Edgeplorer / 123RF
Fotó: Edgeplorer / 123RF
Pénz

Százmilliárdokat tömtünk idén már az ATM-ekbe

Forbes
2020. október 07. 4 perc olvasás

A készpénzbefizetős bankautomaták egyre népszerűbbek. Egy tranzakciónál átlagosan 200 ezer forint a befizetés.

Felemás szerepet tölt be a Magyarországon található 5 ezer bankautomata a készpénzállomány alakulásában. Korábban a készpénzfelvételek hozzájárultak az állomány növekedéséhez, az elmúlt években elterjedő befizetős ATM-ek viszont pont ellenkező hatást fejtenek ki. Ráadásul a készpénzbefizetős ATM-ek óriási forgalombővülést értek el – derül ki a money.hu a magyar jegybank hivatalos adatait feldolgozó összeállításából. 

  • A készpénzhasználat visszaszorításában ma már a legkorszerűbb ATM-ek is szerepet kapnak. 
  • A befizetésre alkalmas automaták komoly forgalomnövekedést produkáltak, évente 26-130 százalékos növekedést értek el. 
  • Az idei első félévben több mint 690 milliárd forintot fizettek a belföldi ATM-ekbe, egy befizetésre pedig közel 200 ezer forint jutott. 
  • A befizetések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az ATM-es tortából.

Látványos emelkedés

Az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege is nagyon látványos emelkedést mutat évek óta. 2015 első félévében 46 milliárd forintot tettek be a magyarországi ATM-ekbe a bankok ügyfelei. A következő években 26-130 százalékos volt az éves növekedés. Az idei év első felében pedig már több mint 690 milliárd forint landolt az automatákban. Vagyis a tizenötszörösére nőtt az ATM-ekbe fizetett összeg öt év alatt. A kiemelkedő bővülés annak is köszönhető, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a befizetésre alkalmas ATM-ek száma. 

Az ATM-es készpénzbefizetések népszerűségét mutatja az is, hogy a készpénzfelvételekkel összehasonlítva nőtt az arányuk. Míg a készpénzbefizetések összege 2015 első felében a készpénzfelvételek teljes összegének mindössze 1,6 százalékát adta, az idén már 19 százalékát teszi ki, azaz a befizetések már sokkal nagyobb részt kapnak az ATM-tortából.

Egy készpénzbefizetésre egyébként öt évvel ezelőtt átlagosan 157 ezer forint jutott, ebben az évben pedig már közel 200 ezer forint volt ugyanez az összeg.

A készpénzfelvételek összege is emelkedett az utóbbi években, 2015 első felében 2908 milliárd forintot adtak ki a belföldi ATM-ek. Majd a múlt év első feléig 2-7 százalékos volt az éves emelkedés. Egészen az idei első félévig, amikor 2 százalékkal 3562 milliárd forintra csökkent az összeg részben a koronavírus-járvány miatt, a készpénz ugyanis a pandémia alatt visszaszorult. 

A koronavírus-járvány első hullámában a jegybanki adatok szerint a márciusi felvásárlási láz napjaiban jelentősen nőttek az ATM-es készpénzfelvételek, ám összességében márciusban nem voltak kiugróak az adatok. Az áprilisi kijárási korlátozások, boltbezárások során viszont csökkenés volt az automatás készpénzfelvételeknél. Az első félévben egyébként az egy ATM-es készpénzfelvetélre jutó összeg megközelítette a 82 ezer forintot. 

Éjjel-nappal elérhető

A készpénzbefizetős automaták utóbbi években látott sikere kézenfekvő, mert a hét minden napján éjjel-nappal elérhetőek, ellentétben a bankfiókokkal. Egyelőre nem mindegyik banknak van befizetős ATM-je, de több lakossági banknál több száz ilyen automata van. Ugyanakkor fontos, hogy mind a készpénzfelvételek, mind a befizetések díját érdemes megnézni, azaz hogy mennyit kér azokért az adott bank, hiszen ezek jelentős költséget jelenthetnek éves szinten azoknál, akik gyakran végeznek ilyen tranzakciókat. (Ez könnyen változhat majd a jövőben: a bankok megjelenhetnek az úgynevezett csomagalapú bankszámlákkal, amelyek egy adott összegért lényegében korlátlan banki tranzakciót biztosítanak, ezek átláthatóbbá, sok esetben olcsóbbá tehetik a mindennapi bankolást.)

Borítókép: Edgeplorer / 123RF