Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Többen mennek el, mint ahányan beköltöznek Budapestre

Budapestről többen kötöztek el, mint ahányan jöttek, Pest megye népszerűsége viszont megugrott. A fővárosban 39 ezren váltottak lakhelyet – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a KSH adatai alapján mutatja be az országon belüli költözések tavalyi mérlegét.

Miközben Budapest mérlege negatív – Közel hatezerrel többen mentek el a fővárosból, mint ahányan éreztek – a kerületek közötti költözések érdekes képet mutatnak.

Összesen a fővároson belül több mint 39 ezren váltottak állandó lakhelyet. A XI. kerületbe érkeztek a legtöbben: 900 fős többlettel rendelkezik. Utána a XVIII. és a XVII. kerület következik, 723 és 678 fős plusszal. A legtöbben a belső kerületekből költöztek el állandó jelleggel. A VII. kerület mérlege több mint 1000 fővel, a VIII. kerületé több mint 800, a VI. kerületé pedig több mint 600 fővel csökkent.

A használt lakások és házak átlagos négyzetméterára idén október közepén a XI. kerületben 830 ezer forint, a XVIII. kerületben 532 forint, míg a XVII. kerületben 581 ezer forint volt, ami alapján a két utóbbi a legolcsóbb fővárosi kerületek közé tartozik.

Az elköltözések egyik oka a magas ingatlanárak: a leginkább csökkenő népességű VI. kerületben jelenleg 947 ezer forint, a VII. kerületben pedig 808 ezer forintot kérnek a tulajdonosok négyzetméterenként.

Pest megyében az állandó lakók száma 15 ezerrel nőtt: 57 ezren érkeztek és 42 ezren mentek el. Győr-Moson-Sopron áll a második helyen, Fejér megye pedig a harmadik, előbbiben 2405 fős, utóbbiban 1481 fős pluszt mutat a mérleg. Szabolcs és Borsod megye rendelkezik legnagyobb mínusszal, több mint 3-3 ezerrel többen mentek máshova lakni.

 

"Nem vagyok gazdag (...): én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz."

Gabriel García Márquez, író