Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Világbéke van a tőzsdéken, jó hír ez a befektetőknek

Atomfegyver ide, Trump program oda – úgy látszik, a részvénypiacokat semmi nem tudja megingatni. Ez látszik legalábbis a tőzsdék folyamatos emelkedésén, miközben a várható árfolyamingadozások sem adnak okot túlzott izgalomra. Jó hír ez a befektetőknek, hiszen a jegybanki szigorítások miatt a kötvénypiacokon amúgy sem sok babér terem a következő hónapokban – tájékoztatott a K&H Alapkezelő.

Részvények

Úgy tűnik, az egyre növekvő geopolitikai feszültségek – mint Észak-Korea atombomba fejlesztése, a Közel-Keleten tartósan fennálló krízis, vagy a szokványosnak véletlenül sem mondható amerikai elnök – jelenleg semmilyen hatást nem gyakorolnak a részvénypiacokra. Ezt mutatja legalábbis, hogy a VIX index (közismertebb nevén félelemindex), ami alapvetően a piac várható változékonyságát jelzi az elkövetkező 30 napra, szinte semmilyen kilengést nem mutat. Tehát továbbra is a kedvező – főként európai – növekedési kilátások mozgatják a tőzsdéket, így az előttünk álló hónapokra továbbra is a részvényeszközök felülsúlyozást javasolja a K&H a befektetők számára, az esetleges tőzsdei korrekciókat pedig vételre érdemes kihasználni – írják.

„A hazai részvényekre is optimisták vagyunk, hiszen az elmúlt két év ralija után idén is folytatódik a BUX emelkedése. Igaz, olyan kiugró teljesítményre, mint tavaly vagy azt megelőzően – amikor évente közel 40%-os növekedést produkált a hazai tőzsde –, már nem számítunk. Az év eleje óta már több mint 10%-ot emelkedő hazai tőzsdeindex szárnyalása azonban a kedvező növekedési kilátások miatt a következő hónapokban is folytatódhat”

– üzente Kovács Mátyás szenior portfóliómenedzser. Szerinte a magyar piac a régiós parkettekhez képest olcsónak mondható: az OTP számára a régió pozitív növekedési kilátásai és egy esetleges akvizíció további lendületet adhat, a MOL esetében pedig a jelenlegi 50 dollár körüli olajár is stabil profitabilitást jelent a magas finomítói marzsok miatt, a további olajár-emelkedés pedig tovább javíthatja a profitabilitást.

Devizák

A világ két legfontosabb devizájának párharcában komoly fordulat történt: az amerikai dollár 2-2,5 éves erősödése után az európai deviza ismét visszapattant. Ennek oka, hogy bár mindkét jegybank a szigorítás irányába mozdul, más-más menetrend szerint haladnak. Amerikában a Fed a kamatemelést követően várhatóan ősszel kezdi majd meg a piacokon a likviditás csökkentését, miközben az Európai Központi Banknál csupán a kötvényvásárlási program csökkentése után kerülhet sor kamatemelésre. Ez utóbbi esetében tehát a befektetők jelenleg meglehetősen túlárazták a szigorítást, rövid távon ezért korrekcióra, a dollár újbóli erősödésére lehet számítani.

A forint jelenleg kifejezetten erős árfolyamát leginkább az rengetheti meg, hogy a nemzetközi szinten szigorítás irányába mozduló jegybankokkal ellentétben a Magyar Nemzeti Bank még jó ideig tartani fogja az alacsony kamatszintet, és a 3 havi betétállomány szűkítésével tovább lazíthat politikáján.

Ez a globális iránnyal szembe menő monetáris politika átmenetileg gyengítheti a hazai fizetőeszközt, így a következő időszakban az euró újra elérheti a 310 forint feletti szinteket.

Kötvények

A várt jegybanki szigorítások miatt enyhe hozamemelkedés történt az európai kötvénypiacon, Amerikában azonban még a kamatemelés sem tudta érdemben kimozdítani a hosszú hozamokat. Hazai szinten a rövid futamidejű kötvények esetében gyakorlatilag eltűnt a hozam, ezért a befektetők az egyre hosszabb futamidejű állampapírok felé fordulnak. A nagy jegybankok folytatódó szigorítása miatt a kötvénypiacok kilátása továbbra sem kedvező, miközben a magyar kötvénypiacot továbbra is támogatja az MNB politikája, de érdemi, a korábbi évekre jellemző felértékelődési potenciál nincs a hazai kötvényekben.

Nyersanyagok

„A nyersanyagok esetében egyelőre nem látható a világgazdaság növekedésének pozitív hatása. Mindez fokozottan igaz az olajpiacra, hiszen a tartósan mélyben tartózkodó olajár év eleje óta további 10%-ot esett. A dollár gyengülése hagyományosan jó hír az olajpiac számára, amelyet jelenleg az OPEC és az amerikai palaolaj-kitermelők harca tart nyomás alatt. Az elmúlt időszakban az olajpiacon a negatív hírek domináltak, a következő hónapokban azonban a kereslet bővülésével párhuzamosan emelkedhet az olaj árfolyama. Az ipari fémek számára szintén jó hír a világgazdaság, és elsősorban a kínai gazdaság vártnál jobb növekedése” – mondta el Kovács Mátyás.

Oszd meg!