Print

Versenyfutás az inflációval

Ács Gábor
2021. november 29. 15 perc olvasás

Izgalmas színvilág, a magyar történelem nagy alakjai, elegáns megjelenés – így konferálta fel a rendkívül népszerű Magyar Állampapír (MÁP) Plusz nyomdai verziójának szenzációs megújulását a papír második születésnapján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A postákon beszerezhető, szemet gyönyörködtető lakossági kötvény nagy novemberi ráncfelvarrása sajnos a kamatozását nem érintette, pedig az infláció elszállását látva igény biztos lett volna rá.

Hiába aggatta rá az online média a MÁP Pluszra már megszületésekor a szuperállampapír jelzőt, ma már egyre kevésbé tűnik versenyképesnek az inflációkövető kötvényhez képest. Sőt, hiába sávos a kamatozása, és fizet többet évről évre, már az se biztos, hogy az ötéves futamidő második felére nem érdemes-e lecserélni az inflációkövetőre. Csak az tuti, hogy minden lakossági kötvényesnek célszerű most néhány számítást elvégeznie, és utána preferenciái és várakozásai függvényében dönteni, hogy melyik papírnak szavaz bizalmat. Vagy ad nagyobb súlyt, mert mindkettő mellett szólnak érvek, de a megugró infláció egyszerűen felzabálta a szuperállampapír reálhozamát.

A MÁP Plusz és a Prémium Állampapír összevetésénél mindig figyelembe kell venni azt is, hogy eltérő a likviditásuk, illetve az eladásukkor eltérő költséggel szembesülünk.

A számolgatást, esetleg újratervezést, átcsoportosítást tehát az infláció hirtelen felpörgése tette hirtelen szükségessé, de arra is érdemes mindenekelőtt visszatekinteni, hogy az elmúlt bő két évben MÁP Pluszt rohamozók mai állás szerint jól döntöttek-e. A papírt 2019 júniusában dobták a piacra, az első vásárlók tehát mostanság jutnak el az ötéves futamidő feléig. Bő két éve még sehol se volt a covid, és infláció se látszott, a MÁP Plusz által öt évre ígért 4,95 százalékos éves hozam kimagasló volt, tisztes reálhozammal is kecsegtetett – kockázatmentesen. El is szívta a pénzeket mindenhonnan a betétektől a befektetési alapokig – főleg, hogy adómentessé is tették a lakossági állampapírok hozamát.

Eredményhirdetés
Az első hónapokban gigantikus összegeket forgatott át a lakosság, illetve tettek át a tehetős magánszemélyek nevében a privátbankárok a szuperállampapírba – a kritikák inkább arra összpontosultak, hogy miért támogatja az állam a kiemelkedő kamattal ennyire nagylelkűen a lakossági megtakarítókat. A mindenkinek elérhető állampapírok hozama ugyanis akkoriban nem sokkal volt nulla felett.

Közben az inflációkövető kötvénybe nagyságrendekkel kevesebb pénz áramlott, ami jól mutatja, mennyire egyértelmű volt a befektetők várakozása a két konstrukció teljesítményét illetően. Nos, ha maradunk a teljes ötéves futam­idő vizsgálatánál, akkor tévedtek. Ez nem foci, már most, félidőben eredményt hirdethetünk: a 2019-ben vett inflációkövető Prémium Magyar Állampapír lazán lenyomja a szuperállampapírt.

A 2024/J nevű kötvény volt az, amelyiket a szuperállampapír bevezetésével párhuzamosan bocsátották ki 2019 júniusában. Akkor még az előző év inflációjára 1,7 százalékot pakolt rá kamatprémiumként a kibocsátó az ötéves futamidejű papíroknál, a kötvény tavaly szeptemberig 4,5 százalékos kamattal ketyegett. A következő egy évhez a 2019-es infláció adta az alapot, ami 3,4 százalék lett, így a 2024/J a következő éves kamatperiódusban, egészen idén szeptemberig 5,1 százalékot fizetett. Jelenleg a tavalyi infláció (3,3 százalék) alapján kerek 5 százalékot fial, de mivel az idei évből már csak két hónap inflációs adatát nem tudjuk, elég pontosan megbecsülhető, hogy mennyit fog adni 2022 szeptemberétől 2023 szeptemberéig.

