Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több számlát fizettek 2018-ban a magyarok, és nem is késtek annyit, mint régen

Javul a magyarok számlafizetési hajlandósága, 2018-ban még az átlag késedelmi idő is két teljes nappal javult, derült ki a Bisnode tavaly év végi adataiból.

Az átlagos késedelem 18 napról 16-ra, az átlagos fizetési határidő 29-ről 27 napra javult, ezzel egyidőben pedig csökkent az extrém késések aránya is: 60 napon túli késés 3,77 százalékkal kevesebbszer fordult elő, mint egy évvel korábban, a 90 napos elmaradások aránya pedig 1 százalék alatt maradt.

Ez az arány egyedül a fővárosban volt 1,81 százalékos.

Komárom-Esztergom megyében teljesítették leggyorsabban a számlákat, Nógrád megyében viszont az átlagos 28 napos teljesítés 17 napos romlást jelentett 2017-hez képest. Itt is vártak legtöbbet a cégek arra, hogy kifizessék őket: átlagosan 52 napot.

Ami az iparági elosztást illeti, a kiskereskedelem fölénye a jellemző: a számlák 85 százaléka időben lett kifizetve. Legjobban a bútoripari vállalkozások helyzete javult, az előző évhez képest tíz teljes nappal lett rövidebb a számlafizetés átlaga: 39 helyett 29 nap.

Leggyorsabban a textiliparban fizettek, itt az átlag csupán tíz nap volt, leghosszabb ideig pedig az ipari gépekkel foglalkozó cégek vártak a pénzükre, átlagosan 55 napot.

Persze nem minden javult, volt, ami romlott is:

az építő- és papíripari ágazatokban az összes számla értékének 4,72 és 4,11 százalékára vártak akár három hónapot a cégek.

Oszd meg!