Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A félmilliárdos Super Mario van Gogh nyomában: egyre drágábban kelnek el a játékritkaságok

Egyre magasabb összegekért kelnek gyűjtői darabok régi videójátékokból, a Super Mario rekordot döntve vezeti a rangsort.

Rekordáron kelt el egy bontatlan csomagolású Super Mario 64-es Nintendo-játék a Heritage Aukciósház dallasi árverésén – írja az MTI. Az 1996-ban kiadott játékért vasárnap 1,56 millió dollárt (467 millió forintot) fizettek ki, ennyi pénzt még sohasem adtak egyetlen videojátékért sem.

A Super Mario 64 a Nintendo 64 videojátékkonzol legkelendőbb játéka volt, ebben a játékban jelent meg először háromdimenziós karakterként a főhős, Super Mario. Az árverési ház szóvivője nem hozta nyilvánosságra, ki volt a vásárló.

A világ egyik legismertebb játékfigurája, Super Marion. Forrás: Cláudio Luiz Castro, Unsplash

Művészet, nem csak játék

A videójátékokért kifizetett összegek lassan elérik a világhírű festők képeinek aukciós értékeit. Azért persze a léptékben vannak még különbségek: a közlemúltban került elő Vincent van Gogh eddig nem ismert, a Montmartre-i utcai jelenet című festménye, ami idén 14 millió euróért kelt el a Sotheby’s árverésén.

A világ legdrágább festménye Leonardo da Vinci alkotása, a Salvator Mundi 450 millió dollárt ér.

A változás, illetve az értékek emelkedése ugyanakkor egyre látványosabb.  A Nintendo egy másik, bontatlan csomagolású játéka, a Legend of Zelda pénteken kelt el az aukciósháznál 870 ezer dollárért (261 millió forintért).
A Heritage videojáték-szakértője elmondta: még őket is meghökkentette, hogy a Super Marióért több mint egymillió dollárt adott meg egy vásárló.
Áprilisban egy 1986-ban megvásárolt, bontatlan Super Mario Bros. játékért, amelyet valaki a fiókjában felejtett, 660 ezer dollárt (198 millió forintot) fizettek ki a Heritage árverésén. Múlt novemberben pedig 150 ezer dollárt fizettek a Super Mario Bros 3. bontatlan darabjáért.

Oszd meg!