Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

40 millió dollárt vártak tőle, 100 millióval nyitott, és ezzel rekordot állított fel a Sonic-film

Nem sokan vártak tőle kiugró sikert, mégis minden idők legnagyobb videójáték-filmes nyitányát produkálta a Sonic, a sündisznó – írja a Variety. Egészen pontosan 100 millió dollárról van szó, ennek több mint a fele, 57 millió jött össze az Egyesült Államokban.

Az első hétvége általában kulcsfontosságú a filmiparban, hisz nem csupán azt mutatja meg, mennyire érdeklődik a közönség az adott film iránt, de segít feljebb tornászni a hype-ot, hisz ha valami kiugróan jól teljesít, arra még többen lesznek kíváncsiak. (Ez természetesen visszafelé is igaz, avagy a fájó pofára esések taszítják a nézőket.)

A Sonictól senki sem várt rekordot, a The Hollywood Reporter 40-45 millióra tette az első hétvégét, ami kifejezetten pozitív eredmény lett volna a film 95 millió dollárosra becsült költségvetése fényében. Ez az összeg eredetileg 87 millió volt, de miután tavaly áprilisban megérkezett az első előzetes, Sonic realisztikusra (és valljuk be: bizarrmód taszítóra) sikeredett külalakját annyi kritika érte, hogy a produkció mögött álló Paramount Pictures a novemberi premier elhalasztása és a karakter újratervezése mellett döntött. Ez kerülhetett további 8 millió dollárba. Ehhez képest már túlvan a nullszaldón – a sors fintora viszont, hogy a közönség és a rajongók tetszését elnyert újabb Sonic dizájnért felelős animációs stúdió idő közben lehúzta a rolót.

A Sonic, a sündisznó első hétfőjétől további 68-70 millió dolláros bevételt vár a stúdió, ami egyébként megszenvedte az elmúlt évet, hisz mind a technológiai csodaként hirdetett Gemini Man, mind pedig a Linda Hamilton és James Cameron visszatérésével fémjelzett Terminator: Dark Fate elhasalt a pénztáraknál – utóbbi magával rántott egy sor tervezett Terminator-folytatást, ezzel együtt pedig az egész franchise-t. Pedig a kritikusok bírták az idősödő Sarah Connort. Sőt furcsamód Sonicot sem ekézik annyira, a konszenzus szerint egy korrekt családi film kerekedett a villámgyors kék sündisznó sztorijából, a még kissé megkopottan is vicces Jim Carrey meghatározó szereplésével.

A legnagyobb kérdés most az, hogy a hirtelen jött népszerűség vajon milyen irányba tereli a hollywoodi közönségfilmet. Hisz az utóbbi időben több olyan eset is volt, mikor a hangos rajongók miatt változott egy-egy szellemi termék.

Főoldali kép: a Sonic-film hivatalos Facebook-oldala

Néha kedvesnek kell lenned magadhoz egy vereség után.