Fotó: Headway // Unsplash
Pénz

Vége a könnyítéseknek: bírság várhat arra, aki elkésik

Forbes
2020. szeptember 28. 1 perc olvasás

A kormány által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány 2020. szeptember 30-ra módosította egyes adókötelezettségek teljesítésének határidejét. Aki ezt a határidőt nem tartja be akár 500 ezer forintos bírsággal is számolhat.

Szeptember 30-ig mind az éves, mind a soron kívüli adóbevallási és fizetési kötelezettségüket teljesíteniük kell a társasági adó, a kisvállalati adó, a helyi iparűzési adó és az energiaellátók jövedelemadójának alanyainak, és az innovációs járulék megfizetésére kötelezetteknek.

A kitolt határidőt jelentő könnyítés a transzferár-nyilvántartás elkészítésére is vonatkozik. Ezt a társasági adó bevallás benyújtásához igazodva, legkésőbb szeptember végéig lehet elkészíteni. Az adó megfizetése az adóbevallást nem pótolja, így annak is el kell készítenie szeptember végére a bevallását, aki már befizette az adót.

Akik nem készítik el a bevallásukat mulasztási bírságra számíthatnak az adóhatóságtól. Ez természetes személy adózó esetében 200 ezer forintig, nem természetes személy adózó esetében 500 ezer forintig is terjedhet.

A bírságolás előtt az adóhatóság tizenöt napos határidőt adva küldhet figyelmeztetést, aki ekkor pótolja a bevallását, mentesülhet a bírság alól.

Fotó: Headway // Unsplash