Az októberi inflációs adat, nagy meglepetést okozva, jóval magasabb lett a vártnál, az éves inflációra vonatkozó várakozások öt százalék körülire emelkedtek. Ezzel számolva a 2024/J kamata 6,7 százalék lehet jövő szeptembertől, és csak az utolsó kamatperiódusa bizonytalan. Jövőre várhatóan mérséklődik az inflációs nyomás, de ha a 4,3–4,6 százalékos várakozások alsó pontjával számolunk, akkor is hat százalékot fizethet a papír a 2024-es lejárat előtti tizenkét hónapra. Ezzel 5,6 százalék feletti éves hozamot kapunk, ami jócskán meghaladja a MÁP Plusz által biztosított 4,95-öt.

Mindezt persze csak azok élvezhetik, akik 2019 nyarán megvették ezt a bizonyos 2024/J kötvényt. Már rég nem lehet kapni, egy adott időpontban ugyanis mindig csak egy hároméves és egy ötéves futamidejű inflációkövető papírt adagolnak, a kibocsátó pedig az elmúlt két és fél évben mindig gondoskodott róla, hogy rontsa az újabb sorozatok kondícióit. A kamatprémium a hároméves papíroknál mára 0,75 százalékra, az ötévesnél pedig 1,25 százalékra csökkent, és nem okozna világraszóló meglepetést, ha ezt tovább mérsékelnék.

A MÁP Plusz és a Prémium Állampapír összevetésénél mindig figyelembe kell venni azt is, hogy eltérő a likviditásuk, illetve az eladásukkor eltérő költséggel szembesülünk. A MÁP Pluszt bármikor el lehet adni 99,75 százalékos árfolyamon, sőt a kamatfizetést követő öt munkanapon bukta nélkül, névértéken. Ez tehát maximum 0,25 százalékos veszteség, miközben az infláció­követő papírokat sorozattól függően 98, vagy 99 százalékon veszi meg az ÁKK, vagyis egy–két százalékos levonással. Ezért ha nem a teljes futam­időre vetjük össze a hozamokat, már változatos eredményt kapunk, hogy melyik papír hozott többet az elmúlt két és fél évben.

Szuperállampapírból inflációkövetőbe?
Mivel iszonyatos összegek zúdultak az elmúlt években a MÁP Pluszba (jelenleg a hatezer milliárd forintot közelíti az állomány), a papírt tartó befektetők nagy részének az inflációt látva komoly dilemma, hogy érdemes-e esetleg átnyergelni az inflációkövető papírra. Ez több tényezőtől függ. Először is: lemondunk-e a rugalmasságról. Aki átpattan a Prémiumba, vállalja, hogy ha lejárat előtt ad el a papírból, rögtön bukik egy–két százalékot.

Másodszor: fontos, hogy hol tartunk a szuperállampapír futamidejében. A MÁP Plusz ugyanis lépcsős kamatozású, évről évre nő a fizetett kamat. Aki például nem sokkal az indulás után vett, és már több mint két éve ül benne, épp túl van a szerény kamatozású időszakon, a mostani kamatperiódusban viszont már öt százaléknál tartunk, a következő évre 5,5, az utolsóra pedig hat százalék jár majd. Ha félidőben kipattanunk, valamivel négy százalék feletti éves hozammal a zsebünkben tesszük ezt, ha viszont kivárjuk a végét, felmegy fix 4,95-re.

A mostani nagy inflációs megugrásra se sokan számítottak, és teljesen megoszlanak a vélemények, hogy mennyire lesz tartós a pénzromlás. Az viszont egyértelmű, hogy az elmúlt hónapokban a várakozások egyre feljebb tolódtak.

