Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: rawpixel // Unsplash

Úgy vesszük fel a hitelt, mintha nem lenne holnap

16 százalékkal bővült egy év alatt a vállalati hitelállomány Magyarországon, de a kkv-szektor és a magánszemélyek is kezdenek eladósodni.

Brutális ütemben adósodnak el a magyarok, írja a Portfolio.hu. A hírportál az MBN adatait ismertette, mely alapján 2018 és 2019 júniusa között 16 százalékkal bővült el a vállalati hitelállomány, de a kkv-szektoré 13, a háztartási hitelek pedig több mint 8 százalékkal nőttek.

Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője sajtótájékoztatón ismertette a Hitelezési folyamatok elemzésének legfrissebb kiadványát. A sajtótájékoztatón azt mondta, az MNB, a „reálgazdasági folyamatok alakulására tekintettel” nem tekinti túlfűtöttnek a hitelbővülés jelenlegi dinamikáját, ez inkább a régiós felzárkózáshoz járulhat hozzá. A magyar vállalatok a második negyedévben kiemelkedő mértékű, 435 milliárd forint értékű hitelt vettek fel. Ez nemzetközi összevetésben is kiemelkedő, és a bankok háromnegyedének várakozásai szerint a hosszú távú hitelek iránti kereslet erős marad. Ehhez hozzájárul a növekedési hitelprogram fix hitelkonstrukció bevezetése, 2019 első félévében 135 milliárd forint értékben kötöttek nhp fix szerződéseket.

A háztartási hiteltranzakciók éves értéke közel 500 milliárd forint volt, ebből 170 milliárd forint 2019 második negyedévében történt, ami 8 százalékos növekedést jelent.

A lakáshitelek 20, a személyi kölcsönök 36 százalékkal nőttek; előbbi körülbelül a négyötöde a válságot megelőző, 2008-as szintnek. A Portfolio.hu ugyanakkor azt írja, a jelenlegi hitelkonstrukcióban a szabályok mértéklik a túlzott eladósodás kockázatát, és ösztönzik a lakosság kamatkockázati kitettségének csökkentését.

Az új hitelkibocsátás éves összevetésben 26 százalékkal nőtt, a legalább tíz évre kamatfixált hitelek aránya pedig 20-ról 50 százalékra nőtt egy év alatt.

Borítókép: Rawpixel // Unsplash

Az elmúlt tíz évben egyszer sem vettek fel annyi lakáshitelt a magyarok, mint tavaly

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.