Print

Így lesz a deepfake videókból etikus üzlet

Zsiborás Gergő
2021. július 27. 3 perc olvasás

Hongkongban kitörtek a diáklázadások 2019 végén, néhány egyetemen barikádot is emeltek, a fiatalok mind átérezték, történelmi időket élnek át. Nemcsak a kínai államapparátus és vele annak katonai arzenálja állt az egyetemistákkal szemben – hanem az álhírekre épített propagandagépezet is.

Tulajdonképpen szövegből csinálunk videót.


Az akkor huszonkét éves Kovács Dominik hirtelen az események sűrűjében találta magát – és ez nemcsak személy szerint rá, hanem cégére is igaz volt. A Koppenhágában elindított, eredetileg Defudger névre hallgató startupja azt a missziót vállalta magára, hogy tényleg jobb hellyé teszi a világot: az interneten terjedő manipulált képek és videók detektálására fejlesztett hatékony eszközt.

Több egyértelmű technológiai áttörés után üzleti modelljüket úgy verte le a korszellem, ahogy a kínai kommunista államhatalom gyűrte maga alá a hongkongi diákok ellenállását. De ahogy Hongkongban, úgy Dominikék sem adták fel. „Hatalmas hiba volt, hogy nem azzal a kérdéssel kezdtük: Ezért fizetnétek? Van ez akkora probléma, hogy ennek a megoldásáért fizettek?” – mondja önkritikusan, miközben egy budapesti közösségi iroda tárgyalójában ülünk.

Kovács Dominik, a Colossyan társalapítója                                                    Fotók: Sebestyén László

A Defudger irányt váltott, így született meg a Colossyan. A csapat komoly tudástőkét szedett össze a hamis és manipulált videók detektálásával, oda-vissza ismerik a technológiát. Az új üzleti fókusz lényege épp az volt, hogy a deepfake videókat nem észlelni, hanem gyártani kell – de etikus célra. Ez a szintetikus média most épülő piaca. A csapat korábban is kapott már ilyen megkereséseket – és szép pénzt is egy-egy ilyen projekt után. „Tulajdonképpen szövegből csinálunk videót. Amit eddig e-mailben küldtél ki, abból célcsoportra szabott videót tudsz készíteni. Minden kutatás azt mutatja, hogy a videós üzenetek hatása erősebb, több interakciót generál. Ez a mi hozzáadott értékünk.”

A Colossyan jövőképe az, hogy öt–tíz éven belül átalakul a médiaszektor, teret nyer a ma még csak Ázsiában népszerű szintetikus média. Egy befektetői konzorcium a magyar Dayone Capital vezetésével egymillió eurót ad arra, hogy a Colossyan gyorsan skálázódó üzleti sikerre váltsa azt a technológiai tudást, amit 2018 óta felhalmozott. „Ez egy fogadás, ezt mi is látjuk, mert ez a terület nagyon új. Viszont öt–tíz éves távlatban meg kell lépni ilyen befektetéseket is. Ráadásul ez tipikusan olyan iparág, ami nagyon el tud durranni, Dominikék pedig ott vannak most az élbolyban” – mondja a befektetési döntés hátteréről Weiszbart Zsolt, a Dayone Capital partnere.

Ő amúgy optimista, szerinte három–négy év múlva a kamuvideó-detektálás mint termék is érdekes lehet a piacnak. De nem tagadja, mint minden korai fázisú befektetés, ez is egy „mindent vagy semmit” sztori. Ha az általuk várt mega­trend beüt, az nemcsak a Colossyan, hanem a mi életünkre is komoly hatással lehet. A még mindig csak 23 éves Dominiknak és hasonlóan fiatal alapítótársainak pedig még van ideje megtapasztalni, hogy milyen, amikor ők diktálnak a piacnak, és nem fordítva.
A teljes cikk a Forbes.hu-n.