Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Változik az online kereskedelem: megszűnő adókedvezmény, kötelező magyar áfa

Jövő júliustól megszűnik a kisértékű import küldemények adómentessége, és módosulnak a távértékesítésre vonatkozó szabályok is. A változásk drágulást is magukkal hozhatnak.

Az Országgyűlés elé került október 13-án az őszi adócsomagot tartalmazó törvényjavaslat, ami többek között azokat az Európai Unió által hozott új szabályokat is tartalmazza, amelyeket minden tagállamban kötelező alkalmazni. Ilyen kötelező elem az EU e-kereskedelmi áfacsomagja is – derül ki Bákonyi László adójogi szakértő elemzéséből.

Nagyot nőtt az e-kereskedelem

A Reacty Digital és az eNET Internetkutató közös e-kereskedelmi kutatása alapján a magyarországi internetes kiskereskedelmi forgalom 2019-ben 17 százalékos növekedéssel érte el a 781 milliárdot. 2020-ban ez az előrejelzés szerint 950 milliárd forint környékén alakulhat, 2024-re meghaladhatja az 1700 milliárd forintot.

A GKI Digital adatai alapján idén március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon. Ezzel az aktív vásárlók száma eléri a 3,35 millió főt.

Mi változik?

A törvényjavaslat értelmében az EU e-kereskedelemre vonatkozó áfaszabályainak változása kapcsán módosulnak a távértékesítésre és a kisértékű importra vonatkozó hazai szabályok is.

A hatályos áfaszabályozás értelmében távértékesítésről akkor beszélünk, amikor magánszemélyek vásárolnak terméket egy másik közösségi tagállambeli – vagy akár harmadik országbeli – adóalanytól úgy, hogy azt közvetlenül kiszállítják számára.

A távértékesítések esetében 2021. július 1-től évi 10 000 eurós (3,6 millió forint) értékhatár felett az értékesítők már nem dönthetnek szabadon, hogy saját államuk vagy a célország áfakulcsát alkalmazzák-e, hanem

kötelező lesz számukra a magyarországi áfakulcsot alkalmazni és a vonatkozó áfaterhet itt megfizetni.

Utóbbi pedig az egyik legmagasabb az egész EU-ban, 27 százalékos teher.

Az ügyintézést a jelenleg is létező áfa-ügyintézési rendszer kibővítésével egyablakos rendszer (IOSS) segíti majd, melyben a távértékesítő saját nyelvén egységes portálon keresztül tehet eleget kötelezettségeinek.

2021. július 1-től minden külföldről, de nem EU tagállamból rendelt áru után általános forgalmi adót kell fizetni, vagyis megszűnik a 22 euró értéket meg nem haladó import küldemények adómentessége.

További változás, hogy vélelmezett eladóként áfafizetésre kötelezetté válnak az elektronikus kereskedelmet elősegítő platformok is.

Összességében ez akár drágulást is eredményezhet, hacsak az öldöklő verseny le nem szorítja az árakat.

Fotó: Rupixen / Unsplash

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”