szakembergárdából álló támogatói csapatuk ingyenes, magyar nyelvű segítséget nyújt a licenc teljes ideje alatt, a telepítéstől a szoftverbeállításokig. Weboldalukon, blogjukon és social felületeiken mindenki számára közérthetően írnak informatikai incidensekről, vírustámadásokról és a megelőzés lehetőségeiről, valamint gyakorlati tanácsokat, útmutatást is adnak az online térben való biztonságtudatos működéshez. Megoldásokat kínálnak nemcsak a kártevők elleni védelemben, de a biztonságos többfaktoros felhasználó-azonosításban és a vállalati adatok megbízható titkosításában is.

E-mail-cím: info@sicontact.hu

Telefonszám: +36 (1) 346 7052

A Forbes.hu-n lehet cikket venni? Igen, de a fizetett tartalmakat mindig jelöljük.

Ezek között a Támogatói tartalom a legnépszerűbb, felváltva van kint a nyitóoldalon, a megjelenés hetében 2000 megtekintést garantálunk hozzá. A Brand Club ennél exkluzívabb, hiszen folyamatosan kint van a nyitóoldalon egy hétig, és 5000 megnyitást biztosan el fog érni. És ott van a Brand Voice is, amit kifejezetten iparági vagy szakértői megszólalásokhoz ajánlunk, szintén fix egyheti nyitóoldali kiemeléssel.

Ezek a támogatói tartalmak olyanok, amilyennek a megrendelő szeretné őket. Ezzel szemben a szerkesztőségi anyagok olyanok, amilyennek a forbes.hu újságírói megírják őket, és nem eladók.

Értékesítő kollégáink elérhetősége megtalálható a Kapcsolat menüpontban.