Print

Az egyik leggazdagabb magyar vagyok, és büszkén vállalom

Kis Judit
2021. augusztus 30. 2 perc olvasás

1. A magyarországi milliárdoslistáról
Jó lenne Magyarországnak, ha az első ötben több olyan vállalkozó lenne, aki azért van a listán, mert valamilyen világsikert ért el. Mert az gyakorlatilag azt jelenti, hogy olyan terméket vagy szolgáltatást kellett letennie az asztalra, ami tényleg javítja az emberek életét, a fogyasztók kérik, és keresik. Világsikert nem tudsz elérni úgy, hogy valami nem stimmel.

2. A magyar startupokról
Az az érzésem, hogy leginkább a nagyobb nyitottság hiányzik a befektetések, a kockázati tőke felé, és hiányzik kicsit a vállalkozókedv is, hogy még több vállalkozó, startup legyen. Látom, hogy sokat változott ez az utóbbi években, de nincsenek európai vagy világszinten ismert magyar startupok. Nem látom, miért ne lehetne több magyar startup, ami nagyobb szintre tudna növekedni.

3. Az ambícióról
Azáltal, hogy viszonylag kicsi az ország, gyakran az ambíció is kicsit kisebb. Pedig lehetne sokkal több sikeres cég, ha azt nézzük, mennyi tehetséges programozó és mennyi tehetséges magyar van itthon.

4. A befektetési célpontokról
Azt nézném, mely szektorok működnek főként offline, és azt kezdeném digitalizálni. A legtöbb szektorban mindig arról beszélnek, hogy a forgalom hány százaléka zajlik online, és mennyi offline. Szerintem ez a következő években eltűnik, valamilyen formában minden online lesz, de persze nagyon fontos az időzítés is.

5. Az üzleti döntésekről és a megérzésekről
Ez egyrészt kicsit intuíció, másrészt gyerekkorom óta olvasok magyar, német, amerikai sajtót, és ezekből összeállnak a mozaikok a fejemben. Bizonyos fokú naivitás is hozzátartozik a döntésekhez, vagyis, hogy hiszek benne: sikerülni fog – akkor is, ha a racionális szempontok szerint nem látszik sikernek.

6. A rossz döntésekről
Ha valamit észreveszek, hogy nem jól megy, legyen az akár befektetés, akár üzleti döntés a Lofton belül, gyorsan felismerem, és korrigálok. Ez hozzátartozik a vállalkozáshoz, ha az ember csak jó döntéseket hoz, az azt jelenti, hogy nem vállal elég rizikót.

7. Egy magyarországi Loft-irodáról
Dolgozunk egy magyar irodán, de nincs még konkrét dátum. […] Próbálom jobban megérteni a magyar rendszert, közelebbi kapcsolatba kerülni a magyar ökoszisztémával, és egy kicsit hidat is építeni Brazíliával és a befektetőinkkel a Szilícium-völgyben.