Print

Sehogy, ameddig nincs államcsőd

Ács Gábor
2022. március 28. 5 perc olvasás

M it gondol, meddig tarthat a háború Ukrajnában?
Mindenki tudja, mi a framework, az oroszok elmondták, mit akarnak. A legfontosabb nekik, hogy az ukránok ne közeledjenek a Nyugathoz, a szakadár részek függetlenedjenek, illetve hogy ők, az oroszok száraz lábbal mehessenek a Krímbe.


Lát arra esélyt, hogy ezt Ukrajna elfogadja?
A Nyugat nem fog beavatkozni, és szerintem Putyin addig fog bombázni, amíg ebbe az ukránok bele nem egyeznek.
Putyin nem lehet engedékenyebb az egyre súlyosabb gazdasági válságot okozó szankciók miatt?
Nem hiszem. Engem a szankciók nem leptek meg, de az érdekes, hogy mennyi vállalat húzódott vissza Oroszországból. A Starbucks meg a McDonald’s nem érdekes, az oroszoknak sokkal jobb ételük is van, mint amit ezekben kaphattak, de a bankok kivonulása fontos, és nehezen belátható a következménye. De szerintem azonnal visszamennek, ha kitör a béke.

 

A Starbucks meg a Mc­Donald’s nem érdekes, az oroszoknak sokkal jobb ételük is van, mint amit ezekben kaphattak, de a bankok kivonulása fontos, és nehezen belátható a következ­ménye.

 


Ha nem teljesítik az oroszok követeléseit, hosszú háború lehet, sok áldozattal. A nyersanyagárak pedig sokáig magasak maradhatnak. A Wall Street viszont mintha nem ezt árazná. Magas olajár és egyre gyorsabban emelkedő amerikai kamatszint mellett is szépen visszapattant, és szinte egész márciusban emelkedett. Miért?
A tőzsde nagyon félt, hogy a Fed nagyon lassan és túl későn kezdte el a kamatot emelni, ezért esett már a háború előtt is. De most úgy tűnik, hogy komolyan veszik az inflációt, és stabilan emelnek, két év múlva 2,8 százalékra számítunk. Most abban reménykedik a piac, hogy ez már le fogja lassítani az inflációt.


Ön szerint is le fogja?
Szerintem nem. Oké, valamennyire le fogja, de nem a célként kitűzött három százalék alá.


Emiatt ki fog fulladni a piac?
Nem feltétlenül, az inflációval együtt mehetnek felfelé a részvényárak is. Legalábbis a nominális árak, azzal együtt, hogy a magas kamat nyilván nem lesz az üzletnek jó, nyomás alatt tartja a profitokat. Nagy problémának én az adósságot látom. Fel kell emelni a kamatokat, de az amerikai államadósság elérte a harmincezer milliárd dollárt, ami háromszázalékos kamat mellett ezer milliárddal nő tovább egy év alatt. A Fed benne van egy dobozban, amiből nem tud kiszállni, mert minél magasabbra emelik a kamatot, annál nagyobbra hizlalják a deficitet.


Hogyan lehet ebből kimászni?
Sehogy, ameddig nincs államcsőd. Az egyik megoldás, ha kibocsátanak egy új, a réginél százszor értékesebb pénzt. Ezzel lehet a századára csökkenteni az adósságot.


Ez azért nagyon meredek elképzelés, mindent drasztikusan leértékelne.
Kivéve a vállalatokat. De szerintem ennek a történetnek előbb-utóbb nem tud más vége lenni.


Miért hagyja a kormány elszállni az államadósságot?
A Fed próbálja az inflációt lefogni, de a kormány csak költ és költ, és nem hajlandók visszavenni. A Biden-kormány sajnos nagyon gyenge és határozatlan. Annyira a szélsőséges baloldali erők befolyása alatt állnak, hogy lényegében nem tudnak semmit se csinálni.


Az Interactive Brokers bizniszére pozitívan hat a növekvő volatilitás?
Nekünk akkor jó, ha az ügyfeleknek jó. Ha ők befektetik a pénzüket. Sajnos, a vagyon harmada ma már készpénzben van, nagyon megemelkedett ez az arány, ez nem jó. Az lenne hosszú távon fontos, hogy ezek az ügyfélpénzek produktív vállalatokba legyenek befektetve.


Mi most a legnagyobb feladat a cég előtt, min dolgozik nagy erővel?
Rajtunk kívül lényegében az összes nagy amerikai brókercég modellje olyan, hogy eladja az ügyfeleitől érkező megbízásait egy szolgáltatónak, amiért pénzt kap. A megbízások viszont széles vétel-eladás spread mellett teljesülnek, vagyis az ügyfél rosszul jár. Mi ehelyett nagy intézményeket hozunk be – miután ezt a beszélgetést befejeztük, a BlackRockkal tárgyalok majd –, akiknek mi teljesítjük a megbízásaikat a tőzsdén. A kisbefektetők megbízásait pedig ezekkel szemben teljesítjük, szűk spread mellett.


Azon dolgozunk, hogy minél magasabbra toljuk azoknak a megbízásoknak az arányát, amelyeket így, kedvező feltételekkel tudunk teljesíteni. Ezzel tudjuk magunkat megkülönböztetni a versenytársaktól, ezért azon is nagy erőkkel dolgozunk, hogy ezt a rendszert elmagyarázzuk a világnak. Akkor jönnek hozzánk az emberek, ha felismerik, hogy nálunk kedvezőbb szinteken teljesülnek a megbízásaik.