Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Fotó: Gordon Joly

Tízezer dolgozótól válna meg a világ hetedik legnagyobb bankja

Elbocsátásokra készül a brit bankóriás, a HSBC. Főleg az európai alkalmazottak számát csökkentenék.

Teljes dolgozói létszámának 4 százalékát készül meneszteni a HSBC, ez cirka 10 ezer ember kirúgását jelenti – írja a The Financial Times.

A leépítés elsősorban a magas fizetésű pozíciókban dolgozókat sújtja, igaz, a bank nem fűzött kommentárt az újság megkereséséhez.

A HSBC 2018-ban a világ hetedik legnagyobb bankjának számított, idén júniusban összesen 237 685 ember dolgozott a cégnél.

A banknál augusztusban kezdődtek a leépítések, nem sokkal az után, hogy menesztették John Flint vezérigazgatót, aki mindössze 18 hónapig maradt pozícióban. Ekkor összesen 4 700 senior pozícióban dolgozó munkavállalónak intett búcsút a HSBC, a döntést pedig a kínai-amerikai kereskedelmi háború elmérgesedésével, a bank számára kulcsfontosságú hongkongi piac destabilizációjával, valamint a világgazdaság általános pesszimizmusával indokolták.

A közel ötezer elbocsátott fővel a vállalat személyi kiadásai 4 százalékkal csökkentek.

Az újabb tízezres leépítés az egyik névtelen forrás szerint a cég egészségtelen személyzeti elosztása miatt szükséges, mert Európában sokkal többen dolgoznak az ázsiai piachoz képest, mégis utóbbi termel többet a HSBC-nek. Ráadásul a brexit is csak nehezíti a helyzetet, főleg, hogy még mindig nem tudni, pontosan hogyan lép ki az Egyesült Királyság az EU-ból.

A hivatalos bejelentés a bank október végi pénzügyi jelentésekor lehet esedékes, ami egyébként viszonylag pozitív számokat ígér:

2018 azonos időszakához képest 16 százalékot nőtt az eredmény, ami 12,4 milliárd dolláros adózás előtti eredményt jelent.

Nem a HSBC az egyetlen nagy befektetési bank, ami szenvedős időszakot él. A Deutsche Bank nemrég 18 ezer dolgozó kirúgását jelentette be.

18 ezer embert bocsát el története legnagyobb átalakítása során a legnagyobb német bank

Kép: Christoph Theisinger // Unsplash

 

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."