A legfontosabb döntési tényező persze az, hogy mit hoz várhatóan a versenytárs, tehát mi várható a következő évekre az inflációkövető papíroktól. Fontos, hogy mivel a jelenleg kapható hároméves Prémium Állampapír (2024/K) csak hatalmas késéssel követi le az inflációt, a futamidő kétharmadára már ma nagyon pontos becslést lehet adni, és a harmadik évre is viszonylag megbízhatót. Ezt a papírt idén júliusban kezdték árulni, de az első szűk fél éve csak egyfajta bevezető időszak, 2024 decemberében jár le.

Mivel a következő tizenkét hónapban érvényes kamat decemberi meghatározásánál az előző naptári év inflációját veszik alapul (erre ugrik rá a 0,75 százalékos prémium), 2022-re a 2020-as, még alacsony infláció alapján fizet majd 4,05 százalékot, és csak ezután jön az idei, illetve a jövő évi inflációs várakozások alapján 5,75, illetve 5,05–5,35 százalék. Ennek alapján nem igazán érdemes a hároméves inflációkövetőre átpattanni a két éve tartott MÁP Pluszból.

Mást mutat a matek, ha az ötéves futamidejű Prémium Állampapírt vizsgáljuk. Ennek nyáron van a kamatfordulója, tehát fél évvel korábban elkezd a megugró infláció alapján magasabb kamatot fizetni, mint a hároméves kistestvére. A ma kapható 2026/I kötvény 2026. július 20-án jár le, és annyi biztos, hogy a jelenlegi kamatperiódusban, tehát jövő nyárig 4,55 százalékos kamattal pörög. Utána egy évig az idei infláció alapján 6,25 százalék körül adhat, 2023 és 2024 júliusa közöttre pedig a cikkben eddig használt inflációs várakozás alapján 5,55–5,85 százalék adódik.

A következő évekre várt hozama tehát hasonló, mint amit a MÁP Plusz ad a futamideje második felére, így annak érdemes inflációkövetőre váltani, aki hosszabb távon tervezi állampapír-befektetését, és biztos akar lenni abban, hogy 2024 után is infláció felett kap valamennyit. Az persze, hogy ez – tehát az ötéves inflációkövető papír utolsó két évének kamatozása – számszakilag mennyi lesz, ma még nagy homály.

A makroelemzők is inkább csak tippelgetnek a 2023–24-es várható inflációról, illetve őszintén elmondják, hogy igen nagy a bizonytalanság, nagyon nehéz előre jelezni. A mostani nagy inflációs megugrásra se sokan számítottak, és teljesen megoszlanak a vélemények, hogy mennyire lesz tartós a pénzromlás. Az viszont egyértelmű, hogy az elmúlt hónapokban a várakozások folyamatosan felfelé tolódtak, és egyre több szakértő nyilatkozott úgy, hogy nem valószínű az energiaválság, illetve az ellátásilánc-problémák gyors megoldódása. Ezek alapján kalkulálgathatja mindenki magának, hogy mire lehet képes az inflációra 1,25 százalékos prémiumot fieztő ötéves kötvény néhány év múlva.

Dupla támogatás a legjobb állampapírra
A legmagasabb kamatot kínáló állampapír régóta a babakötvény. Ez is az inflációt követi, de a kamatprémiuma jóval magasabb a prémium állampapírénál, három százalék. Februárban kezdődik az új kamatperiódus, tehát az idei 6,3 százalék után jövőre már várhatóan nyolc százalék körül fizet majd. A kiemelkedő kamatozás azt a célt szolgálja, hogy a lassan kuporgató szülők szemmel látható összeget takaríthassanak meg gyermeküknek, mire az eléri a felnőttkort. Nem vásárolhatja bárki a babakötvényt, kizárólag a gyerekeknek gyűjthetünk vele, akik az összegyűlt összeget tizennyolc éves korukban kaphatják készhez.

