Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Szorul a hurok a katások körül, a NAV rászáll a burkolt foglalkoztatásra

Továbbra is kiemelten vizsgálja a kisadózokkal kötött szerződések körülményeit és a béren kívüli juttatásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – figyelmeztet közleményében a Deloitte.

Mint írják: a NAV tájékoztatást adott ki a kisadózós szerződések rejtett prémiumai és a bújtatott munkaviszony vizsgálatával kapcsolatban. Azt írják, közelmúltbeli ellenőrzéseik során ezernél is több olyan esetet találtak, ahol a munkavállalók a részükre kedvezményes adóteher mellett juttatott utalványokat készpénzre válthatták. 

Ez a gyakorlat több ponton jogsértő, hiszen amellett, hogy az utalványok visszaválthatósága önmagában kizárja a kedvezőbb adókezelést, felmerülhet az is, hogy a munkáltató az utalványt a munkavállaló tevékenységének ellenértékeként adja, ami szintén visszaél a kedvező adókezeléssel.

Ilyen esetekben a NAV az adókülönbözet kifizetése mellett bírságot is kiszabhat. 

A KATA-törvény jövő év elején hatályba lépő módosítása jelentős visszhangot váltott ki a hazai gazdasági életben. Nő az adóteher és az adatszolgáltatási kötelezettség, emellett ismét előtérbe került az úgynevezett bújtatott munkaviszony kérdésköre.

„Amennyiben az adóhatóság az ellenőrzés során arra a következtetésre jut, hogy a felek közötti viszony valós tartalmát tekintve munkaviszony, úgy a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozó, összességében magasabb adóterhek és eltérő adatszolgáltatási kötelezettségek irányadóak, valamint bírság kiszabására is sor kerülhet” – mondta Kövesdy Zoltán, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

A vonatkozó szabályozás értelmében az adóhatóság az ellenőrzési eljárás során feltételezi a munkaviszony fennállását, és ennek a feltételezésnek a cáfolatára ad lehetőséget.

A bújtatott munkaviszony vélelme ellen szól például, ha a kisadózó az éves bevételének több mint a felét nem a vizsgált szerződő partnertől szerezte, valamint ha a megbízónak nincs utasítási joga az adózó tevékenységét illetően.

A NAV alapos önvizsgálatra és rendszeres adatszolgáltatásra szólít fel, hogy elkerülhetőek legyenek a bírságok.

Borítókép: Scott Graham // Unsplash


 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."