Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

“Teljes katasztrófa” – összeomolhat a brit gazdaság, figyelmeztet az angol topmilliárdos

Ha nem sikerül megegyezni, a brexit akár csődközelbe is sodorhatja az Egyesült Királyságot – mondta Richard Branson a BCC-nek. A brit milliárdos szerint sok múlik a politikusok őszinteségén.

„Meg vagyok róla győződve, hogy sok üzlet bezárhat, ha no-deal brexit lesz a tárgyalások vége” – mondta Branson, stílusosan egy magánrepülőgép előtt állva. „Úgy gondolom, Theresa Maynek 100 százalékig őszintének kell lennie a publikummal” – tette hozzá a milliárdos, aki szerint a megegyezés nélküli (no-deal) brexit  „teljes katasztrófát” jelentene a brit gazdaságra nézve.

Branson szerint a brit szavazóknak „valódi tények alapján” kéne véleményt nyilvánítaniuk, és nem olyan ígéretek szerint, mint hogy „egy csomó extra pénz lesz” a kilépés eredménye. A no-deal esetén csődbe jutó vállalkozások példájára saját cégcsoportja, a Virgin utazási részlegét hozta fel: amennyiben az előnytelen kilépés miatt a font annyira leromlik, hogy 1:1 arányra zuhan a dollárral vagy az euróval, a britek egyszerűen nem engedhetik majd meg maguknak, hogy külföldre utazzanak, ezzel pedig a Virgin Holidays is halálra lesz ítélve.

Bár az angol font hagyományosan a világ legerősebb pénznemei közé tartozik, a napokban több olyan reptéri pénzváltó is akadt, ahol közel azonos értéken mérték a dollárral. A szakértők szerint a brexit körüli bizonytalanság sokat árt a királyság gazdaságának, habár ez még semmi Branson előrejelzéseihez képest.

A brexit tárgyalások még mindig nem értek véget, Theresa May az utolsó utáni pillanatban is időt kért az uniótól és a kormánytól. No-deal brexitről akkor beszélünk, ha az EU és a britek nem egyeznek meg a kilépés feltételeiről, és utóbbiak mondhatni elszeparálják magukat az uniótól.

Kép: Graham Bensinger // Youtube

Oszd meg!