A babakötvényhez évek óta szerény állami támogatás is jár, ezt a pénzügyminiszter friss bejelentése szerint 2022-től megduplázzák. Ma még az éves befizetések tíz százalékát, maximum hatezer forintot dob hozzá az állam a számlához, jövőre ez tizenkétezer forintra nő. Ez azt jelenti, hogy évi százhúszezer forintos befizetéssel lehet kimaxolni az állami támogatást, ami havi tízezer forintok befizetésére motivál. Amúgy az államikincstárnál a számlavezetés ingyenes, és minden automatikus, a befizetések és az állami támogatás is rögtön egy olyan kötvénybe kerülnek, ami a gyerkőc tizennyolc éves korában jár le. Semmi faxni, érdemes kihasználni.

Most érkezők, figyelem!
Aki nem átcsoportosításon gondolkodik, hanem ma szeretne friss pénzt lakossági állampapírba fektetni, könnyebb helyzetben van. Adott a szuperállampapír a maga megszokott, 2019 nyara óta változatlan kondícióival. A fő szám természetesen a 4,95 százalékos éves hozam az ötéves futamidőre, de ott van mellé az is, hogy bármikor minimális költséggel eladható. A hároméves inflációkövető papír öt százalék körülire tehető éves hozama magasabb, mint amit a MÁP Plusz ilyen időtávon kínál, de eladásakor befigyel az egy–két százalékos levonás. A ma vásárolt ötéves infláció­követő papír az első három évében várható 5,5 százalék feletti éves hozamával elég nagy előnyre tesz szert a szuperállampapírral szemben, amit a fennmaradó két évben csak akkor adhat vissza, ha 2023–24-ben hirtelen jócskán három százalék alá esik vissza az infláció. Ez persze a lapzártánkkor érvényes felállás, a papírok kondícióit elvileg bármikor megváltoztathatják, illetve új sorozatot kínálhat eladásra az ÁKK változó kamatprémiummal.

Végül, a szuperállampapír és az inflációkövető kötvény csatája mellett érdemes megvizsgálni az eurós inflációkövető papírt (Prémium Euró Magyar Állampapír) is. Az infláció megugrása nem hungarikum, a gyors felpattanást a három- és ötéves eurós kötvények gyorsabban követik le, mert évi kétszer határozzák meg a kamatot, és nem az előző naptári év, hanem a megelőző harmadik hónap előtti tizenkét hónap európai inflációja alapján. Önmagában ettől valószínűleg nem fognak magasabb kamatot kínálni a forintos kötvényeknél, de ha valaki a friss mélypontokról további forintgyengülésre számít, mindenképp jól teszi, ha számol az eurós papírokkal is.

A versenyzők főbb adatai:

Magyar Állampapír Plusz
Futamidő:
5 év
Kamatozás:
fix, sávos
Első félév:
évi 3,5%
Második félév:
évi 4,0%
Második év:
évi 4,5%
Harmadik év:
5,0%
Negyedik év:
5,5%
Ötödik év:
6,0%
Ötéves hozam:
évi 4,95%
A kifizetett kamatot automatikusan újrabefekteti a kötvénybe.
Kiszállás:
bármikor
99,75%-on, kamatfizetés után 5 munkanapon belül névértéken eladható.

Prémium Magyar Állampapír
Futamidő:
3, illetve 5 év
Kamatozás:
változó, éves kamatperiódus, az előző év inflációja plusz 0,75%, illetve 1,25% prémium
Aktuális kamat:
4,05, illetve 4,55%
Következő időszak várható kamata:
5,75% (2022 decembertől), illetve 6,25% (2022 júliustól).
A kifizetett kamat a  számlára kerül, a befektető gondoskodik az újra­befektetéséről (megbízás megadható a kifizetés napja előtt is).
Kiszállás:
általában 98–99%-os árfolyamon jegyeznek rá árat.