Print

Magyar startupok VS. koronaválság

Zsiborás Gergő
2020. november 26. 3 perc olvasás

Commsignia
A pandémia felhajtotta a keresletet az okosváros-megoldások iránt, a magyar Commsignia pedig az önvezetőautós projektjeiről ide helyezte át a hangsúlyokat, hogy agresszív növekedési ütemét a világjárvány keltette bizonytalan gazdasági helyzetben is tartani tudja. A közlekedési táblák nélküli utaktól még messze vagyunk, de az okosvárosprojektek újabb lendületet kaptak.

Patay Szabolcs


Amire nagyon odafigyeltek
Persze egy startupnak könnyű: mindenki tud otthonról dolgozni, ha jön egy világjárvány, gondolhatnánk. Ez nincs így. A Commsigniánál olyan eszközökkel is foglalkoznak, amikhez be kell menni a „gyárba”, a csapat ráadásul dinamikusan nő, a csapatszellem nagyon fontos – a személyes találkozásnak jelentősége van.


„Menedzsmentként azt tehetjük ebben a helyzetben, hogy kereteket szabunk. Nem azt mondjuk, hogy gyere be dolgozni, ha akarsz, hanem meghatározzuk, meddig lehet feltölteni az irodát, hányan lehetünk a tárgyalóban vagy a konyhában, ki melyik csapattal dolgozik, és mikor. A közös munkának ugyanúgy megvan a ritmusa, és megvannak a keretei. Mindannyian tudunk számolni azzal, ki mikor van bent vagy otthon” – Patay Szabolcs, Chief Revenue Officer.

Bitrise
A Forbes által tavaly a legforróbb magyar startupnak választott cég belső építkezésre használta fel a járvány időszakát. Birmacher Barnabás társalapító szenvedélyesen beszél arról, hogy a legjobb befektetés a cégkultúrára áldozni. A Bitrise mindenkinek felajánlotta, hogyha akar, mostantól otthonról dolgozhat – ameddig akar.

Birmacher Barnabás


Amit mindenkitől elvárnak
A csapat az alkalmazásfejlesztők munkáját segítő platformon dolgozik. A munkavállalóktól tulajdonosi szemlélet várnak el, és nem csak azért, mert mindenki tulajdonrészt kap a cégből, aki ott dolgozik. A menedzsment azt akarja, hogy mindenki kiteljesedjen, és erre komolyan áldoznak. Nemcsak mondták, hogy lehet otthonról dolgozni, de azonnal büdzsét is kapott mindenki, amit – jó tulajdonos módjára – beoszthatott, és a home office-hoz szükséges eszközökre költhetett.


„Eddig is a cégre és az emberekre fókuszáltunk. Azt akarom, hogy aki ide jön dolgozni, az érezze jól magát, és arra fókuszáljon, hogy élete legjobb munkáját tegye le az asztalra. Semmi más nem érdekel” – Birmacher Barnabás, társalapító, CEO.

Poliloop
A bezárkózás megmutatta azt is, hogy a fogyasztás racionalizálása mellett is lehet rendes életet élni. Nem tudni, hogy mekkora lökést ad majd ez a gazdaság zöldülésének, de a magyar Poliloop csapat tagjai eleve máshogy tekintenek erre a kérdésre.

A Poliloop csapata
A hónap kedvenc sztorija: 73 ezer lájk!


Ez az alap
A startup olyan – ígéretes fázisban lévő – baktériumkoktélon dolgozik, ami az egyszer használatos műanyagokat hat–nyolc hét alatt képes szerves iszappá, komposzttá lebontani, káros anyag felszabadulása nélkül. Most az ipari felhasználáson dolgoznak – erre kétmillió eurós befektetést kaptak.
„Szerintünk az a furcsa, ha valaki nem próbál meg tenni valamit a környezetvédelemért” – Madaras Liz, társalapító-ügyvezető.