Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Isabell Winter // Unsplash

Szívesen elköltöznének otthonról a fiatalok, hitelre

A 19-29 éves korosztály 58 százaléka tervezgeti a kirepülést a szülői házból, de nem ezt tartják most a legfontosabb kérdésnek. A legtöbben hitelből finanszíroznák a saját lakás vásárlását, amihez havonta minimum 65 ezer forintot kellene fizetniük. 

A fiatalok, azaz a 19-29 éves korosztály közel fele-fele arányban él jelenleg a szüleivel vagy önállóan. A K&H Bank ifjúsági indexe felmérést készített a jelenlegi helyzetükről és terveikről, eszerint a szülőkkel élő fiatalok 58 százaléka kivár, ők azt mondták, hogy előbb-utóbb szeretnének elköltözni, de nem ez a legfontosabb kérdés most az életükben.

10 százalékuk inkább élvezné még otthon maradna.

A jelenleg szüleikkel egy háztartásban élő fiatalok 32 százaléka kiemelten fontosnak tartja, hogy a lehető leghamarabb elköltözzön, az ő 58 százalékuk albérletbe menne, 5 százalékuk a partneréhez vagy más családtaghoz költözne, 37 százalékuk pedig saját lakás vásárlását tervezi.

A lakásvásárlást tervezők 17 százaléka ezt három éven belül szeretné megtenni, 74 százalékuk pedig kisebb-nagyobb hitelkonstrukció segítségét is igénybe venné.

Az érintett fiataloknak az augusztus közepén érvényes feltételek alapján egy 20 éves 10 millió forintos lakáshitelre havonta 65 ezer forintot kellene fizetniük,

amennyiben már családtervezés előtt állnak és jogosultak az államilag támogatott, CSOK-konstrukcióra, akkor körülbelül 55 ezer forintra jönne ki a törlesztőrészlet. 

A K&H bank lakossági hitelezési adatait is ismertette: az idei első félévben 104 milliárd forint új hitelt nyújtott a lakossági ügyfeleinek, ez éves összehasonlításban 39 százalékos növekedést jelent és 25 milliárd forint értékű babaváró-folyósítást foglal magában.

Borítókép: Isabell Winter // Unsplash

Oszd meg!